Τελευταία Νέα

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων στον IN Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Στις 17 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, στην πόλη της Ξάνθης ο εορτασμός του Αγίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου όπου φυλάσσονται μόνιμα τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022  στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου θα τελεσθεί Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα 6 με 8 το απόγευμα ενώ την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022  κυριώνυμο μέρα της εορτής 7 με 10 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα διαβαστεί το κόλυβο του Αγίου.

Όπως μας διηγείται ο πατέρας Ιωακείμ προϊστάμενος του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό. Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς. Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971.

Σχετικά Άρθρα