Έβρος Τελευταία Νέα

Σημαντική ημέρα για την Ορεστιάδα – Ο Πατριάρχης Κυρίλλος ΣΤ’ αναγνωρίστηκε ως άγιος

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ορεστιάδα καθώς με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ΄αναγνωρίστηκε ως άγιος!

Ο βίος του αγίου Κυρίλλου ΣT’ του Αδριανοπουλίτη:

Γεννήθηκε γύρω στα 1770 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης από γονείς φτωχούς και ευσεβείς. Από μικρό παιδί ο Κωνσταντίνος -όπως ήταν το βαπτιστικό του όνομα- άρχισε να εκδηλώνει την αγάπη του για τα γράμματα και την Εκκλησία.

Πήγε σχολείο στην Ελληνική Σχολή Αδριανούπολης και διακρίθηκε ως αριστούχος μαθητής. Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Καλλίνικος παρακολουθούσε την πρόοδό του και κάθε χρόνο που έπαιρνε άριστα του έδινε ως βραβείο τα βιβλία της επόμενης χρονιάς. Αφού τελείωσε τις σπουδές του ο Κωνσταντίνος εργάστηκε ως δάσκαλος. Ωστόσο οι πολλές ικανότητες και τα χαρίσματά του τού δημιούργησαν προβληματισμό σχετικά με το μέλλον του. Να γίνει δάσκαλος, έμπορος, γιατρός, τί…; Τελικά ό Θεός τού έδειξε ένα δρόμο ανώτερο: Το ιερό θυσιαστήριο.

Έγινε μοναχός με το όνομα Κύριλλος και χειροτονήθηκε διάκονος από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Καλλίνικο στον οποίο παρέμεινε κοντά ως γραμματέας ακολουθώντας τον αργότερα στη Νίκαια κι έπειτα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στην Πόλη χειροτονήθηκε ιερέας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανασύσταση της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Τον Σεπτέμβριο του 1803 εκλέγεται Μητροπολίτης Ικονίου. Στην περιοχή του Ικονίου οι Έλληνες, αν και δεν ήξεραν να μιλούν παρά μόνο τουρκικά, κρατούσαν τη χριστιανική πίστη. Ό φλογερός επίσκοπος εργάστηκε συστηματικά και με σύνεση, για να αναζωπυρώσει τη φλόγα της πίστεως πού έμενε άσβηστη μέσα στις ψυχές τους. Άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας και γραφής, σύντομα απέκτησε την εύνοια των Τούρκων, οι όποιοι κολακεύονταν να τον ακούνε να μιλάει τη γλώσσα τους. Με την έγκριση των τουρκικών αρχών άρχισε το έργο για την επιδιόρθωση των γκρεμισμένων και εγκαταλελειμμένων εκκλησιών του τόπου, ενώ φρόντισε και για την οργάνωση και λειτουργία ελληνικών σχολείων.

Το 1810 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και ύστερα από επίμονο αίτημα των Αδριανουπολιτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο διάδοχός του εκλέγεται ο Κύριλλος. Εργάστηκε με ζήλο  και αυταπάρνηση για την πνευματική αναγέννηση της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Πηγή eevros

Σχετικά Άρθρα