Αφιερώματα Τελευταία Νέα

Γνωρίζουμε το Αρχοντικό Χασιρτζόγλου (Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης)

Διεύθυνση :  Αγ. Γεωργίου 1 & Ελ. Βενιζέλου 8, Ξάνθη

Επωνυμία :  Αρχοντικό Χασιρτζόγλου (Λύκειο Ελληνίδων)

Χρόνος Κατασκευής :  τέλος του 19ου αιώνα

Περιγραφή :

Πρόκειται για συγκρότημα δύο κτιρίων ένα κύριο και ένα βοηθητικό. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα της περιοχής, με ισορροπία στη διάπλαση των όγκων, καθαρότητα των αρχιτεκτονικών μορφών και σαφήνεια των επί μέρους καθαρά νεοκλασικών μορφολογικών στοιχείων καθώς και των στοιχείων της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :

Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής του αρχοντικού Χασιρτζόγλου. Η ανέγερσή του θα πρέπει να τοποθετηθεί στο τέλος του 19ου αιώνα, κατά παραγγελία της οικογένειας Χασιρτζόγλου, μια από τις σημαντικότερες οικογένειες την εποχή εκείνη στην Ξάνθη.

Ο Κυριάκος Χασιρτζόγλου ήταν γνωστός υφασματέμπορος και είχε ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός «οίκου» υφασματεμπορίας, τον οποίο συνέχισαν οι κληρονόμοι του οι οποίοι αποφασίζουν την κατασκευή ενός νέου κτίσματος, το οποίο στο ισόγειο είχε την χρήση της εμπορίας υφασμάτων και στον όροφο την χρήση κατοικίας.

Στο κτίριο εγκαθίσταται η οικογένεια του Δημητρίου Χασιρτζόγλου, ο οποίος έζησε στο σπίτι μέχρι το 1914.

Μετά το θάνατό του άφησε εννέα κληρονόμους. Ένας από αυτούς είναι και ο Ευριπίδης Χασιρτζόγλου, ο οποίος διετέλεσε και Δήμαρχος της πόλης από το 1925 έως το 1934.

• Το 1925 η Τράπεζα Αθηνών, η οποία είχε εγκατασταθεί στην πόλη της Ξάνθης ήδη από το 1910, αγοράζει το κτίριο και χρησιμοποιεί το ισόγειο ως υποκατάστημα της μέχρι το 1953.

• Από το 1934 έως το 1941 εγκαθίσταται στον όροφο του κτιρίου το Επαρχείο Ξάνθης και στη συνέχεια η Νομαρχία Ξάνθης.

• Το Φεβρουάριο του 1955 η Εθνική Τράπεζα μεταβιβάζει το ακίνητο στο Ελληνικό δημόσιο. Ως δημόσιο κτίριο χρησιμοποιείται για να στεγάσει στο ισόγειο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στον όροφο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

• Το 1980 στη σοφίτα του κτιρίου εγκαθίσταται ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης.

• Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 το κτίριο ανήκει στο Δήμο Ξάνθης και εγκαθίσταται στο κτίριο το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.

• Το 2004 ο Δήμος Ξάνθης προκήρυξε την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου ως λαογραφικού Μουσείου και ως στέγη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

• Την περίοδο 2007-2008 γίνονται εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου με μελέτη των  Αρχιτεκτόνων Μαρία Δούση, Μιχάλης Νομικός

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  27559/945α/04-04-1986  ΦΕΚ 389/Δ/24-04-1986

ΥΠΠΟ ΔΙΛΑΠ/Γ/393/7562/21-3-1989  ΦΕΚ 236/Β/3-4-1989

Πηγές 

http://estia.minenv.gr

http://listedmonuments.culture.gr

Μαρία Δούση Μιχάλης Νομικός Μελέτη

Πηγή ΑΝΕΟ

Σχετικά Άρθρα