Του Μανώλη Σ. Χούμα
Στην επιχρωματισμένη επιστολική κάρτα βλέπουμε τον παλιό, με αμελή λιθόστρωση (καλντερίμι), Μεγάλο Δρόμο – Μπουγιούκ Γιολού της πόλης, που οδηγεί στο Πόρτο Λάγος και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης.
Άλλες παλιές ονομασίες του : Ισταμπούλ Γιολού, Καπνομάγαζων, Τσαρίτσας Ιωάννας (σύζυγος του Τσαρ Μπορίς του Γ’), Τσώρτσιλ, Σταθμού και Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Μεγάλος Δρόμος κυβολιθοστρώθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920, επί δημαρχίας Ευριπίδη Χασιρτζόγλου.
Δεξιά το διώροφο με τα οκτώ εν σειρά παράθυρα, είναι ένα από τα πενήντα δύο Χάνια της πόλης εκείνης της εποχής.
Το μεγάλο τριώροφο που δεσπόζει στην ίδια πλευρά του δρόμου, με την βουλγαρική σημαία ψηλά στην πρόσοψη του κτιρίου, είναι το ηλεκτροφώτιστο “Μέγα Ξενοδοχείον” του Φώτη Κυριαζή (Καραολή και Ηφαίστου). Η ανέγερσή του χρονολογείται την δεκαετία του 1880.
Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου στο Ξενοδοχείο στεγάστηκε η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, πριν αυτή πάει στο νέο της κτίριο της Πλατείας Μπαλτατζή.
Αριστερά μόλις που διακρίνεται ένα τμήμα της πρόσοψης της καπναποθήκης του Μουζαφέρ μπέη, όπου στην δεκαετία του ’30 εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν η καπνοβιομηχανία του Ανάργυρου Σιγάλα.
Στην ίδια σειρά και στο βάθος το διώροφο, που προεξέχει της οικοδομικής γραμμής, είναι η Τράπεζα Θεσσαλονίκης κι αργότερα τα γραφεία της καπνικής εταιρείας The Comercial Company of Salonica.
Παλιοί ιδιοκτήτες του κτιρίου ήταν, όπως μας πληροφορεί ο αείμνηστος κι ανεπανάληπτος Θωμάς Εξάρχου, ο Μεχμέτ Σουκρή Πασάς και στη συνέχεια ο Χαλήλ Κιαμήλ Πασάς.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η οικοδομική έκταση της Κομέρσιαλ, περιήλθε στην κυριότητα των Αφών Γουλιμάρη.
Στο τέλος της οθωμανικής περιόδου της Ξάνθης οι δρόμοι με λιθόστρωση (καλντερίμι) ήταν οι σημερινοί, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Παναγή Τσαλδάρη (τμήμα) κι ο εικονιζόμενος Μιχαήλ Καραολή.
Οι κάρτες της Ξάνθης της περιόδου της 1ης Βουλγαρικής Κατοχής (Νοέμβριος 1912 – Ιούλιος 1913), αλλά και της περιόδου της ενσωμάτωσης αυτής στη Βουλγαρία (1913-1919), που κυκλοφορούν σήμερα, είναι σπάνιες και κατά κανόνα βουλγαρικών εκδόσεων.
Η έκδοση της επιχρωματισμένης επιστολικής κάρτας χρονολογείται, στις αρχές της ενσωμάτωσης της Ξάνθης στη Βουλγαρία από τον Ποπώφ – Κομοτηνή (Γκιουμουλτζίνα).
Σχήμα : 13.7 x 8.6 εκ.
Οι εικόνες ανοίγουν αριθμητικά πατώντας το βέλος στα δεξιά.
Ιανουάριος 2022 ΜΣΧ.