Χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να είναι το 2022 για την αγορά των φωτοβολταϊκών, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 GW. Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και η εκκίνηση των mega-projects, που θα τεθούν σε λειτουργία, θα οδηγήσουν σε αυτό το ρεκόρ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο «παιχνίδι» μπαίνουν πια και περισσότερα συστήματα (μεγαλύτερης ισχύος) που ωρίμασαν αδειοδοτικά.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων στο δεύτερο μισό του χρόνου, που παρουσίασαν σημαντική αύξηση μέσα στο 2021 εκτοξεύοντας το κόστος των έργων.
Τα χαρακτηριστικά του 2021
Το 2021 κλείνει με την αγορά φωτοβολταϊκών να κινείται στα επίπεδα του 2020, να αγγίζει δηλαδή το 1 GW νέων εγκαταστάσεων. Για ακόμη μια φορά, τα μικρά συστήματα κυριάρχησαν στην αγορά καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος, αφού τα συστήματα μεγαλύτερης ισχύος μόλις τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν αδειοδοτικά.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χρονιάς και τα συστήματα αυτοπαραγωγής που διπλασίασαν τη νέα εγκατεστημένη ισχύ τους (η εκτίμηση είναι για 35 MW) σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αν και απέχουν ακόμη από το πραγματικό δυναμικό της χώρας.
Η ανάπτυξη αυτή συντελέστηκε παρά τα προβλήματα της πανδημίας, παρά τη μη διαθεσιμότητα φωτοβολταϊκών πλαισίων και τη ραγδαία αύξηση των τιμών, και αντανακλά την ανοδική πορεία των φωτοβολταϊκών σε διεθνές επίπεδο.
Θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες θετικές ρυθμίσεις για την αυτοπαραγωγή και η αύξηση του κόστους ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση τα συστήματα ιδιοκατανάλωσης ιδίως στον εμπορικό τομέα.
Επίσης το 2022 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν ήδη δύο έργα τέτοιας τεχνολογίας. Η δυνατότητα αυτή που έχει δώσει το υπουργείο έχει δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στον κλάδο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν μπορεί να συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ ένας σταθμός ΑΠΕ, παρά μόνον εάν έχει συμμετάσχει σε διαγωνιστική διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα «παλιά» 500άρια φωτοβολταϊκά (αλλά και τα αιολικά μέχρι 3 MW και τα αντίστοιχα των ενεργειακών κοινοτήτων κ.λπ.), όσο και τα καινούργια που θα υποβληθούν με βάση την πρόσφατη τροπολογία του κ. Σκρέκα, θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 να έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Σε ενδιαφέρουν τα φωτοβολταϊκά στέγης με απόσβεση 8 χρόνια; Πάρε πληροφορίες
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, για φωτοβολταϊκό στέγης ισχύος 10 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που θα δοθεί στα συμβόλαια του 2022 «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 1.200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 10.000 με 11.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).
Επομένως, η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 8 χρόνια. Από εκεί και πέρα, δηλαδή για περίπου 12 έτη, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 1.200 ευρώ (ή 17×1.200 = 14.400 ευρώ), για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Φωτοβολταϊκά – Σταύρος Καρυπίδης – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. – Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996- ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440
Δνση: Ηλία Γεραγά 13, Εργ/ξιο: 1ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας – 67100 Ξάνθη Τηλ. 2541600699 και 6947267737