Κόμματα Τελευταία Νέα

ΚΚΕ Ξάνθης: Η εργασία ως «Δώρο» Χριστουγέννων στους εργαζόμενους της Sunlight

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει το «δώρο» που επιφύλασσε η Sunlight στους εργαζόμενούς της που δουλέψανε την ημέρα των Χριστουγέννων και ετοιμάζονται να δουλέψουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς;

Η εταιρία που τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα να διαφημίζει τον τεράστια πακτωλό επιδοτήσεων από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία για να στηρίξουν τις επενδύσεις της καλεί τους εργαζόμενους να περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες «οικογενειακά» στο εργοστάσιο, στη βάρδια…

Δεν αποτελεί παρά ακόμα μια τρανή επιβεβαίωση ότι η περιβόητη συζήτηση για ανάπτυξη και επενδύσεις δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους, αφού από τη μία η Sunlight έχει ήδη ανακοινώσει ότι:

► Το 2021 αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 68% σε σχέση με το 2020.

► Την ίδια χρονιά   αύξησε τα κέρδη προ φόρων κατά 180%, αποτελώντας την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της.

► Επιδοτήθηκε με 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων  Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ για την στήριξη των επενδύσεων της στην παραγωγή μπαταριών λιθίου.

► Έχει παρουσιάσει το πλάνο για επενδύσεις τις επόμενης διετίας που θα φτάσουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ και θα τη καταστήσουν τον μεγαλύτερο παραγωγό μπαταριών μολύβδου – οξέως στον κόσμο.

► Ενώ με «υπερηφάνεια» παρουσιάζει το πρόγραμμα επενδύσεων τις επόμενης πενταετίας με επίκεντρο τιμές μπαταρίες λιθίου που θα αγγίξει τα 560 εκατομμύρια ευρώ με μεγάλους μποναμάδες κρατικών επιδοτήσεων.

Την ίδια ώρα απέναντι σε αυτό το «μεγαλοπρεπή» χορό εκατομμυρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπει ότι:

● Συνεχίζει να δουλεύει με τους μισθούς πείνας των 600 και 700 ευρώ που ψήφισαν και διατηρήσαν όλες οι κυβερνήσεις.

● Η δουλειά τους συσσωρεύει εκατομμύρια κέρδη στην επιχείρηση που καμαρώνει ότι προπορεύεται παγκοσμίως στην τιμή της μπαταρίας της, χάρη στη δουλειά των εργαζομένων.

● Ανταμείβεται με δουλειά και στις αργίες με εκβιασμούς και υποσχέσεις για «δωράκια» που δεν αλλάζουν την κατάσταση των άθλιων μισθών.

Όλο αυτό δεν είναι παρά το νόημα της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Όσοι πανηγυρίζουν για τις επενδύσεις, πανηγυρίζουν για τα κέρδη που τους περιμένουν. Οι εργαζόμενοι όπως αποδεικνύεται δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Την ίδια ανάπτυξη βίωσαν και βιώνουν:

♣ Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων της Καβάλας που την πληρώνουν με απολύσεις, εργολαβοποίηση και μειώσεις μισθών.  

♣ Οι εργαζόμενοι των Μαρμαράδικων της Δράμας που θρηνούνε κάθε λίγο και λιγάκι έναν νεκρό εργάτη. 

♣ Οι εργαζόμενοι της EFOOD Που γιγαντώθηκε μέσα σε μερικά χρόνια και παλεύει για να επιβάλει καθεστώς γαλέρας και αιχμαλωσίας στους υπαλλήλους της.

Μόνη λύση είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Μόνο οι αγώνες μπορούν να δώσουν απάντηση στις ορέξεις όλων αυτών που χτίζουν την ανάπτυξη πάνω στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα