Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Ακριβότερος ο καφές take away και το ντελίβερι από 1η Ιανουαρίου

Ακριβότερος κατά 10 λεπτά θα είναι ο καφές σε πλαστικό από την 1η Ιανουαρίου.

Τέλος στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης μπαίνει από 1η Ιανουαρίου του 2022, με αποτέλεσμα ο καφές take away αλλά και το ντελίβερι να είναι πιο ακριβά σε λίγες ημέρες. Αυτό θα γίνει εξαιτίας της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι κοντά στα 10 λεπτά.

Σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ: «Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που «διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά».

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος είναι ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Αφορά, δε:

Κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

1. Προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

2. Συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

3. Είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα