Ελλάδα Τελευταία Νέα

Στρατός: Επίσημη παραλαβή των πρώτων Μ1117 στο 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης (φωτογραφίες)

Η επίμονη και μεθοδική προσπάθεια του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση απέδωσε καρπούς – Έφτασαν στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν τα πρώτα 44 θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian Σημειώνεται ότι αναμένεται να παραδοθούν στον ελληνικό Στρατό 1.200 M1117.

Με ταχύτητα, μεθοδικότητα και φυσικά την απαραίτητη προσοχή συνεχίζεται η θωράκιση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέα οπλικά συστήματα και μέσα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ της Χώρας μας.

Μπορεί τα «φώτα της δημοσιότητα να έπεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale για την Πολεμική μας Αεροπορία και στην απόκτηση των 3+1 φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό μας Ναυτικό, ωστόσο, και ο Στρατός Ξηράς, ως η ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων, θα λάβει και αυτός το μερίδιο που του αναλογεί βάσει των αναγκών του, από την εξοπλιστική πίτα.

Το ενδιαφέρον για τα πανίσχυρα ισραηλινά αντιαρματικά Spike Nlos είναι δεδομένο, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να φέρεται αποφασισμένος να ικανοποιήσει την εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας για απόκτηση σύγχρονων κατευθυνόμενων βλημάτων που θα μπορούν να τοποθετούνται σε οχήματα, ελικόπτερα, αλλά και στις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει, η στρατιωτική ηγεσία δεν κοιτά μόνο για καινούργια οπλικά συστήματα, αλλά και για μεταχειρισμένα, που θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες «ανάσες» στους τρεις Κλάδους. Η απόπειρα εισβολής στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες απόκτησης νέων θωρακισμένων οχημάτων που θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία στον Στρατό Ξηράς.

Σαφέστατα, η αγορά καινούργιων οχημάτων τέτοιου τύπου είναι πανάκριβη και με δεδομένες τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας, απαγορευτική. Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία περίμενε μια… ευκαιρία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ τελικά να αποφασίζουν να αποδεσμεύσουν μεταχειρισμένα Μ1117 Guardian. Το Newsbomb.gr σας είχε ενημερώσει σχεδόν 1,5 χρόνο πριν πως η Ελλάδα θα κινηθεί για την απόκτηση των συγκεκριμένων θωρακισμένων οχημάτων. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο δεν έχασαν την ευκαιρία. Έξυπνα και μεθοδικά προχώρησαν στη δέσμευση 1.200 θωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε Έβρο και νησιά.

Ορισμένα από αυτά μάλιστα, επιχειρούσαν σε αμερικανικές Μονάδες της Ευρώπης, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών μετέβη την περασμένη Άνοιξη στη Γερμανία, περνώντας από εξονυχιστικό έλεγχο 80 αμερικανικά Μ1117, τα οποία ήταν σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Σε δεύτερο χρόνο, ελληνική αποστολή πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου ουσιαστικά διάλεξε πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα M1117 από το απόθεμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Εκτιμούμε ότι θα έχουν βάλει το εθνόσημο πριν το τέλος του έτους», είχε πει στο Newsbomb.gr ανώτατο στέλεχος του ΓΕΣ πριν από περίπου δύο μήνες, με τις εξελίξεις να τον επιβεβαιώνουν απόλυτα.
Σήμερα, 02 Δεκεμβρίου 2021, ο Στρατός Ξηράς παρουσιάζει και επίσημα στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, τα πρώτα ελληνικά θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian.

Πρόκειται για τα πρώτα 44 οχήματα σε σύνολο 1.200 που θα παραλάβει σταδιακά η χώρα μας μέχρι το επόμενο έτος, δωρεάν από τις ΗΠΑ, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα επωμιστεί τη συντήρησή τους.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στους 301 ΕΒ στους Αγίους Αναργύρους και είδε από κοντά τα νέα θωρακισμένα οχήματα του Στρατού Ξηράς, που θα θωρακίσουν τα σύνορα σε Έβρο και νησιά. Τα νέα οχήματα είναι τεθωρακισμένα τροχοφόρα αναγνωρίσεως κ ανιχνεύσεως.

Το «παρών» έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

πηγή: Newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα