- 3 προτάσειςστήριξηςτου αγροτικούκόσμου
Τρεις προτάσεις οι οποίες, στο πλαίσιο του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, κατέθεσε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων«Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης πρότεινε:
1. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν εύκολα να υπολογιστούν ανά καλλιέργεια και ανά παραγωγό τα λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου που αντιστοιχούν στον κάθε παραγωγό.Ο παραγωγός με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα μπορεί να απευθύνεται στο πρατήριο και να αγοράζει το πετρέλαιό του. Με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος γίνεται οριζόντια, η κατανάλωση είναι ελεγχόμενη και το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια θα δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τα καταναλώνουν.
2. Να μην εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση οι αγρότες που διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και δεν είναι μέλη κάποιου συνεταιρισμού. Αυτοί είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ειδικού καθεστώτος. Είναι άδικο, καθώς μάλιστα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη τους. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο συνεταιρισμός έχει πάει για εκκαθάριση ή έχει κλείσει, οπότε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν που να απευθυνθούν και καθίστανται με αυτό το μέτρο μη δικαιούχοι.
3. Η φορολόγηση των αγροτών από 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 10.001 – 20.000 ευρώ και αφορά τους περισσότερους, να μειωθεί στο 13%. Ταυτόχρονα η φορολόγηση αυτή να μειώνεται σημαντικά για τους αγρότες που έχουν επιλέξει συνεργατικά σχήματα, αλλά και για τους νέους αγρότες μετά φυσικά την παρέλευση της πενταετίας, καθώς μέχρι τότε πληρώνουν μικρότερο φόρο.
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη για την ενεργητική συμβολή όλων «στη διαμόρφωση καλύτερων όρων και προϋποθέσεων για κάθε υποψήφιο έργο μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων. Προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Έλενα από την Νέα Καρβάλη, τον Σάββα από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, αλλά και τους παραγωγούς ολόκληρης της χώρας», σημείωσε.
Το σχέδιο νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, υπογράμμισε, «δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, στον εκσυγχρονισμό και στη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δίνοντας σημασία στην απλοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών». Παράλληλα, συμπλήρωσε, «αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο μέσα από τη σύνδεση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον Έλληνα κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του».
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Λαζαρίδης, «μεθοδικά και με πρόγραμμα δουλεύει εντατικά προκειμένου να μετατρέψει την πρωτογενή παραγωγή σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας».
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Τί είναι πρόοδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Πρόοδος είναι να βελτιώνουμε και να αναβαθμίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπορεί η κάθε μια και ο κάθε ένας από τουςσυμπολίτες μας να βελτιώνει τους όρους της επαγγελματικής και προσωπικής του διαβίωσης.
Πρόοδος είναι αυτά που υποσχόμαστε προεκλογικά να τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά.
Πρόοδος είναι να προσαρμόζουμε και να θωρακίζουμε τις πολιτικέςμαςπροκειμένου να μπορούμε να ανταποκρινόμαστεστιςανάγκες του σήμερα αλλά και πολύ περισσότερο στις προκλήσεις του αύριο.
Πρόοδος είναι, απλά, να μπορούμε να δίνουμε λύσεις.
Αυτόν τον οριζόντιο χαρακτηρισμό θα μπορούσα να προσδώσω σε όλα τα σχέδια νόμου που έχει φέρει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκηπρος ψήφιση στη Βουλή.
Και ασφαλώς το σχέδιο νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις το επιβεβαιώνει αυτό στο ακέραιο.
Γιατί;
Διότι πρώτα απ’ όλα επιβεβαιώνεται σε αυτό περίτρανα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και η προτεραιότητα της πολιτικής της στον πρωτογενή τομέα σε όλες τις εκφάνσεις του.
Διότιτο παρόν σχέδιο νόμου δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, στον εκσυγχρονισμό και στη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δίνοντας σημασία στην απλοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών.
Διότιαλλάζει το παραγωγικό μοντέλο μέσα από τη σύνδεση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον Έλληνα κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Πως;
Με απλό και ευθύ τρόπο.
- Με την εύκολη δυνατότητα αδειοδότησης πρόχειρων καταλυμάτων ζώων.
- Με τη μείωση της ελάχιστης απόστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – μέχρι και 50% – από οικισμούς, χωριά, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ., δίνοντας για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παράταση γιαυποβολή αιτήματος συνέχισης λειτουργίας τους στις οικείες ΔΑΟΚ έως 31/12/2022, καθώς και δυνατότητα τροποποίησης των αδειών διατήρησης εγκατάστασης.
- Με την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β΄ και κάτω.
- Με την παράταση του χρονικού διαστήματος αναστολής κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε 9 μήνες, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 3 μηνών.
- Με τη μείωση στο 5% από 20% του προστίμου ανέγερσης για όσους προβαίνουν σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
Αλλά πρόοδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για εμάς είναι και κάτι ακόμα.
Είναι να συμβάλλεις ενεργητικά στη διαμόρφωση καλύτερων όρων και προϋποθέσεων για κάθε υποψήφιο έργο μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων.
Προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Έλενα από την Νέα Καρβάλη, τον Σάββα από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, αλλά και τους παραγωγούς ολόκληρης της χώρας.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω,η Κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει τον ενδιαφέρον της για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και έχει ανταποκριθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών, όπως η πρόσφατη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Έχει μεριμνήσει για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, στους νέους αγρότες και στους παραγωγούς που μετέχουνστο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και σε συνεργατικά σχήματα.
Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έτσι όπως έχει διατυπωθεί αφορά λίγους και δεν λύνει το πρόβλημα στο βαθμό που χρειάζεται. Ενδεχομένως μάλιστα περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς τα φαινόμενα λαθρεμπορίου που είχαν οδηγήσει πριν χρόνια στην κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου ενδεχομένως να επανέλθουν. Η κατάσταση απαιτεί πρώτα απ’ όλα θεσμικές παρεμβάσεις και στη συνέχεια πολλούς ελέγχους.
Προτείνω, λοιπόν, κύριοι υπουργοί, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας, η επιστροφή να γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν εύκολα να υπολογιστούν ανά καλλιέργεια και ανά παραγωγό τα λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου που αντιστοιχούν στον κάθε παραγωγό.Ο παραγωγός με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα μπορεί να απευθύνεται στο πρατήριο και να αγοράζει το πετρέλαιό του.Με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος γίνεται οριζόντια, η κατανάλωση είναι ελεγχόμενηκαι το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλεπόμενακονδύλια θα δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τα καταναλώνουν.
Επίσης, μια πρόσθετη πρόταση – και εδώ πρέπει να δοθεί προσοχή – είναι να μην εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση οι αγρότες που διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και δεν είναι μέλη κάποιου συνεταιρισμού. Αυτοί είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ειδικού καθεστώτος. Είναι άδικο, καθώς μάλιστα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη τους. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο συνεταιρισμός έχει πάει για εκκαθάριση ή έχει κλείσει, οπότε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν που να απευθυνθούν και καθίστανται με αυτό το μέτρο μη δικαιούχοι.
Κλείνω με μια πρόταση για τη φορολόγηση των αγροτών, μιας και η Κυβέρνησή μας σκέφτεται αλλαγές. Προτείνω, λοιπόν, η φορολόγηση από 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα από 10.001 – 20.000 ευρώ και αφορά τους περισσότερους αγρότες, να μειωθεί στο 13%. Ταυτόχρονα η φορολόγηση αυτή να μειώνεται σημαντικά για τους αγρότες που έχουν επιλέξει συνεργατικά σχήματα, αλλά και για τους νέους αγρότες μετά φυσικά την παρέλευση της πενταετίας, καθώς μέχρι τότε πληρώνουν μικρότερο φόρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θεωρώ ότι τόσο με το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και με όσες προτάσεις ακούστηκαν σήμερα σε αυτή την αίθουσα αποδεικνύεται περίτρανα ένα πράγμα:
Ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδικά και με πρόγραμμα δουλεύει εντατικά προκειμένου να μετατρέψει την πρωτογενή παραγωγή σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.
Προφανώς και υπερψηφίζω το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ.