fbpx
ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

ΣΕ ΤΙ ΚΟΣΜΟ ΖΟΥΜΕ… Του Θανάση Μουσόπουλου

    Πολλές φορές, από τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, από τις ειδήσεις που προβάλλουν τα λεγόμενα Μέσα Ενημέρωσης, συσκοτίζουν ή αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Η υπερπληροφόρηση συχνά οδηγεί σε παραπληροφόρηση.  Θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο, για να μην πούμε ότι βλέπουμε τα μικρόκλαδα.

  Στα Χρόνια της Πανδημίας το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό.  Έπεσε στα μάτια μου ένα δημοσίευμα με τίτλο «Να δούμε τη συνολικότερη εικόνα» που το υπογράφει  Μ.Α. (στην εφημερίδα  Δρόμος της Αριστεράς (11 Σεπτεμβρίου 2021).

  Ο συντάκτης σχολιάζει έναν πίνακα με στοιχεία που αναφέρονται  στον  παγκόσμιο πληθυσμό,  τροφή, νερό, υγεία,  περιβάλλον, κοινωνία και ΜΜΕ, ενέργεια, κυβερνήσεις και οικονομίες.

  Θα αναφέρω κάποια στοιχεία από τον πολύ ενδιαφέροντα αυτόν πίνακα και στη συνέχεια θα παρουσιάσω τα σχόλια του συντάκτη. Τους αριθμούς θα τους παρουσιάσω κατά προσέγγιση.

  Παγκόσμιος πληθυσμός 8 δισεκατομμύρια – Γεννήσεις σήμερα 220 χιλιάδες, θάνατοι σήμερα 93 χιλιάδες.

  Υποσιτιζόμενοι άνθρωποι στον κόσμο 885 εκατομμύρια –   Υπέρβαροι 1.700 εκατομμύρια, παχύσαρκοι 800 εκατομμύρια, πέθαναν από την πείνα σήμερα 18 χιλιάδες. Στις ΗΠΑ δαπανήθηκαν  σήμερα  450 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση  παχυσαρκίας και απώλειας βάρους.

  Νερό: 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο νερό.

  Ο πίνακας έχει πολλά ετήσια στοιχεία για θανάτους. Θα αναφέρω λίγες περιπτώσεις: από κάπνισμα 3,5 εκατομμύρια,  από αλκοόλ 1,8 εκατομμύρια,  αυτοκτονίες 738.911, θύματα τροχαίων 930.000, παγκόσμιες δαπάνες για ναρκωτικά φέτος 275 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Στο περιβάλλον: απώλεια δασών 3,5 εκατομμύρια εκτάρια, 25 δισεκατομμύρια τόνοι εκπομπές CO2, κοντά 7 εκατομμύρια τόνοι τοξικές χημικές ουσίες απελευθερώθηκαν σε αέρα, νερό, έδαφος.

  Κοινωνία και ΜΜΕ: φέτος εκδόθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια τίτλοι βιβλίων, σήμερα κυκλοφόρησαν 271 εκατομμύρια εφημερίδες, πουλήθηκαν σήμερα 386 χιλιάδες τηλεοράσεις, σήμερα πουλήθηκαν κοντά 4 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, παγκόσμια είναι πάνω από 5 δισεκατομμύρια χρήστες ίντερνετ, σήμερα στάλθηκαν κοντά 160 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα.

  Υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ενέργεια. Το σημαντικότερο είναι ότι από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δαπανούμε πενταπλάσια ποσότητα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Για το τέλος του πετρελαίου απομένουν περίπου 15.000 μέρες, ενώ για το φυσικό αέριο 57.000 μέρες, για τον γαιάνθρακα απομένουν κοντά 150.000 μέρες.

  Ο τελευταίος πίνακας αναφέρεται στις κυβερνήσεις και στις οικονομίες. Σήμερα: δαπανήθηκαν παγκοσμίως 9 δισεκατομμύρια δολάρια για υγειονομική περίθαλψη, 6 δισεκατομμύρια για εκπαίδευση και κοντά 3 δισεκατομμύρια για στρατιωτικές δαπάνες. Τέλος φέτος παράχθηκαν 46 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 96 εκατομμύρια ποδήλατα και πουλήθηκαν 243 εκατομμύρια υπολογιστές.

  Ο συντάκτης του άρθρου  Μ.Α. παρατηρεί  ότι ο πίνακας  μάς δίνει μια γενική εικόνα της κατάστασης στον πλανήτη,  αλλά «λείπουν πολλά άλλα στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να δούμε καθαρότερα την ανισότητα στον κόσμο, τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, την πορεία των εξοπλισμών, τον βαθμό πολεοποίησης, τη σχέση υπαίθρου με τις πόλεις κ.λπ.» Σημειώνει μάλιστα ότι  «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, τη μόλυνση των υδάτων και των θαλασσών κ.ο.κ.».

  Στη συνέχεια της ανάλυσής του αναφέρεται, όπως είναι λογικό, στην πανδημία, τονίζοντας ότι «σε 18 μήνες έχουν πεθάνει 4,5 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν πάνω από τους μισούς και με άλλη πολιτική θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια άλλοι που πεθαίνουν από πιο απλές αιτίες (τροφή, νερό κι άλλες αρρώστιες πέρα από τον κορωνοϊό)».

  Τα συμπεράσματα σχετικά με τους θανάτους από τον κορονοϊό είναι ότι «αν συνεχιστεί ο ρυθμός, δηλαδή να πεθαίνουν ημερησίως περίπου 7.500 συνάνθρωποί μας, μάλλον θα φθάσουμε περίπου στον αριθμό των 3.500.000 θανάτων, παρόλο που ένα 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί»

  Εκφράζεται η άποψη ότι «το υπάρχον σύστημα αδιαφορεί για την επίλυση βασικών προβλημάτων υγείας και προστασίας της ζωής στον πλανήτη. Ότι ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Ότι δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και αποκλεισμούς, και τώρα, μια υγειονομική δικτατορία που δεν έχει καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα με πρόσχημα την πανδημία στήνεται ένας χορός δισεκατομμυρίων για τις ελίτ της παγκοσμιοποίησης».

  Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Για να επιβιώσουμε πρέπει να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε, όχι συγκαλύπτοντας τις αιτίες και τους παράγοντες που βαθαίνουν την καταστροφικότητα του συστήματος και να ξαναδιατυπώσουμε ότι με μια άλλη πολιτική ήταν δυνατό να κατανικηθεί η πανδημία και οι εκατόμβες νεκρών να είναι κατά πολύ μειωμένες».

  Θα κλείσω με δύο παρατηρήσεις μου.

  Η πρώτη είναι να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα όταν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «Σε τι  κόσμο ζούμε».

  Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι – συμφωνώ με τον συντάκτη – ότι «για να αλλάξουμε τον κόσμο απαιτείται οργάνωση και αγώνας».

  Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, Παραμονές 17 Νοέμβρη 2021

Σχετικά Άρθρα