Μειονότητα Τελευταία Νέα

Ερώτηση για την δράση του “ΤΙΚΑ” στην εκπαίδευση της Θράκης και η απάντηση της Κεραμέως

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/06/2021

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:     Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:     «Δράση του “ΤΙΚΑ” στην εκπαίδευση της Θράκης και τουρκικά ανθελληνικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε μειονοτικούς εκπαιδευτικούς

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορία από το «War News 24/7» και σύμφωνα με αντίστοιχη από το «IBC Tamilnadu», της 12ης Μαΐου 2021, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το αρχηγείο της «MIT» (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών), στην Γάζα, το οποίο συντόνιζε τις επιθέσεις της οργάνωσης «Χαμάς» κατά του Ισραήλ. Στο κτήριο που κατεδαφίστηκε στεγαζόταν η τουρκική κυβερνητική οργάνωση «TiKa» (Turkish Cooperation and Coordination Agency). Στην ουσία, επρόκειτο για άντρο της «ΜΙΤ» και αποτελεί παρακλάδι της, που δυστυχώς, δραστηριοποιείται με τον μανδύα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και στην Θράκη. Με τον Ν.4511/2018, που ψηφίσατε και εσείς, παύθηκαν οι νόμιμοι Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, παραβιάζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την Συνθήκη της Λωζάνης, που προβλέπει το δικαίωμα του διορισμού τους από το ελληνικό Κράτος.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ απεμπόλησε ένα δικαίωμα της χώρας μας, χωρίς να αντιδράσετε τότε, δίνοντας, έτσι, άλλη μια ευκαιρία στην Τουρκία να επεμβαίνει ακόμη περισσότερο στη Θράκη, με το μανδύα της επιμόρφωσης μουσουλμάνων εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας, σαν προκάλυμμα, τους δύο ψευτο-μουφτήδες, με την άπλετη βοήθεια του Τουρκικού Προξενείου. Αφού τους δόθηκε η ανέλπιστη αυτή ευκαιρία με τον μανδύα της δήθεν επιμόρφωσης μουσουλμάνων εκπαιδευτικών, οι παράγοντες που δρουν υπέρ της Τουρκίας ήρθαν σε επαφή με χριστιανούς διοικητικούς υπαλλήλους υπηρετούντες στα μειονοτικά σχολεία, μέρος των οποίων, είτε λόγω φόβου, είτε λόγω προσωπικών συμφερόντων, ενέδωσαν στα τουρκικά σχέδια. Όταν χριστιανοί δάσκαλοι και καθηγητές αντέδρασαν, τότε, δυναμικά και με επιχειρήματα σε αυτήν την τουρκική τακτική, στοχοποιήθηκαν από τον βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Αμέσως μετά την παύση των ελληνόφρονων Μουφτήδων, οι έχοντες τουρκική συνείδηση ανέλαβαν δράσεις με στόχο την καθυπόταξη των εκπαιδευτικών των δημοσίων μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της τουρκικής επιμορφωτικής οργάνωσης “ΤΙΚΑ” (Τουρκικό Πρακτορείο Συνεργασίας και Συντονισμού και Δράσεων), ευρισκόμενης, αυτονόητα, υπό την αιγίδα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο είναι η αιχμή της προώθησης των επιδιώξεων της Άγκυρας για την προσάρτηση στην Τουρκία της Θράκης. Υποστήριξη στην προηγούμενη δράση παρέχει μια τουρκική οργάνωση με διεθνές ρεπερτόριο και με επωνυμία «Γυναίκες και Δημοκρατία» («KADEM»), αντιπρόεδρος στην οποία εμφαίνεται η Σουμαγιέ Ερντογάν, κόρη του Ερντογάν, η οποία, κατά σύμπτωση και αυτή, άρχισε να δραστηριοποιείται στην Θράκη, αμέσως με την παύση, κατόπιν συναίνεσής σας, των εχόντων ελληνικό φρόνημα δύο Μουφτήδων.

Ακολούθως, το 2018, το «Πανεπιστήμιο Θράκης», με έδρα την Ανδριανούπολη και με την αγαστή συνεργασία των φορέων «ΤΙΚΑ», «KADEM» και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο για 31 μειονοτικούς εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην έναρξη του σεμιναρίου, ο Πρύτανης του «Πανεπιστημίου Θράκης», Ερχάν Ταμπακόγλου, χαιρέτισε τους 31 συμμετέχοντες μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς, με ανθελληνικό παραλήρημα, χωρίς καμιά αντίδραση από τους παρισταμένους. Σημειωτέον ότι, ο Ερχάν Ταμπακόγλου είναι ο εμπνευστής και ο υλοποιών το παντουρκικό όραμα, μέσω της εκπαίδευσης («STEM») και η δράση του, μέσω όλων των ανωτέρω στην Θράκη, έπρεπε ήδη να σας είχε απασχολήσει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. 1.   Βάσει των αρχείων σας, το 2018, η ανωτέρω επιμόρφωση στην Ανδριανούπολη έγινε εν γνώσει του Υπουργείου σας και οι συμμετέχοντες δημόσιοι υπάλληλοι, που ήταν 31 μειονοτικοί εκπαιδευτικοί, έλαβαν από την Υπηρεσία τους σχετική άδεια συμμετοχής; Αν ναι, με ποιο σκεπτικό επετράπη η συμμετοχή τους; Αν όχι, προτίθεσθε να λάβετε πρόνοια για τη μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων;
  2. 2.   Οι ανωτέρω ανθελληνικές οργανώσεις «ΤΙΚΑ» και «KADEM», σε συνεργασία με το «Πανεπιστήμιο Θράκης», που εξυπηρετούν το παντουρκικό όραμα απόσχισης της Θράκης, συνεχίζουν να συνεργάζονται με μειονοτικά σχολεία και μειονοτικούς εκπαιδευτικούς; Αν ναι, τι μέτρα θα λάβετε για την διακοπή αυτής της στρεφόμενης εναντίον των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας συνεργασίας;
  3. 3.   Είναι στις προθέσεις σας να καταργήσετε τον παραβιάζοντα την Συνθήκη της Λωζάνης εθνοκτόνο νόμο 4511/2018, που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσετε στην τοποθέτηση μονίμων Μουφτήδων στη θέση των σημερινών Τοποτηρητών των Μουφτειών ή να διορίσετε τους ίδιους ως μονίμους; Αν ναι, ποιος είναι ο σχετικός προγραμματισμός σας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μαρούσι, 2-11-2021

Αρ.Πρωτ. 139179/Φ1 ΕΞ

Ταχ. Δ/νση : Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. – Πόλη : 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ

Ιστοσελίδα     : www.minedu.gov.gr Email           : [email protected] Τηλέφωνο             : 210-344 23 20

MDL

ΠΡΟΣ : Τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ. : Βουλευτή κ.

– Κωνσταντίνο Χήτα

(Δια της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση

με αριθμ. πρωτ. 7234/11-6-2021»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 7234/11-6-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Προς αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου που διέπει τις Μουφτείες της Θράκης σημειώνεται ότι για τον διορισμό των Μουφτήδων ή την τοποθέτηση Τοποτηρητών εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 3 του ν.1920/1991 «Κύρωση της από 24-12- 1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄11), όπως ισχύει.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ίδιου νόμου ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτής παράλληλα με τα θρησκευτικά καθήκοντα είναι δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) και έχει τις κατά το Σύνταγμα και τους νόμους υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, η δε Μουφτεία θεωρείται δημόσια υπηρεσία, επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως (για την οποία αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 48 του ν. 4559/2018 (Α΄142) θεσπίστηκε το όριο ηλικίας (67ο) αποχώρησης από την υπηρεσία τους, που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το γενικώς ισχύον καθεστώς λύσεως της υπηρεσιακής σχέσεως λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών. Ειδικότερα, το θεσπισθέν όριο ηλικίας ως λόγος εξόδου των Μουφτήδων και Τοποτηρητών Μουφτήδων από την υπηρεσία εντάσσεται στο γενικό καθεστώς αποχωρήσεως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων (βλ. άρθρο 155 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ., όπως ισχύει) και λειτουργών (βλ. άρθρο 16 παράγραφος 6 του Συντάγματος), (πρβλ. ΣτΕ 5798/1995) και άλλωστε αντιστοιχεί προς το κατ’ άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος όριο ηλικίας υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και δη των ανωτάτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ το άρθρο 48 του ν.4559/2018 είναι απολύτως σύμφωνο με το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο (βλ. Ολ.ΣτΕ 2100/2019, 2101/2019). Ειδικότερα, με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 3 προβλέπεται η διαδικασία αναπλήρωσης των Μουφτήδων σε περίπτωση κένωσης της θέσης.

Προηγουμένως είχε εκδοθεί ο ν. 4511/2018 (Α΄2) «Τροποποίηση του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11)», ο οποίος αφορά τις εκδιδόμενες από τον Μουφτή αποφάσεις επί υποθέσεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του (οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές). Βάσει των εξουσιοδοτικών διατάξεων του ίδιου νόμου εκδόθηκε το υπ’ αριθ. 52/2019 Π.Δ. «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης – Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης» (Α΄90).

Περαιτέρω, στο υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/5667/22-6-2021 έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρονται τα εξής: «Στην υπηρεσία μας ουδέποτε υποβλήθηκε αίτημα μειονοτικών εκπαιδευτικών δημοσίων υπαλλήλων για συμμετοχή τους σε σεμινάριο στην Τουρκία (Ανδριανούπολη) και φυσικά ούτε δόθηκε ποτέ σχετική άδεια.

Δεν υπάρχει ενημέρωση της υπηρεσίας μας για οποιαδήποτε συνεργασία μειονοτικών σχολείων με τις αναφερόμενες στην ερώτηση οργανώσεις».

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Σχετικά Άρθρα