Ανεγέρθηκε το 1911, όπως μας πληροφορεί η ξανθιώτικη βιβλιογραφία, απ’ τον Ρεσίτ μπέη Τοπουζλού και βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου – πρώην Δημαρχίας.
Παλιότερα ο δρόμος ένωνε την Κεντρική Πλατεία της πόλης – Κιουλλιγιέ με το Δημαρχείο – Μπελεντιγιέ, στη θέση του οποίου χτίστηκε το 1930 το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας.
Στα ύστερα της οθωμανικής περιόδου στη Ξάνθη, γνωστή ως η Μέκκα των καπνών ανατολικού τύπου, υπήρχαν 52 πανδοχεία – χάνια κι αξιόλογα ξενοδοχεία όπως, το Μέγα Ξενοδοχείον του Φώτη Κυριαζή, το Ρουαγιάλ, κ.α.
Τα καλά ξενοδοχεία όπως το Ρουαγιάλ είχαν ιδιόκτητο νερό, που ερχόταν από ψηλά με πήλινους σωλήνες (κιούγκια), αλλά και κινητήρα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο Ηλεκτροφωτισμός το 1926 στην πόλη.
Στην 50χρονη Μπελ Επόκ (1860-1910) της Ξάνθης, λόγω του μοναδικού καπνού “μπασμά” βεβαίως, υπήρχαν πολλά κέντρα διασκέδασης κι ανάμεσα σ’ αυτά τα περίφημα καφέ-σαντάν, όπου ξένες αρτίστες χόρευαν και τραγουδούσαν για τη ψυχαγωγία της εύπορης τάξης της πόλης.
Σ’ ένα απ’ αυτά διευθυντής ήταν ο Γιόχαν Έρλιχ, που ανέλαβε τη διεύθυνση του Ρουαγιάλ στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, η στέγη του ξενοδοχείου με τον χαρακτηριστικό επικόρυφο φωταγωγό αφαιρείται και στη θέση της προστίθεται ένας όροφος σ’ εσοχή.
Οι μέχρι τώρα ονομασίες που γνωρίζουμε γι’ αυτό είναι, Ρουαγιάλ – Παλλάς – Λουξ.
Στη διάρκεια της 2ης βουλγαρικής κατοχής της Ξάνθης 1941-44, το ξενοδοχείο ονομαζόταν “Βουλγαρία” και Τσάρου Φερδινάνδου ο δρόμος Γ.Σταύρου.
Μέχρι την εποχή που χτίστηκε το ΞΕΝΙΑ της πόλης, δηλαδή, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, το Ξενοδοχείο Λουξ ήταν ίσως το καλύτερο της Ξάνθης.
Νοέμβριος 2021 ΜΣΧ