Μειονότητα Τελευταία Νέα

Για αδιαφάνειας στις επιλογές ιεροδιδασκάλων μιλά ο Βελόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/11/2021

Των:              Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Επώνυμο άρθρο περί αδιαφάνειας και εξαγοράς θέσεων στις επιλογές ιεροδιδασκάλων για τη διδασκαλία του Κορανίου στις Μουφτείες της Θράκης»

Κυρία Υπουργέ,

Σε άρθρο με τίτλο: «Ο Δούρειος Ίππος του κάστρου της Θράκης και ο ελληνικός μιθριδατισμός» της γνωστής αρθρογράφου κ. Βούλας Ηλιάδου (Κρινιώ Καλογερίδου), η οποία έχει εμπειρία και γνώση των τεκταινομένων στη Θράκη, στην ιστοσελίδα “pentapostagma.gr”, της 18ης Οκτωβρίου 2021 και αναφερόμενη στο ανωτέρω θέμα, αναγράφεται μεταξύ των άλλων: «Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πενταμελείς επιτροπές που παίζουν τον ρόλο του κριτή των αιτούντων ιεροδιδασκάλων και ιμάμηδων για υπηρεσία 9/μηνης σύμβασης σε σχολεία και τεμένη της Θράκης να είναι σκανδαλωδώς μεροληπτική (η εξαγορά πάει σύννεφο, βλέπετε) επιλέγοντας στη θέση των αξίων τους ανάξιους, οι οποίοι πληρώνονται από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και προωθούνται στις θέσεις τους ερήμην της Ελληνικής Πολιτείας με ένα νεύμα της Άγκυρας.

Προωθείται το τουρκικό παρακράτος, ουσιαστικά που κουβαλάει τον ζόφο της διαφθοράς, διατηρώντας θέσεις αργομισθίας στις μουφτείες και προωθώντας τουρκόψυχους “ημετέρους” στον απρόσωπο διοικητικό οργανισμό και τα σχολεία… Την μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχουν το Υπουργείο Εξωτερικών και προπαντός το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο έχει χάσει τον έλεγχο προφανώς στους διορισμούς των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων στα τεμένη και τα σχολεία… Και έχει απαξιωθεί με την απουσία κάθε ελέγχου στους διορισμούς των εν λόγω θρησκευτικών εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαγορά των θέσεων των ιμάμηδων και τη λεηλασία θέσεων ευθύνης από όργανα της Άγκυρας».

Οι επιλογές των υποψηφίων ιεροδιδασκάλων γίνονται στις τρεις Μουφτείες της Θράκης (Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου) από πενταμελείς επιτροπές στις οποίες προΐσταται ο αντίστοιχος Μουφτής, βάση του άρθρου 38, του Ν. 4115/2013 και οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η προκήρυξη προσλήψεως των ιεροδιδασκάλων για τη διδασκαλία του Κορανίου στις Μουφτείες της Θράκης εξεδόθη την 30η Ιουνίου 2021, με συνυπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών και με εντολή σας, μέσω του Γ. Γρ. Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζή. Οι προφορικές εξετάσεις, συνεντεύξεις διεξήχθησαν, εξεδόθησαν τα αποτελέσματα και αναμένονται οι νέες τοποθετήσεις των 120 Ιεροδιδασκάλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου εννέα μηνών, ως βοηθητικών διοικητικών υπαλλήλων στην Κεντρική Υπηρεσία των Μουφτειών, ως εκπαιδευτικών σε Δημόσια Γυμνάσια – Λύκεια και σε μειονοτικά σχολεία, καθώς και ως Ιμάμηδων στα τζαμιά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Επειδή το συγκεκριμένο ανωτέρω άρθρο περιέχει σοβαρότατη καταγγελία περί

«εξαγοράς» στις ως άνω επιλογές (…«η εξαγορά πάει σύννεφο, βλέπετε»…), η οποία είναι αδίκημα του Ποινικού Κώδικα, προτίθεσθε να δώσετε εντολή για διενέργεια ενδελεχούς έρευνας ή να παραπέμψετε το θέμα στις αρμόδιες Εισαγγελίες των τριών νομών της Θράκης, καθώς, είναι ενδεχόμενο να διαπιστωθεί ότι τα περί «εξαγοράς» ισχύουν επί σειρά παρελθόντων ετών και δεν είναι τωρινό φαινόμενο, πέραν του ότι, πλην του ποινικού της μέρους, η εξαγορά, ως πράξη είναι αθλία, αναξιοκρατική και υποβιβάζει την Παιδεία, την χώρα μας και τον ρόλο του Υπουργείου σας;

  • Επειδή το ανωτέρω άρθρο προσάπτει στο Υπουργείο σας την μεγαλύτερη ευθύνη για τα ως άνω αναφερόμενα, αναγράφοντας ότι: «έχει χάσει τον έλεγχο στους διορισμούς των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων…», «…έχει απαξιωθεί με την απουσία κάθε ελέγχου στους διορισμούς…» και «πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαγορά των θέσεων των ιμάμηδων και τη λεηλασία των θέσεων ευθύνης από όργανα της Άγκυρας», τι προτίθεσθε να πράξετε για την αποκατάσταση της κανονικότητας, κατόπιν των ως άνω καταγγελλόμενων και ειδικότερα, κατόπιν του αναγραφομένου: «…λεηλασία θέσεων ευθύνης από όργανα της Άγκυρας»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σχετικά Άρθρα