Κοινωνία Τελευταία Νέα

Συλλαλητήριο ιδιωτικών υπαλλήλων Ξάνθης την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ 7μ.μ. πλατεία Ελευθερίας

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για

Αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις- Σύγχρονα Δικαιώματα

Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

“να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, εντατικοποίηση που σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πολλές φορές οδηγεί ακόμα και σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

“να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με τηλεργασία

“να δουλεύουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθούς των 400-500€, με απλήρωτες υπερωρίες

“να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό. Κοντεύουν 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας από όλες τις κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχει γίνει μισό βήμα βελτίωσης αλλά η υποβάθμισή του συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς με αποκορύφωμα στην ΠΕ Ξάνθης τις αναστολές σε πάνω από 90 υγειονομικούς και το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και τη συρρίκνωση του Κέντρου Υγείας Αβδήρων.

” το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη

“τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα πανάκριβο σχολείο που θέλουν να το κάνουν ακόμα πιο κατηγοριοποιημένο με εργαλείο την «αξιολόγηση».

“να δίνονται δις για αμερικανοΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η περιοχή μας να μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών ΗΠΑ – Ρωσίας είτε με τις συνεχείς ασκήσεις στο Πετροχώρι είτε με την αμερικάνικη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν πάει άλλο!

 Ο νόμος 4808/2021 (ν. Χατζηδάκη) που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου!

Ο νόμος επιβάλλει:

u την κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλλει την ατομική σύμβαση ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, επιβάλλει την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

u απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή

u τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

uτη μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο standby, ενώ παρά τις “διακηρύξεις” τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης

uτη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση

Την ίδια στιγμή, καθημερινά, από την αρχή της πανδημίας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την «ατομική ευθύνη», στην οποία φορτώνονται όλες οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, σε προσωπικό, υποδομές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και η μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες μας. Ο εμβολιασμός αντί για όπλο της επιστήμης για την καταπολέμηση του κορονοϊού γίνεται όπλο στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοτών, εκβιασμού και απολύσεων, αντί να αποτελεί υποχρέωση του κράτους η έγκαιρη, καθολική προστασία του πληθυσμού, με κατάλληλη ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές με το άνοιγμα και την λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναπλήρωση των μαθησιακών κενών που άφησε η περίοδος της τηλεκπαίδευσης, αντί να καλύψει τα πολλά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Ακόμη η  λαϊκή οικογένεια της περιοχής μας , αν και βλέπει να περνούν δίπλα από τα σπίτια της ενεργειακοί αγωγοί, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων για να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες όπως για τη θέρμανση και τις μετακινήσεις. Αυξήσεις που συντελούν στην εκτίναξη της ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Από τη μια δίνονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους για πράσινη ανάπτυξη ενώ για τις ανάγκες του λαού λεφτά δεν υπάρχουν!

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Οι αγώνες των τελευταίων ετών απέδειξαν ότι μπορεί να ακυρώνονται αντεργατικές πολιτικές στην πράξη, όπως ο νόμος της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για το 50% +1.

Μπορούμε να μετράμε νίκες

“Η υπογραφή της ΣΣΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

“Η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων της E- FOOD που ακυρώνουν στην πράξη το νόμο – Χατζηδάκη

“Η νίκη των εργαζομένων στην COSCO.

“απέδειξαν την αξία της οργανωμένης πάλης, της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία.

Τους το λέμε καθαρά. Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με τους εργαζόμενους.

Για να μπορούμε στον 21ο αιώνα να ζήσουμε σαν άνθρωποι, εμείς και τα παιδιά μας!

 Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς, οργανωμένοι, μέσα από τα σωματεία μας, ώστε ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο να μπλοκαριστεί, αλλά να τον στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα