Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχαιολογίας και σας προσκαλεί, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου Αβδήρων, να παρακολουθήσετε τις παρακάτω προβολές:
Την ταινία-ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα, σε σενάριο και σκηνοθεσία Φίλιππου Κουτσαφτή. Η παραγωγή της διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια και προβάλλει μια περιπλάνηση στην ιερή πόλη της Ελευσίνας, «μνήμες ανθρώπων που περιφέρουν το προσωπικό τους δράμα μέσα στη μεγάλη λαβωματιά της ιστορίας», όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης αφηγείται. Η ταινία βραβεύτηκε με το Bραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000, το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.
Την ταινία-ντοκιμαντέρ Φύλακες του Χρόνου σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαντά. Επτά φύλακες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας διηγούνται τις δικές τους μνήμες και μαρτυρίες δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολόγους. Η ταινία αποτελεί ένα οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους και μία απόπειρα καταγραφής μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που η αγάπη και το πάθος τους για τα μνημεία και την ιστορία τους διατρέχει το Χρόνο και γίνεται βίωμα και αφήγημα. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά και έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2002.
Το ντοκιμαντέρ The Caryatid Hairstyling Project. Σεναριογράφος και υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Dr Katherine Schwab. Πρόκειται για ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο αποτυπώνεται η προσπάθεια αναπαράστασης έξι ξεχωριστών κομμώσεων των Καρυάτιδων του Ερέχθειου. Συμμετέχουν έξι φοιτήτριες του Fairfield University. Επίσης, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με επαγγελματίες κομμωτές, καθώς και αρχειακές φωτογραφίες από τη συλλογή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Παραγωγή 2009.
Την προβολή παρουσίασης με τίτλο Το Μουσείο είχε τη δική του ιστορία, που δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Παρουσιάζονται εικόνες από τις απαρχές της ίδρυσης του Μουσείου, τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία του, την προετοιμασία της έκθεσης, αλλά και την πλούσια δραστηριότητά του σήμερα, που το καθιστά πολιτισμικό κύτταρο σε αυτή τη μικρή γωνιά της πατρίδας μας.
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα για την αποφυγή της νόσου COVID-19.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η Προϊσταμένη
της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης
κ.α.α.
Μαρία Χρυσάφη
Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄