fbpx
Ελλάδα Τελευταία Νέα

Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα -Nέα δεδομένα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους -Μέχρι πότε ισχύουν

Μια νέα καθημερινότητα που θα θυμίζει την προ πανδημίας εποχή αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους ξημέρωσε σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου.

Από σήμερα Σάββατο και για 15 ημέρες οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη νόσησή τους, όχι μόνο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα αλλά και να διασκεδάζουν, να χορεύουν χωρίς να έχουν επί της ουσίας κανέναν περιορισμό.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν rapid test τόσο για να μεταβούν στην εργασία τους όσο και για να ταξιδέψουν.

Σήμερα δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα, το οποίο είναι πάνω από 150 σελίδες. Το ΦΕΚ κρύβει και μια μικρή έκπληξη.

Τα νέα μέτρα, που ουσιαστικά σφυρίζουν τη λήξη των lockdown για την ώρα, ισχύουν έως τις 25 Οκτωβρίου. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα ισχύουν έως την 23η Οκτωβρίου, αλλά πήραν μια μικρή παράταση, παρά τις μεγάλες ανησυχίες των ειδικών για την εξέλιξη της κατάστασης. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 201.746 τεστ, 2.324 νέα κρούσματα, 334 διασωληνωμένους και 22 θανάτους. Το νέο ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε αναλυτικά παρακάτω με όλα τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους

Από σήμερα επίσης θα υπάρχουν κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες περιοχές, αλλά μόνο για να παρατηρούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία, αφού τα μίνι lockdown όπως τα αποκαλούμε και περιελάμβαναν απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00-06:00 και απαγόρευση μουσικής αποτελούν παρελθόν.

Τι θα ισχύει στην εστίαση

Στην εστίαση για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, που σημαίνει κανονικά οι όρθιοι. Με άλλα λόγια επιστρέφει η μουσική και κατ’ επέκταση ο χορός.

Οι ανοιχτοί χώροι θα λειτουργούν πλήρως και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας. Όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Τι θα ισχύει σε σινεμά και θέατρα

Σε ό, τι αφορά την ψυχαγωγία (σ.σ. θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι κλπ), οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέξουν αν οι χώροι θα λειτουργούν ως αμιγείς -δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους- ή ως μεικτοί.

Αν η επιλογή των επιχειρηματιών είναι να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, τότε η πληρότητα θα είναι στο 100% και το μέτρο των απαραίτητων αποστάσεων δεν θα ισχύει. Ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα.

Αν οι χώροι λειτουργήσουν ως μεικτοί, τότε:

Θα ζητείται αρνητικό rapid test 48 ωρών και η μάσκα θα είναι φυσικά υποχρεωτική, ενώ η πληρότητα δεν θα είναι στο 100%.

Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

-Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης

-Θα απαγορεύεται γι΄αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα

-Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους θα θέλουν να γυμναστούν σε κλειστό γυμναστήριο.

Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.

Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα.

Όσοι δεν έχουν σπεύσει σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Η άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να φέρνει και εκτεταμένους ελέγχους, με περιπολίες σε όλη τη χώρα, για τον εντοπισμό τυχόν πλαστών εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες αστυνομικοί θα χωριστούν σε μικρά κλιμάκια ζητώντας όχι μόνο το πιστοποιητικό του εμβολιασμού αλλά και ταυτότητα, ώστε να διαπιστώνουν αν υπάρχει ταυτοπροσωπία, δηλαδή αν το πρόσωπο που δείχνει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτό που αναγράφεται.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Κατεχάκη, ώστε το βράδυ του Σαββάτου να ξεκινήσουν τα σχέδια. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ανησυχία στους επιστήμονες

Να σημειωθεί ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα», πραγματοποιείται σε μία φάση που ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να καταγράφει άνω των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως και, κυρίως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά (στο 58,7%), με τους καθημερινούς εμβολιασμούς να έχουν πιάσει, κυριολεκτικά, πάτο. 

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι πιθανολογούν αύξηση κρουσμάτων, μετά τα νέα μέτρα.

aftodioikisi.gr

loading...

Σχετικά Άρθρα