Την πρόσφατη συμφωνία για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, κλήθηκε να σχολιάσει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην «ΕΡΤ» και τους δημοσιογράφους κ. Γ. Σκάλκο και Κ. Λασκαράτο.
«Είναι μια ισχυρή και ταυτόχρονα ιστορική συμφωνία. Αφενός διότι έχουμε την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον μίας από τις δύο χώρες και αφετέρου γιατί υπάρχει μια αμυντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης και συνέχισε:
«Δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι η απαρχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».
Ειδικά για την περιοχή του Σαχάλ, που αναφέρεται ως παράδειγμα στο κείμενο της συμφωνίας και αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαζαρίδης είπε:
«Πρόκειται για μια λωρίδα νότια της ερήμου της Σαχάρας, διαπερνά 10 χώρες, είναι μια φτωχή περιοχή, άντρο τρομοκρατών και θέατρο γεωπολιτικής διείσδυσης της Τουρκίας, που συνδέει την υποσαχάρια Αφρική με τη λεκάνη της Μεσογείου. Οπότε σχετίζεται και με τις μεταναστευτικές ροές. Θα συνδράμουμε στρατιωτικά τη Γαλλία, στην περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση, όπως και αντιστρόφως η Γαλλία θα μας υποστηρίξει επιχειρησιακά εάν δεχθούμε εμείς επίθεση».
Για το άρθρο 2 της συμφωνίας, υπογράμμισε πως αυτό παραπέμπει στο άρθρο 51 του χάρτη του Ο.Η.Ε. που μιλάει καθαρά για «ένοπλη επίθεση» και υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι η συμφωνία ισχύει και για τη θάλασσα.
Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαζαρίδης διαπίστωσε ότι «για μία ακόμη φορά, όπως έκανε με την αναβάθμιση των F-16 και με την ελληνοαμερικανική συμφωνία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει, προσανατολίζεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Αλλά όλοι κρινόμαστε από τις συμπεριφορές μας».
Κάλεσε δε την Αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει στις καταγγελίες του πρώην κυβερνητικού της εταίρου, κ. Πάνου Καμμένου, ότι εξαγοράστηκαν βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «θα συνεχιστούν, καθώς ακόμα και στις χειρότερες περιόδους έντασης των δύο χωρών, το να συζητάμε μόνο κακό δεν είναι».