Ελλάδα Τελευταία Νέα

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Ελλάδα – Γαλλία

Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, πολλαπλές πρωτοβουλίεςσε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το κύρος του,έχει κατορθώσει να αναστρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν.

Καρπός αυτή της δουλειάς, καρπός αυτής της διεθνούς πολιτικής μας είναι η Συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, την οποία υπογράψαμε με την Γαλλία. Η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε και από τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η Συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι  και  ένα  ιστορικής σημασίας βήμα τόσο για την πατρίδα μας, όσο και την Ευρώπη γενικότερα στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.

Η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή  και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη, καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μία διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι  διαπραγματεύσειςμας με τις Η.Π.Α. για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων.

Για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία»

Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού συντηρεί μια κατάσταση, η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα.

Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε και όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα, δίνουμε λύσεις που αποδίδουν. Κατορθώσαμε, σε συνεργασία με την κοινωνία  και την ιατρική κοινότητα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε σε αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα, την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής. Και θέλω να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο.

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι η  αναμνηστική δόση  μπορεί να γίνεται  μετά παρέλευση 6 μηνών από τη πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο- ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις των εμβολίων. 

Για τον σεισμό στην Κρήτη 

Από την πρώτη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη, η Κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τομηχανισμό, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές  ανακοίνωσε συνολική δέσμη μέτρων, όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Κρατικής Αρωγής, ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.

Στις πληγείσες περιοχές, βρίσκεται, από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από 80 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια. Έως το τέλος της χθεσινής  ημέρας, είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις. Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων, προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής.

​Καλές ειδήσεις

Με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου έρχονται στην  επιφάνεια πολιτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες και παράγουν λύσεις για  τους πολίτες. Η Κυβέρνησή μας δεν σκέφτεται απλώς  μόνο νέα πράγματα, αλλά και τα πραγματοποιεί κιόλας.

Ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών

Από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.  Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζονται  περισσότερες από 100 πρόσθετες πλήρως στελεχωμένες περιπολίες με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής  και ιδιαίτερα από τις 12 τη νύχτα έως στις 6 το πρωί, που είναι αυξημένος ο κίνδυνος της εγκληματικότητας. Για τον ίδιο λόγο 1.026 γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας, που τώρα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ή είναι δόκιμοι αστυνομικοί, πηγαίνουν όλοι στην δύναμη της Αττικής.  

Νέες δυνατότητες από την εφαρμογή MyHealth

Μέσω της εφαρμογής MyHealth οι πολίτες μπορούν από χθες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να  έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους που φτάνει πλέον μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ μέχρι χθες  η δυνατότητα αυτή έφτανε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.  Θα μπορούν λοιπόν με αυτό τον τρόπο να έχουν άμεσα στο κινητό τους μια πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού τους. 

Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια ανηλίκων και ΑμεΑ

Σήμερα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια των ανηλίκων και των ανηλίκων ΑμεΑ. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων (3.000 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο εργασίας και παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά) να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες Αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψή τους και συνιστά βία κατά των ανηλίκων. 

Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των παιδιών σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών σταθμισμένων εργαλείων. Η παρακολούθηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα, να τους συμβουλεύει και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων 

Συστήνεται το Πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» που απευθύνεται σε εφήβους και εφήβους με αναπηρία, δεκαπέντε ετών και άνω, που σήμερα ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και προβλέπει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού. 

Προβλέπει παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Προβλέπει υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διευρύνονται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς επίσης και η επιτρεπόμενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνονται ανάδοχοι.

Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας και τόπου διαβίωσής τους. Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αφενός μεν ενισχύει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, και ως απλοί πολίτες, και αφετέρου διευκολύνει και τις οικογένειές τους.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγη ώρα, ο Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος, σας κατηγόρησε ότι ανέχεστε φασιστικές συμπεριφορές, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και κάποια ανάλογα επεισόδια, που είχαμε πριν από λίγο στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Τι απαντάτε; Και αν θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες υποκινούνται από κάποιους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο για την Κυβέρνηση ότι οι συμπεριφορές βίας πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται, όπως ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και το Κράτος Δικαίου. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την αντίδραση που πρέπει να έχει το Κράτος, απέναντι σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές παντού, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές αφορούν εφήβους, όταν αφορούν νέα παιδιά και πολύ περισσότερο, όταν αφορούν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο τους να μάθουν γράμματα. Όπως, ίσως, γνωρίζετε, έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 60 προσαγωγές. Η Αστυνομία διενήργησε ελέγχους και βρήκε πιστόλια, ρόπαλα, σφαίρες, σουγιάδες και διάφορα άλλα τέτοια απαράδεκτα πράγματα, που δεν έχουν καμία θέση στις σχολικές αίθουσες. Ο Εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί, διενεργείται έρευνα και σε επίπεδο ενηλίκων, όχι μόνο ανηλίκων, για τα συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση της Πολιτείας, εκλαμβάνεται από κάποιους ως ανοχή, εκείνο που ξέρω είναι ότι για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι δενυπάρχει καμία ανοχή, ούτε με λόγια, ούτε με έργα, σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. Δεν δίνουμε κανένα δικαίωμα στον οποιοδήποτε να δηλητηριάζει τα μυαλά των νέων παιδιών, δεν αφήνουμεκανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος. Οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή, κάθε φορά που παρατηρούνται αυτά τα ζητήματα. Και αυτό κάνει η Κυβέρνηση και το κάνει με τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η συντεταγμένη Πολιτεία. Το κάνει με την κουλτούρα και τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει ένα δημοκρατικό Κράτος, ένα Κράτος Δικαίου. Οι  συμπεριφορές και το θράσος των συμμοριών δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας. Για εμάς αυτό είναι ξεκάθαρο. Και δεν το προσεγγίζουμε με τη λογική αποστάσεων και υποδεκάμετρου. Εάν κάποιοι χρειάζονται υποδεκάμετρο, για να στοιχηθούν απέναντι στ’ αυτονόητα, αυτό είναι δικό τους θέμα.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Το State Department μιλάει για επ’ αόριστον ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για πενταετή. Υπάρχουν σενάρια ότι πάμε πρώτα για επ’ αόριστον και μετά για πενταετή ή ό,τι άλλο. Τι ισχύει και πόσο κοντά είμαστε στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η διαπραγμάτευση, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ελληνική Κυβέρνηση αυτό που διαπραγματεύεται είναι την πενταετή επέκταση αυτής της πολύ σημαντικής για τη χώρα μας Συμφωνίας, και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΠ. ΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε, νομίζω από το Μουσείο του Λούβρου, από τη Γαλλία, έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, με σημαντικότερη και κυριότερη το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επίσης ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει συμφωνίες, οι οποίες, όπως λέει, θα το πω ανοιχτά, περιέχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το ερώτημά μου είναι: Έχουμε απομακρυνθεί από την πάγια θέση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία μία μόνο διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ; Και ποιες είναι οι άλλες μεγάλες διαφορές που έχουμε; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει το ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε εκατοστό από αυτή την θεώρηση κι από αυτή την πραγματικότητα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν μιλάτε με αφορμή το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, για καμία ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος, αυτό τι σημαίνει; Είναι μια θεωρία των δύο άκρων; Υιοθετείτε απόψεις που λένε ότι και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση ουσιαστικά προκάλεσαν; Και επίσης γιατί η Αστυνομία έβλεπε τους χρυσαυγίτες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μπαίνουν στο σχολείο, όπως καταγγέλλουν γονείς, χωρίς να κάνει τίποτα; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που είπα σημαίνει ότι, είτε κάποιος πετάει μολότοφ σε έναν άνθρωπο και τον καίει, είτε κάποιος έχει έναν σουγιά και θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλει την τρέλα ή την παράνοια που κουβαλάει στο μυαλό του ή τις φασιστικές του ιδέες με έναν τρόπο, όλα αυτά συνιστούν εγκληματική πράξη. Συνιστούν μια εγκληματική πράξη στελεχών συμμοριών, που είναι πέρα από το αξιακό σύστημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς είναι και πέρα από το αξιακό σύστημα και της ελληνικής Κυβέρνησης και φαντάζομαι και όλων των υπολοίπων κομμάτων. Πρέπει να αντιμετωπίζεται,όπως αντιμετωπίζονται στον 21ο αιώνα στα πολιτισμένα κράτη, με τα εργαλεία που έχει ο νόμος. Για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ καθαρό. Και λόγω και έργω, έχουμε αποδείξει, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν, πόσο πολύ συνεπείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Είμαστε απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες, όπως αυτή της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσής Αυγής»,  που να θυμίσω ότι χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή η Παράταξη ξεκίνησε αυτές τις διαδικασίες. Να θυμίσω ότι είναι η οργάνωση, της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, προφανώς, επί των ημερών και τη θητεία αυτής της Κυβέρνησης. Να θυμίσω ότι δείχνουμε μηδενική ανοχή, και οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή, σε οποιαδήποτε συμπεριφορά φασιστική, είτε φοράει κουκούλες, είτε έχει ξυρισμένα κεφάλια, είτε οτιδήποτε άλλο, που προσπαθεί να προκαλέσει ζημιές στην ακεραιότητα, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, που καταρρακώνει αξιοπρέπειες, που με το έτσι θέλω επιβάλλει απαράδεκτες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, έξω από το πλαίσιο του νόμου, σε μια σειρά από δραστηριότητες. Για εμάς είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό. Και είναι θα έλεγα επικίνδυνο, η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων ή η έλλειψη ενός πολιτικού σχεδιασμού αντιπαράθεσης σε άλλα ζητήματα, να οδηγεί κόμματα της Αντιπολίτευσης στο να καλλιεργούν περίεργους συνειρμούς στην ελληνική κοινωνία. Συνειρμούς που μπορεί να δηλητηριάζουν το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Ό,τι πετύχαμε ως Πολιτεία και ως Δημοκρατία, στέλνοντας πολιτικά στο περιθώριο μορφώματα ακραία, φασιστικά, πρέπει να  το διαφυλάξουμε. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είχαμε θέσει στις εκλογές του 2019 ως έναν από τους στόχους μας και την πολιτική απομόνωση, πέρα από τη δουλειά που πολύ σωστά έκανε η Δικαιοσύνη, του μορφώματος της «Χρυσής Αυγής». Σας λέω και πάλι, οι εγκληματικές συμπεριφορές, είναι εγκληματικές συμπεριφορές. Και οι συμμορίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές, ακόμα κι αν κάποια στιγμή ορισμένοι προσπαθούν να τους δώσουν και μια πολιτική διάσταση. Πολύ ξεκάθαρα και πολύ καθαρά, δεν έχουμε καμιά δυσκολία να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο. Δεν είναι θέμα αποστάσεων. Είναι θέμα αντίληψης. Είναι θέμα νοοτροπίας. Και η δική μας αντίληψη είναι αυτή που σας περιέγραψα. 

Κ. ΣΕΡΕΤΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αμυντική Συμφωνία. Τις δύο πρώτες φρεγάτες τις αναμένουμε το 2025. Μέχρι τότε θα έχουμε κάποια παρουσία του γαλλικού Στόλου στο Αιγαίο; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και η δεύτερη είναι, για τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Αφορά στην Επικράτεια, αν υπάρξει επίθεση. Υπάρχει προβληματισμός ότι δεν καλύπτεται η υφαλοκρηπίδα και η Α.Ο.Ζ.. Αν ένα τουρκικό πλοίο έρθει στα 7 ναυτικά μίλια, θα υπάρξει κάποια κίνηση από τη Γαλλία προς αυτή την κατεύθυνση; Αναμένουμε κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι και από την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου και από αυτά που είπε, όσο και από το πλαίσιο της Συμφωνίας, προκύπτει η απάντηση στην ερώτησή σας. Η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία που συνιστά μια στρατηγική αναβάθμιση για τη χώρα μας, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ευρύτερα, που νομίζω ότι περιγράφει πολύ αναλυτικά, και στην ουσία και συμβολικά, αυτό που πέτυχε η χώρα. Αυτό αποτελεί ένα πολύ ουσιαστικό πρώτο βήμα που, αν θέλετε, μπορεί να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης συνολικότερα, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αυτονομία αυτή για την εξέλιξη της Ευρώπης σε μια γεωστρατηγική δύναμη, ευθυγραμμισμένη με την οικονομική της ισχύ,γενικώς στον παγκόσμιο χάρτη, πολλώ δε μάλλον στα σύνορά της.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η Κυβέρνηση να απαγορεύσει τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ή να μπουν περιορισμοί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη συμπρωτεύουσα πάντα για τον Πολιούχο της; Ακούω τους επιστήμονες να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το πώς θα οδεύσουμε τους χειμερινούς μήνες, με ένα πολύ χαμηλό τείχος ανοσίας και πολύ χαμηλούς εμβολιασμούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παρακολουθούμε. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι, δεν πρέπει λεπτό να ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δύο στους τρεις ενήλικους συμπολίτες μας, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα εξαιτίας της νόσησής τους. Προφανώς, θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του εμβολιασμού. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα -αρκετοί Νομοί  από αυτούς βρίσκονται και στη Βόρεια Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει και μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκείνο που κανείς πρέπει να κρατήσει, είναι ότι δεν είναι φέτος όπως ήταν πέρυσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε, ούτε στιγμή. Η κοινωνία μαζί με την ιατρική κοινότητα βοήθησε, συνεργάστηκε και ανταποκρίθηκε σε αυτή την ανάγκη και την απαίτηση να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο της επιστήμης. Και έχουμε φτάσει σε αυτό το ποσοστό και σε αυτό το επίπεδο, το οποίο δεν είναι αμελητέο. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων που καλύπτει και ορισμένες από αυτές που αναφέρατε. Από την άλλη  είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως προσαρμόζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Άρθρα