fbpx
Επιστολές Τελευταία Νέα

Τα περίεργα χαρακτηριστικά του Ελληνικού πολιτικού βίου. Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούολογλου, άλλοτε «αγαπημένου»  του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Εμάς που είμαστε εκτός Σύριζα, δεν μάς πολύ-απασχολεί. Το έχουμε κατανοήσει πλήρως. Ο Τσίπρας δεν «γουστάρει» την κριτική. Αλλά η ιστορία συνεχίζεται, ο Κούλογλου συνεχίζει να πυροβολεί και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Γιατί κάτι πρέπει να συμβαίνει που δεν το ξέρουμε. Βέβαια, στο άρθρο τού Ιουλίου, έγραφε επίσης : « Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει να σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο-κάτι εύκολα εξηγήσιμο λόγω της συνθηκολόγησης του 2015- έχασε ακόμη περισσότερο τα 2 τελευταία χρόνια. Το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία και ψάχνεται. Μια σειρά από ευκαιρίες για επίδειξη ηγετικού προφίλ χάθηκαν».

Τώρα όμως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σφύριξε «ισοπαλία» στο ντέρμπι (των πολιτικών αρχηγών) στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια προχώρησε σε μια λίγο μπερδεμένη πρόταση. Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, να μην είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου ήταν ήδη αρκετά παραπάνω από βαρύ για τον Κούλογλου, αλλά φαίνεται ότι κάποιες θερμές σκέψεις για διαγραφή δεν επιβεβαιώνονται. Τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αφήστε τον να ξεφτιλίζεται μόνος του, δεν χρειάζεται να τον κάνουμε και “μάγκα”», είναι η άποψη που κυριαρχεί σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.Και μαθαίνουμε και το παράπονο Κούλογλου: Ο Τσίπρας έχει έναν χρόνο να του απαντήσει στο τηλέφωνο. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο στο  «χαϊδεμένο παιδί» του, με το οποίο έκαναν κοινωνική παρέα και φιλικές εξόδους στην Αθήνα και την Αίγινα.

Ποιο ήταν το νέο «ατόπημα»; Από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο, απουσίαζαν τα δύο μεγάλα ονόματα που συνδέονται με την οικονομική πολιτική της πρώην κυβέρνησης  Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης.

Ο παραγκωνισμός Τσακαλώτου προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια στους πολιτικούς κύκλους, αφού θεωρήθηκε απομάκρυνσή του από τα υψηλά κομματικά κλιμάκια, επειδή διατυπώνει αντιρρήσεις στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κούλογλου, φίλος και υποστηρικτής του Τσακαλώτου εξοργίστηκε, έγραψε μάλιστα και ένα νέο, πολύ οξύ άρθρο στο οποίο κατέληγε: «Από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο, απουσίαζαν τα δύο μεγάλα ονόματα που συνδέονται με την οικονομική πολιτική της πρώην κυβέρνησης Τσίπρα.Όλα παίζονται σε συμβολικό επίπεδο και η απουσία ενός δημοφιλούς στελέχους, με ισχυρές συμπάθειες στην κοινή γνώμη, δεν δίνει θετικό μήνυμα. Άλλωστε η μεσαία τάξη προτιμά την αξιοκρατία από την κομματικοκρατία».

Στο ίδιο άρθρο, ο ευρωβουλευτής δείχνει να αμφισβητεί συλλήβδην τις επιλογές στελεχών από την ηγεσία του κόμματος .

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, σε μεγάλη ειδησεογραφική ιστοσελίδα διαβάζω: « Στο παρασκήνιο, η πιο βάσιμη ερμηνεία προέρχεται από μια εξέλιξη που δεν είναι ευρέως γνωστή. : «Ο Τσίπρας έχει σχεδόν έναν χρόνο να απαντήσει στο τηλέφωνο στον Κούλογλου», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο λόγος; Κορυφαίο ατόπημα του ευρωβουλευτή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του το έχει συγχωρήσει.»

Ποιο είναι το κορυφαίο ατόπημα; Διαλέγετε και παίρνετε απ΄αυτά που ανέφερα προηγουμένως ότι έχει πει ο κ. Κούλογλου ή από άλλα που ίσως εσείς γνωρίζετε. Η δυσμένεια  βέβαια σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής έχει καταλάβει ότι μόνο με ένα θαύμα θα είναι εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες ευρωεκλογές.

Διαβάζω σε ένα συμπέρασμα της ιστοσελίδας : «Όλα αυτά δικαιολογούν τη στάση του ευρωβουλευτή και την κλιμακούμενη κριτική προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα. Φαίνεται ότι μια σχέση πολιτικού «έρωτα» μεταλλάσσεται σε βίαιο πολιτικό διαζύγιο». Λογικό συμπέρασμα. Μόνο που σήμερα το απόγευμα, , στην ειδεσογραφία , διαβάζω ότι « Δεν άντεξε στο εσωκομματικό «μπούλινγκ» και έκανε πίσω ο Στέλιος Κούλογλου» Και ότι με μια αιφνιδιαστική – και …περίεργη λέω εγώ – δήλωσή του στην «Αυγή», ο Κούλογλουανασκευάζει τα περί Τσίπρα λέγοντας : ««Για να σταματήσει η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με αφορμή μια ενδεχομένως άστοχη διατύπωσή μου, ξεκαθαρίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Και πείτε μου τώρα εσείς: Θα ήταν ποτέ δυνατόν, σοβαρός-όπως τον ξέρω εγώ τουλάχιστον , έστω κι αν διαφωνώ σε πολλά μαζί του- δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής να κόψει τις σχέσεις του με τον Τσίπρα και τον Σύριζα και το πιθανό πολιτικό του μέλλον επειδή ο Πρόεδρος του Σύριζα δεν τού απαντάει στο τηλέφωνο; Τότε οι μισοί -τουλάχιστον- βουλευτές όλων των κομμάτων που ξέρουν το τηλέφωνο του αρχηγού τους και σήμερα και χτές και προχτές θα είχαν παραιτηθεί.

loading...

Σχετικά Άρθρα