Ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των νέων φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ό,τι αφορά στο στεγαστικό επίδομα αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο έκανε πράξη τη στήριξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης των φοιτητών τους. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 195 «Στεγαστικό επίδομα προπτυχιακών φοιτητών» του ν. 4823/2021, προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, στους προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, ενώ για τους φοιτητές των άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων το όριο του οικογενειακού εισοδήματος είναι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Ο αριθμός των δικαιούχων του στεγαστικού επιδόματος που θα σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα είναι στο εξής πολύ μεγαλύτερος, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητα του Δ.Π.Θ. σε σχέση με τα κεντρικά Πανεπιστήμια αλλά και δίνοντας επιπλέον κίνητρα και έμπρακτη υποστήριξη σε όσους επιλέγουν τη Θράκη για τις σπουδές τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως και στον Υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο που έκαναν πράξη τις εξαγγελίες και προχώρησαν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση των ακριτικών περιφερειακών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχωράει με αδιάλειπτους ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας που αφορούν τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών του.
Συγκεκριμένα:
• Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η Φοιτητική Εστία Μεταπτυχιακών Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής στην περιοχή ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, μέσω του έργου «Συντήρηση κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ του ΔΠΘ στην Ξάνθη» με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (ΠΔΕ), Προϋπολογισμού 705.000,00 €. Το κτίριο, εμβαδού περίπου 1.600 m2 (ισόγειο, δύο όροφοι και υπόγειο) διαθέτει δώδεκα διαμερίσματα των 70,00 m2 περίπου το καθένα (ισόγειο και δύο όροφοι) με δυνατότητα φιλοξενίας 36 μεταπτυχιακών φοιτητών. Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 50% περίπου.
• Προκηρύχθηκε το έργο «Συντήρηση-ανακαίνιση φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης» με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (ΠΔΕ) με συνολικό προϋπολογισμό 8.631.045 €, το οποίο αφορά στη συντήρηση και ανακαίνιση των οκτώ τριώροφων κτηρίων των φοιτητικών Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, συνολικού εμβαδού 14.740,00 m2 περίπου. Το έργο περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες (επιδιορθώσεις τοιχοποιίας, τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, προσθήκη κελύφους θερμομόνωσης, αντικατάσταση πλακιδίων κλπ), ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, ανακατασκευή και ανακαίνιση των WC και των κουζινών, ανακαίνιση του δικτύου ισχυρών ρευμάτων, του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων και των μέσων πυροπροστασίας κλπ) καθώς και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (αντικατάσταση πλακιδίων, υπαίθριων κιβωτίων φωτισμού, συντήρηση χώρων πράσινου κλπ).
• Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και πέρασε στη Β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου το έργο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ΔΠΘ με συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» με προϋπολογισμό 133,05 εκατ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Στην Κομοτηνή: Εστιατόριο δυναμικού 2.500 ατόμων και φοιτητική Εστία 350 κλινών.
– Στην Αλεξανδρούπολη: Εστιατόριο δυναμικού 1.500 ατόμων και φοιτητική Εστία 350 κλινών.
• Ολοκληρώθηκε και είναι ήδη σε λειτουργία το έργο «Ασύρματη Δικτύωση Φοιτητικών Εστιών (Ξάνθη-Κομοτηνή) και Διασύνδεσή τους με το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΥΤΕ (ΕΔΕΤ)» Με το έργο αυτό αναβαθμίστηκε η ενσύρματη πρόσβαση των δωματίων των φοιτητικών εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις Ξάνθης και Κομοτηνής ενώ έγινε και εγκατάσταση ασύρματης πρόσβασης στα κτίρια με συνολικά 324 μονάδες WiFi Access Points. Παράλληλα αναβαθμίστηκε και η ταχύτητα διασύνδεσης στο διαδίκτυο από 1 Gigabit στα 10 Gigabit.