Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Υψηλή ανάπτυξη και το 2021 – Το πλάνο των αδερφών Σαράντη

Σε διψήφια επίπεδα οι εξαγωγές της εταιρείας τους πρώτους μήνες του έτους – Δρομολογεί επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ και νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο

Με υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη «τρέχει» και η φετινή ανάπτυξη για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με τον πήχη για το τέλος της χρονιάς να μπαίνει ακόμα και στο +10%.

Άλλωστε σε διψήφια επίπεδα κυμαινόταν η ανάπτυξη των εξαγωγών τους πρώτους μήνες του 2021, με τη διοίκηση του ομίλου να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στην εξωστρέφεια.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ετοιμάζει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο, ένα έργο συνολικής επένδυσης €35 εκατ., το οποίο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Οι βασικοί στόχοι

Συνοπτικά οι βασικοί στόχοι της διοίκησης των αδελφών Σαράντη για το 2021 είναι οι ακόλουθοι:

  • Διατήρηση/αύξηση μεριδίου αγοράς και αύξηση κύκλου εργασιών με επίκεντρο τα στρατηγικής σημασίας προϊόντα.
  • Εξαγωγικός προσανατολισμός, ο οποίος θα ισχυροποιήσει τα brands του ομίλου και θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, επιχειρηματικοί κίνδυνοι.
  • Μεγιστοποίηση της επένδυσης στη Ρουμανία με περαιτέρω επέκταση στην τοπική και την ευρύτερη βαλκανική αγορά.
  • Ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε όλες τις αγορές στις οποίες υπάρχει παρουσία του ομίλου μέσω των θυγατρικών εταιρειών.
  • Συνεχής βελτίωση των προϊόντων μέσα από συστηματική έρευνα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή για υψηλά ποιοτικά standards, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και συγκρατημένες τιμές.
  • Μείωση κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής.
  • Χρηματοδότηση επιχειρησιακού πλάνου 2021-2022.
  • Κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και των θυγατρικών της με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επενδύσεις

Το 2021 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει βάλει τον πήχη των επενδύσεων στα 35 εκατ. ευρώ, μετά τις περσινές επενδύσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι εξαγορές των εταιρειών Κλιάφα και Δουμπιά. Μεταξύ άλλων συνεχίστηκε η ενίσχυση της δυναμικότητας των εργοστασίων της με επίκεντρο τη νέα γραμμή παραγωγής φέτας στο εργοστάσιο των Τρικάλων και την αναβάθμιση του τμήματος γιαούρτης στην οποία προστίθεται νέα γραμμή παραγωγής.

Ενίσχυσε τζίρο και EBITDA τη χρονιά της πανδημίας

Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου πέρυσι, παρά την αρνητική επίδραση της πανδημίας, κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με κύκλο εργασιών 405,4 εκατ. ευρώ (από 372,6 εκατ. ευρώ το 2019), με αύξηση 8,8%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,7%, σε 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν ελαφριά κάμψη, καθώς διαμορφώθηκαν σε 22,94 εκατ. ευρώ από 23,58 εκατ. το 2019.

Σχετικά Άρθρα