Κόμματα Τελευταία Νέα

ΚΚΕ Ξάνθης για την φωτιά στον ΧΥΤΑ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Μετά από δυόμιση χρόνια το βράδυ της Πέμπτης 16 Σεπτέμβρη στις 9 μμ, είχαμε πάλι φωτιά στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Ξάνθης σε απόσταση αναπνοής από την βιομηχανική περιοχή, και αναμφισβήτητα ξυπνά και πάλι ο εφιάλτης για τον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας ανεπανόρθωτης ρύπανσης για το περιβάλλον και προσβολής της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Αντίστοιχα συμβάντα είχαμε τον Ιούνιο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019.

Ενώ είναι γνωστό ότι η ατελής καύση σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ, που μπορεί να περιλαμβάνει αντικείμενα οργανικών ενώσεων, πολυμερών, όπως πλαστικά και διάφορα άλλα υλικά, είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα “ύποπτη” για καρκινογενέσεις, το συγκεκριμένο συμβάν δεν αντιμετωπίστηκε με το ανάλογο τρόπο από τον κρατικό μηχανισμό ούτε πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή επενέβησαν άνδρες της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, από το προσωπικό του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), του Στρατού, καθώς και από ιδιώτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις τον καταλυτικό ρόλο παίζουν οι επιχωματώσεις, από μηχανήματα, ισοπεδωτικά. Παραμένουν όμως χρόνια φλέγοντα ερωτήματα όπως:

● Τα μέσα που διατέθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς, δηλ. εκσκαφείς, φορτηγά και κυρίως προωθητικά μηχανήματα, ήταν σχεδόν αποκλειστικά από ιδιώτες, αφού τα μηχανήματα του Δήμου Τοπείρου είναι ανύπαρκτα και του Δήμου Ξάνθης ήταν ακινητοποιημένα από βλάβες, ενώ στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας δεν προβλέπεται εξοπλισμός ούτε θέσεις εργαζόμενων χειριστών;

● Τι επιστημονικό δυναμικό διατέθηκε για την μέτρηση της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και τις συνέπειες αυτής, αλλά και τι μέτρα πάρθηκαν για την ενημέρωση των κατοίκων και τα μέτρα προφύλαξης από την μόλυνση, βάσει των επιχειρηματικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών;

● Ποιες ήταν οι συνθήκες φύλαξης του ΧΥΤΑ Ξάνθης; Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο χώρος διαθέτει χαμηλή διάτρητη περίφραξη και για λόγους “οικονομίας” δεν φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως.

● Γιατί δεν κινητοποιήθηκε άμεσα το όργανο της Πολιτικής Προστασίας σε κανέναν από τους Δήμους (Ξάνθη, Τόπειρος) ούτε το Συντονιστικό της Αντιπεριφέρειας, επιδιώκοντας να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για άμεση κατάσβεση της φωτιάς, ώστε να προκληθεί η όσο τον δυνατόν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση;

Η νέα φωτιά στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης δεν πρέπει να καταδειχθεί ως ένα απλό τυχαίο γεγονός. Πρέπει να διενεργηθεί σοβαρή έρευνα για τα αίτια από τις αρμόδιες αρχές. Αντίστοιχα συμβάντα στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι αποτελούν αποτέλεσμα υπερκορεσμού των χωματερών -γεγονός που ισχύει και για την περίπτωση της Ξάνθης- της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων η οποία σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί το υπόβαθρο για την αυτανάφλεξή τους.

Αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και των εργαζόμενων καθαριότητας των δήμων. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία η άμεση υλοποίηση υποδομών από κεντρικούς δημόσιους πόρους, για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ξάνθη με σεβασμό στην ασφάλεια των εργαζομένων, στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον.

Τους ενόχους τους γνωρίζουμε.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, με την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προωθεί περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.

Το ΚΚΕ στηρίζει και διεκδικεί:

► Ο ΣΔΑΝΞ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών.

► Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ.

► Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από το ΧΥΤΑ, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς.

► Να σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα για να απαλειφθεί ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Σκουπίδια που μένουν εκτεθειμένα μπορούν να αναφλεγούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

► Χρειάζονται έργα επέκτασης στο ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

► Ενίσχυση ή άμεση αντικατάσταση του εξοπλισμού επιχωμάτωσης με έναν ακόμη προωθητή γαιών (τουλάχιστον).

► Άμεσα να εξευρεθούν νέοι χώροι με επιστημονικά κριτήρια, εκ των προτέρων γνωστά.

► Να αποκλειστεί η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των σκουπιδιών που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια.

► Προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια στη χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μειωθεί και η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

► Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα.

► Να μειωθεί δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών με πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα