Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στις Θέρμες Ξάνθης (φωτογραφίες)

                Τελέστηκε σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Πέμπτη με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο, στο πομακοχώρι Θέρμες.

                Την λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, επικουρούμενος στην τελετή από τον πατέρα Παναγιώτη Παναγιωτίδη και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο.

                Ο χορός των ιεροψαλτών αποτελείτο εξ ολοκλήρου από μέλη του Παραρτήματος ΕΕΑΣ Ν. Ξάνθης, με επικεφαλή τον Γραμματέα του Παραρτήματος Επίλαρχο ε.α. Αναστάσιο Αλέκογλου, τον Ταξίαρχο ε.α. Νικόλαο Αραμπατζή, τον Αντισυνταγματάρχη ε.α. Νικόλαο Αντωνόπουλο και τον Αντισυνταγματάρχη ε.α. Μενέλαο Κυριακού, απέσπασε δε τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου για την ορθοφωνία τους και την μελωδική τήρηση του τυπικού.

                ΟΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για τη παρουσία του, όπως και το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού.

                Η όλη εορτή πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του «αναδόχου», Παράρτημα Ν. Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2021».

                Στον εορτασμό, αν και ήταν εργάσιμη ημέρα, προσήλθαν περί τους 100 και πλέον προσκυνητές, με 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (για δωρεάν μεταφορά), καθώς και με αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκλησή μας, καθώς και μερικοί παραθεριστές που βρίσκονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, για ιαματικά λουτρά.

                Επίσης παραβρέθηκε, για πρώτη φορά, οΑντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ Υποστράτηγος Αστέριος Σαμαράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης με επί κεφαλής τον πρόεδρό της κ. Θεοφάνη Καραμπιπέρη και ο Γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ξάνθης κ. Φίλιππος Μαλούσαρης, Αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Οπλιτών από τις στρατιωτικές Μονάδες της περιοχής και το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου.

                Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα του ναού, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στη μνήμη των. Λόγω των μέτρων μη διάδοσης της πανδημίας του covid-19 το μεγαλύτερο μέρος του εκκλησιάσματος ευρίσκετο στον ανοικτό περίβολο του Ναού και παρά το συννεφιασμένο καιρό, δεν έβρεξε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και όλοι την παρακολούθησαν με κατάνυξη.

                Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, από την ΕΑΑΣ καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα. Ο Σεβασμιώτατος, μας τίμησε με την παρουσία του στο κέρασμα και δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους του καταστήματος, όπως και όλους όσους βρισκόταν στην γύρω περιοχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.

                Πολλοί από τους εκκλησιαζομένους μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρέμειναν και γευμάτισαν σε ταβέρνα, ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

                Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Τουριστικό Γραφείο «TASIOSTravel» που μας παραχώρησεν δωρεάν τα λεωφορεία για την μετακίνηση των προσκυνητών. Ευχαριστούμε όμως θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Έτσι μας τονώνετε το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού μας φρονήματος, αλλά και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

                                                                                Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης        

                                                                                                                Πρόεδρος Παραρτήματος

  Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα