Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Ηλεκτρονική τιμολόγηση (myData): Αναβάλλεται η υποχρεωτική εφαρμογή για εφέτος

Μετατίθεται για του χρόνου η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (myData). Αυτό προέκυψε από τις διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τους λογιστές καθώς υπάρχουν σειρά δυσκολιών στην εφαρμογή τους ενώ και το επιπλέον κόστος που επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις είναι σημαντικό.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αναστέλλει την υποχρεωτική εφαρμογή τους και θα παραμείνει η προαιρετική εφαρμογή τους. Στην επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) φαίνεται να συμφωνήθηκε ότι μέχρι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργούν προαιρετικά.

 Στη συνάντηση, τα μέλη του ΟΕΕ ανέφεραν στον υπουργό ότι γίνονται δέκτες των παραπόνων των λογιστών – φοροτεχνικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος για λογαριασμό πελατών τους, που έχουν ήδη εγγραφεί στο myDATA. Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν σε γνώση του Υπουργού Οικονομικών, όπως είχαν άλλωστε τεθεί και στην επιστολή που είχε προηγηθεί. Για τον σκοπό αυτό, ο Υπουργός πρότεινε και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επαναδιατυπώθηκε η πρόταση που προβλέπει ότι η φετινή χρονιά πρέπει να είναι προαιρετική για τη χρήση του myDATA, λόγω των υποχρεώσεων, που ανέλαβαν μέσα στην πανδημία οι λογιστές, μέσω των πλατφορμών που έχουν δημιουργηθεί. Για να εκκινήσει η πλήρης εφαρμογή του, χωρίς προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα αποστείλει άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα καταγεγραμμένα προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, δεν μπορεί η χρήση του myDATA να είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν και το 2022 θα έχουν πλήρη εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και ΑΑΔΕ εξετάζουν την υποχρεωτική μεν εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά με μία ελαστικότητα. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τα παραστατικά μέσω της εφαρμογής my data, αλλά εάν υπάρξει μικρή καθυστέρηση να μην επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Ουσιαστικά τα πρόστιμα κατά τον πρώτο χρόνο υποχρεωτικής εφαρμογής των my data να είναι μικρότερα και όχι τιμωρητικά δεδομένου ότι πρόκειται για μία νέα διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο είναι οι ημερομηνίες για την αλλαγή των παλαιών ταμεαικών μηχανών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει σταδιακά και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021: -να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης, -να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA, -να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Σχετικά Άρθρα