ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αφού η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Το πέταγμα εκατοντάδων υγειονομικών έξω από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κάνει πιο ορατό τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους κλινικές, εξειδικευμένα ιατρεία και άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων, άλλες κλινικές να συγχωνευτούν όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη. Η εξέλιξη αυτή, εκτός όλων των άλλων, θα στερήσει χιλιάδες ασθενείς από την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, ασθενείς που παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει ήδη χτυπήσει “κόκκινο”!
Συγκεκριμένα τέθηκαν σε αναστολή στα νοσοκομεία: στο Γ.Ν. Δράμας 113 από τους 640 εργαζόμενους ποσοστό 17,65%, μεταξύ αυτών 4 γιατροί, 4 βοηθοί ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, 52 νοσηλευτές, 10 από τους 19 τραυματιοφορείς ποσοστό 52,6%, 2 από τους 4 μαγείρους, και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι, στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες, Γ.Ν. Καβάλας 125 εργαζόμενοι μεταξύ αυτών 4 ειδικοί γιατροί, 10 ειδικευόμενοι, 65 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, 22 καθαρίστριες και οι υπόλοιποι 24 διοικητικό προσωπικό, Γ.Ν. Ξάνθης από τους 700 εργαζόμενους οι 80 ποσοστό 11,42%, «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο Κομοτηνής περίπου 55 εργαζόμενοι από τους 570 (9,6%), Πανεπιστημιακό Γ.Ν Αλεξανδρούπολης από τους 800 εργαζόμενους οι 75 ποσοστό 9,4%, μεταξύ αυτών και 17 γιατροί και το Γ.Ν. Διδυμοτείχου 25 εργαζόμενοι.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι θα αναπληρώσει αυτά τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού, άρση κανονικών αδειών και συμβάσεις με ιδιώτες, δείχνει ποιος είναι ο στόχος τους. Στο “νέο ΕΣΥ” που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της υγείας.
Καλούμε το λαό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, μαζί με τον αγώνα του για την αναστολή των απολύσεων, να διεκδικήσει τον άμεσο, πλήρη και ασφαλή εμβολιασμό που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεικνυόμενων νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης. Παράλληλα, είναι δεδομένη η ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτό του Πρωτοβάθμιου, έτσι ώστε να είναι ικανό να αντιμετωπίζει τόσο τις «τρέχουσες» όσο και τις έκτακτες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες.
Ως ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι η πανδημία και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού για επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους. Χρειάζεται εξαντλητική, προσωποποιημένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, προληπτικός έλεγχος, υγειονομική επιτήρηση, επιστημονική παρακολούθηση, καταγραφή όλων των αποτελεσμάτων των εμβολιασμένων. Προϋποθέσεις που δεν υλοποίησε η κυβέρνηση.
Μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος που πρέπει να συνεχιστεί, βγαίνει στο προσκήνιο και η ανάγκη ριζικών ανατροπών με στόχο μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, με πρώτο αυτό της υγείας και της ζωής.
Η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ, 3/9/2021