Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

ΓΠΠ: Ελάτε και σήμερα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης (Πρόγραμμα εκδηλώσεων Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου)

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγίου Γεωργίου 1

18:30 Ξενάγηση – Περιήγηση –Περίπατος.5 στάσεις – 5 ιστορίες … στην παλιά Ξάνθη

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης συνεχίζει για 5η χρονιά την πετυχημένη συνεργασία του με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» και τον καθηγητή Δημήτρη Γκαγκαλίδη, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2021. Ξεκινάμε από το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης για να ταξιδέψουμε «αλλιώτικα», εντυπωσιακά και διαφορετικά, έτσι όπως μας έχουν μάθει οι «Αλλιώτικες Προτάσεις». Αυτή τη φορά μας περιμένουν 5 άγνωστες και υπέροχες ιστορίες, που θα τις διηγηθούμε σε 5 επιλεγμένες γωνιές, ομορφιές της Παλιάς Ξάνθης

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης» –«Αλλιώτικες Προτάσεις»

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

19:00 Διαδραστικό εργαστήριο «Από τοπία της φύσης σε φανταστικά τοπία»

Αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια δημιουργικής γραφής, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά 5 έως 8 ετών και 9 έως 12 ετών.

Το τοπίο ενός παραμυθιού μεταφέρει τους αναγνώστες στα πιο μαγευτικά μέρη. Διαβάζοντας βιβλία αναζητάμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών τοπίων της φύσης. Αναρωτιόμαστε γιατί το δάσος στα λαϊκά παραμύθια κρύβει όλα τα μυστικά. Ποιο συμβολικό ρόλο έχει η θάλασσα στα μυθολογικά ταξίδια; Η τελευταία μέρα των ‘Βιβλιοφάγων’ είναι αφιερωμένη στα τοπία της φύσης: θάλασσα, δάσος, ζούγκλα, ποτάμια. Μέσα από παιχνίδια γραφής μεταφερόμαστε σε φανταστικά τοπία, δημιουργούμε παραμυθένιους χάρτες και πλάθουμε το σκηνικό για τα δικά μας παραμύθια.

*Τα εργαστήρια προσαρμόζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία»

Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2

19:00 «Πλάθοντας από πηλό ένα σκαντζόχοιρο»

Σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια; Να ανακαλύπτετε με την αφή; Να ερευνάτε τον κόσμο βιωματικά; Παιδιά, 8 έως 12 χρονών, ελάτε να παίξουμε, να εκπαιδευτούμε και να βοηθήσουμε την γη και τα πλάσματα της να μην εξαφανιστούν πλάθοντας από πηλό έναν σκαντζόχοιρο… Το είδος του εξαφανίζεται! Ας τον βοηθήσουμε να μείνει ζωντανός…

Επιμέλεια: Γαρυφαλλιά Μακρή, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός

Οργάνωση: Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

«Φαντασιοδρομία», με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», παρουσιάζουν τη Φαντασιοδρομία…

Πάρτε τη φαντασία σας και ελάτε να γυρίσουμε τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου. Θα μας συνοδεύσουν θηρία, εξωτικά πουλιά, μαγικά αντικείμενα και οι πιο ξεχωριστοί ήρωες. Ας φτιάξουμε μαζί τους τη δική μας φανταστική χώρα.

Με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Πυργελή.

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

20:30 Εργαστήριο για γονείς «Παιδικό βιβλίο και ανάγνωση στο σπίτι!»

Πως τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους αναγνωστικές συνήθειες; Ένα σεμινάριο για γονείς παιδιών από 0 έως 12 ετών…

Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να δώσουμε σε γονείς τα εργαλεία για να ενθαρρύνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον των παιδιών τους. Η συνήθεια της ανάγνωσης και η καλλιέργεια του δια βίου αναγνώστη είναι στοιχεία που απαιτούν χρόνο για να καλλιεργηθούν σε ένα παιδί. Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο, διερευνούμε την έννοια της αναγνωστικής ελευθερίας. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και ερεθίσματα και είναι απαραίτητο να αφουγκραστούμε τις αναγνωστικές τους επιλογές. Πως δημιουργούμε μια γωνία ανάγνωσης; Ποια είναι η διαφορά μιας έξυπνης και μιας ηχητικής βιβλιοθήκης; Πως ψάχνουμε τις απαντήσεις μέσα στα βιβλία; Πως γνωρίζουμε τα λαϊκά παραμύθια και τους δίνουμε νοήματα; Πως τα παιδιά γίνονται τα ίδια αφηγητές;

Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο ενότητες, ξεκινάμε με θεωρητική εισήγηση από την ομάδα μας, αναφορικά με τα αναγνωστικά οφέλη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στη συνέχεια, ασχολούμαστε με προτεινόμενες τεχνικές και δραστηριότητες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο σπίτι. Τέλος, αφιερώνουμε ένα κομμάτι σε μια βιωματική δραστηριότητα και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Συνεταιριστική Ομάδα Εκπαιδευτικής Ψυχαγωγίας «Απ’ Ουσία».

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Αυλή Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου

20:30 Παράσταση Θίασος Σκιών, «Τα 82 Εντάλματα»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζουν την παράσταση «Τα 82 Εντάλματα».Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει στη φυλακή. Πώς θα τη γλιτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει «να πεθάνει» για να μπορέσει να ζήσει.Η συνέχεια στο πανί…

Τιμή εισόδου: 3 ευρώ

Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Έντεχνη ελληνική βραδιά με το σχολικό συγκρότημα «Παραμπλούζ»

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου

Kωμική μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Χαριζάνη και τον Θάνο Αυγερινό (Θεσσαλονίκη)

Μη Άσματα. Μια άθλια κωμική μουσική παράσταση με τον Αλέξανδρο Χαριζάνη και τον Θάνο Αυγερινό. Η δροσερή ταράτσα των Βατράχων γεμίζει με γέλια και νότες από ένα φιλόδοξο (και σχεδόν ολοκληρωμένο) πρότζεκτ που παντρεύει την ενέργεια ενός μουσικού live με την κωμική αφήγηση.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου.

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση:πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

Σχετικά Άρθρα