Ένα (1) εκ. ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προς το Δήμο Ξάνθης για την αγορά δυο οικοπέδων, εντός σχεδίου πόλης, στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών, για την κατασκευή δύο σχολικών συγκροτημάτων, Γυμνασίου και Δημοτικού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των παιδιών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και του οικισμού του Δροσερού, γνωστοποίησε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Ο κ. Τσέπελης ευχαρίστησε τον αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα ο οποίος συνέδραμε στην παραπάνω εξέλιξη, στηρίζοντας το αίτημα του Δήμου Ξάνθης, και επισήμανε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, θα ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, εστίασε στην έγκριση των εμπεριστατωμένων με τις απαιτούμενες μελέτες, όπως είπε, προτάσεων της ΔΕΥΑΞ στο πρόγραμμα ‘Α.Τρίτσης’: ‘ έγινε εξαιρετική δουλειά από τη ΔΕΥΑΞ. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής. Απομένει το θέμα της ολοκλήρωσης του βιολογικού καθαρισμού στη Σταυρούπολη και κάποιες εκκρεμότητες όπως το ζήτημα των ομβρίων σε Δροσερό, Μορσίνη και στην περιοχή της Χρύσας κοντά στα στρατόπεδα. Θα επισκεφθούμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ αυτά τα σημεία τις επόμενες ημέρες, θα δούμε τι χρειάζεται ώστε να επιλυθούν και αυτά’, σημείωσε.
Αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση 1,4 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας ΑΜΘ προς το Δήμο για την δημιουργία του Χώρου Πολιτισμού για Παιδιά, στο αρχοντικό Μουζαφέρ Μπέη, και τις πολιτιστικές διαδρομές στην Παλιά Πόλη τονίζοντας ότι το μεν πρώτο είναι ένα από τα πρώτα αντίστοιχα έργα στη χώρα , ενώ το δεύτερο θα αναβαθμίσει, θα προβάλλει και θα αναδείξει την Παλιά Πόλη.
Ο Δήμαρχος προχώρησε σε μια γενική ενημέρωση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής, γνωστοποιώντας ότι στη δεύτερη φάση για την ένταξη προτάσεων στο ‘Α. Τρίτσης,΄ ο δήμος προτάσσει έργα όπως τις μελέτες για την πλατεία Ελευθερίας, τις γωνιές ανακύκλωσης, την ηλεκτροκίνηση, τη στατική επάρκεια των σχολείων, τη μελέτη για το Σπίτι Πολιτισμού κ.α.
Έκανε γνωστό ότι ο Δήμος συνεργάζεται με τη δασική υπηρεσία για την αξιοποίηση του αλσυλίου στο Εύμοιρο και ότι εγκρίθηκε από τον ΟΑΕΔ η παραχώρηση των δυο οικοπέδων για ανέγερση πρότυπου ειδικού σχολείου και αθλητικών εγκαταστάσεων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη των απαιτούμενων, από εδώ και πέρα, διαδικασιών.
Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ταρτάν στο γήπεδο της Ασπίδας που θα συνοδευθεί με την ολοκλήρωση της μελέτης για το φωτισμό του γηπέδου, η οποία, εκτίμησε, θα είναι έτοιμη αρχές της νέας χρονιάς.
Παράλληλα, τόνισε, ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών στο γήπεδο ‘Α.Μπαλτατζής’.
Γνωστοποίησε ότι το κολυμβητήριο μέσα στο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει , ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη για το δεύτερο.
Αυτή την περίοδο –είπε- ξεκινά και η αλλαγή των στάσεων σε όλη την πόλη, οι οποίες θα αντικατασταθούν στο σύνολο τους με σύγχρονες, ενώ για το θέμα των ασφαλτοστρώσεων σε οδούς της πόλης, επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές στον προγραμματισμό σχετίζονται με τις εργασίες για το φυσικό αέριο. Πρώτα θα ολοκληρώνονται αυτές και θα ακολουθούν οι ασφαλτοστρώσεις.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης με δύο ηλεκτροκίνητες σκούπες, σάρωθρο και τέσσερα νέα απορριμματοφόρα.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου για την εξαιρετική δουλειά τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο , όπως αυτή της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές απαιτήσεις που- ακόμη και για αυτονόητα πράγματα όπως είπε- δυσχεραίνουν σε πολλές περιπτώσεις την προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα.
ΔΙΑΑΜΑΘ
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, ενημέρωσε επίσης ότι εξασφαλίσθηκε ποσό της τάξης του 1,5 εκ ευρώ από την περιφέρεια ΑΜΘ για την ολοκλήρωση της μελέτης για τη ΜΕΑ-μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων- στην Ξάνθη, που μαζί με την αποκατάσταση της χωματερής της Κομοτηνής είναι στις προτεραιότητες της ΔΙΑΑΜΑΘ, ενώ για την 4η λεκάνη στο ΧΥΤΥ Ξάνθης επανέλαβε ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης ξεκινά η διαδικασία για την επανένταξη του έργου.