fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

ΕΛΜΕ Ξάνθης: Εξαιρετικά μειωμένες εγγραφές μαθητών στο 4ο Λύκειο Ξάνθης

Κοινοποιούμε επιστολή του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης προς τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης σχετικά με τις εξαιρετικά μειωμένες εγγραφές μαθητριών/τών στο 4ο Λύκειο Ξάνθης:

Πληροφορηθήκαμε από το 4ο Λύκειο ότι στην Α λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22 έχουν εγγραφεί μόλις 50(!) παιδιά από τα περίπου 80 που εγγράφηκαν στην προηγούμενη σχολική χρονιά 2020-21 τα οποία και πάλι ήταν ασύλληπτα λίγα ανάλογα με τη χωροταξική κατανομή και τον πληθυσμό των σχολείων από τα οποία έρχονται παιδιά στο 4ο Λύκειο και σίγουρα λιγότερα από την προηγούμενη σχολική χρονιά 2019-20. Το σχολείο, πλέον, κινδυνεύει να κλείσει με όποιες συνέπειες έχει το κλείσιμο ενός σχολείου!

Επειδή δε φαίνεται να έχει συμβεί κάποια δραματική πληθυσμιακή αλλαγή στην Ξάνθη ενώ, ταυτόχρονα, στα γυμνάσια από τα οποία έρχονται τα παιδιά στο 4ο Λύκειο δεν είχε παρατηρηθεί αντίστοιχη μείωση μαθητριών/ών, θεωρούμε τη διαφορά αυτή πολύ προβληματική. Ως εκ τούτου ζητάμε να μάθουμε:

– αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στη χωροταξική κατανομή των σχολείων την οποία δεν έχουμε πληροφορηθεί

– αν έχει γίνει ο έλεγχος νομιμότητας των εγγράφων και της διαδικασίας των αλλαγών των διευθύνσεων των παιδιών που ζητήθηκαν το προηγούμενο σχολική έτος.

– πόσα παιδιά γράφτηκαν αντίστοιχα στην Α Λυκείου στα άλλα γενικά λύκεια του αστικού ιστού της Ξάνθης για το σχολικό έτος 2021-22.

Επίσης ζητάμε να γίνει επανέλεγχος της κατανομής των παιδιών της Α Λυκείου στα Λύκεια της πόλης της Ξάνθης και τον έλεγχο των διευθύνσεων των παιδιών ανάλογα με το σχολείο που πήγαιναν στην προηγούμενη βαθμίδα με αντιπαραβολή στοιχείων από το σύστημα My school. Σε περίπτωση λάθους ζητάμε την επιστροφή του παιδιού αυστηρά στο σχολείο που ανήκει. Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να ελεγχθεί αν έγινε αυξημένος αριθμός αλλαγών των διευθύνσεων κατοικίας κατά τη διάρκεια της Γ Γυμνασίου.

Ως ΕΛΜΕ έχουμε, επανειλημμένα, καταγγείλει αυτό το φαινόμενο της αποψίλωσης των περιφερειακών, κυρίως, σχολείων που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια γενικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει την αντίληψη των σχολείων δύο κατηγοριών, στερεί τα σχολεία από πολύτιμο μαθητικό δυναμικό με συνέπεια να καταργούνται ολόκληρα τμήματα και, ταυτόχρονα, επιβαρύνει άλλα, γειτονικά, σχολεία γεμίζοντάς τα ασφυκτικά. 

Σχετικά Άρθρα