fbpx
ΚαβάλαΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Προσκύνημα στην Αγία Λυδία τη Φιλιππησία στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (Πραξ.κεφ.στ.11), συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία…

Κάθε χρόνο, ανήμερα της μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας την 20η Μαΐου, μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός με προεξέχοντα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, παραβρίσκονται στον ποταμό Ζυγάκτη, όπου τελείται το Βάπτισμα ενηλίκων. Οι στιγμές είναι μοναδικές και άκρως συγκινητικές.

Τόπος μοναδικός, ευλογημένος, με μακραίωνη ιστορία… 15 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, και μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας.

Στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη, που αιώνες τώρα, αποτελούν πηγή ζωής και συμβολίζουν την εδραίωση της χριστιανικής θρησκείας, βρέθηκε ο Απόστολος Παύλος, όπου και βάπτισε την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, συνοδοιπόρος του Παύλου, στην καταγραφή του για την πρώτη επίσκεψη στους Φιλίππους και το βάπτισμα της πορφυροπώλιδος Λυδίας, αποκαλύπτει: «Όταν είδε το όραμα, εζητήσαμεν αμέσως να φέρωμεν εις αυτούς το χαρμόσυνον άγγελμα. Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε από την Τρωάδα, επλεύσαμεν κατ’ευθείαν εις την Σαμοθράκην, την δε επομένην εις την Νεάπολιν (τη σημερινή Καβάλα) και από εκεί εις τους Φιλίππους, η οποία είναι η πρώτη πόλις της περιοχής εκείνης της Μακεδονίας, μια αποικία Ρωμαϊκή, και εμείναμεν εις την πόλιν σε μέρος κοντά εις τον ποταμόν, όπου ενομίζαμεν ότι υπήρχε τόπος προσευχής και εκαθίσαμε και εμιλούσαμε στις γυναίκες που είχαν μαζευθεί εκεί.

Κάποια γυναίκα, από την πόλιν των Θυατείρων, ονομαζόμενη Λυδία, η οποία επωλούσε πορφύραν, γυναίκα θεοσεβής, άκουε και ο Κύριος της άνοιξε την καρδιά, δια να προσέχει εις όσα έλεγε ο Παύλος. Όταν εβαπτίστηκε αυτή και οι οικιακοί της μας είπε, «Εάν με εκρίνατε ότι είμαι πιστή εις τον Κύριον, ελάτε να μείνετε εις το σπίτι μου, και μας επίεζε…». (Πραξ. 16,10-15).

Ο ναός έχει τη μορφή οκτάγωνου και το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσιακά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.

Μεταξύ άλλων θα αντικρίσετε το μαρμάρινο εικονοστάσιο (τέμπλο), πανομοιότυπο με αυτό της Α’ Βασιλικής των Φιλίππων και το μαρμάρινο επισκοπικό θρόνο των πρωτοχριστιανικών χρόνων καθώς και τον τρούλο του Ιερού Βαπτιστηρίου, το ψηφιδωτό της Βαπτίσεως του Κυρίου, αντί του Παντοκράτορος όπως συνηθίζεται στους Ορθόδοξους Ναούς. Ενα έργο μοναδικό στη σύνθεσή του παγκοσμίως.

Το υπαίθριο βαπτιστήριο
Αυτό που οπωσδήποτε τραβάει την προσοχή των επισκεπτών είναι το υπαίθριο βαπτιστήριο. Καθώς εισέρχεστε στον περιβάλλοντα χώρο, θα ακούσετε τον ήχο του νερού. Εκεί, στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, βρίσκεται και το σημείο, που σύμφωνα με την παράδοση η Λυδία άκουσε το κήρυγμα του Παύλου, πίστεψε και βαπτίσθηκε από τον μεγάλο Απόστολο και κατέστη η πρώτη Ελληνίδα-Ευρωπαία χριστιανή.
Το υπαίθριο βαπτιστήριο είναι σε σχήμα σταυρού, μέσα στα ρέοντα νερά, όπως εκείνα που σώζονται στις παλιοχριστιανικές βασιλικές των Φιλίππων. Στη μέση του ποταμού έχει κατασκευαστεί ένα μνημείο, ώστε να ανακόπτεται η ορμή του νερού. Εδώ, κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της μνήμης της Αγίας Λυδίας, πραγματοποιούνται βαπτίσεις ενηλίκων. Αν τύχει και βρεθείτε σε μία τέτοια βάπτιση, πρόκειται φυσικά για μοναδική εμπειρία, άκρως συγκινητική.

Λιτότητα και μοναδικό φυσικό τοπίο
Τόσο ο ναός όσο και ο χώρος γύρω από αυτόν είναι λιτός αλλά και συνάμα πανέμορφος. Εντυπωσιάζει με την απλότητά του, την ιστορία του, την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει. Κάθε εποχή του χρόνου, μία επίσκεψη στη Λυδία, αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων έχει ιδρύσει στο συγκεκριμένο χώρο το Κέντρο Ιστορικών Ερευνών «Απόστολος Παύλος», που περιλαμβάνει εκθέσεις, βιβλία και ειδικό χώρο συνεδρίων. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η γνώση της ιστορικής πορείας και δράσης του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή, η ενίσχυση του τουρισμού και η πραγματοποίηση ερευνών.

Σχετικά Άρθρα