fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Αρχαία Άβδηρα: Αρχιερατικός εσπερινός στον Επισκοπικό Ναό Πολύστυλου (video- φωτογραφίες)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 τελέσθηκε υπαίθριος αρχιερατικός εσπερινός στις 19:00 στον Επισκοπικό Ναό Πολύστυλου στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, πλειάδας κληρικών από την Μητρόπολη Ξάνθης με την συμμετοχή του συλλόγου ιεροψαλτών νομού Ξάνθης “Γρηγόριος ο πρωτοψάλτης”.

Στο χώρο παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς της περιοχής,η έφορος αρχαιοτήτων, τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Αβδήρων και πλήθος κόσμου.

https://www.facebook.com/diakoniastafm/videos/415392183062879

Σχετικά με το Πολύστυλο

O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. H περίμετρός της υπολογίζεται σε 800 μ. και θεμελιώνεται είτε επάνω στο βράχο ή επάνω στο αρχαιότερο τείχος. Tο πάχος της ποικίλλει από 2,40 μ. έως 3,50 μ., ανάλογα με το αν το τείχος είναι απλό, όπως συμβαίνει στη βόρεια και νότια πλευρά ή διπλό, όπως συμβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά. Κατά τόπους ενισχύεται με τετράγωνους πύργους, ενώ η βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης, που ήταν και πιο ευάλωτη, ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης με τον έξω χώρο. … Βόρεια της ακρόπολης, έξω από τα τείχη και κοντά στη δυτική πύλη της κλασικής οχύρωσης των Αβδήρων, έχουν βρεθεί λείψανα του παλαιότερου νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται πριν από τον 9ο αι. μ.Χ. Είναι ορατοί αρκετοί από τους τάφους του, κυρίως κιβωτιόσχημοι, καθώς και η κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική, που παρουσιάζει τέσσερις περιόδους λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα