Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Το φαινόμενο με τα πράσινα και θολά νερά στις παράλιες της Ξάνθης


Έχουμε παρατηρήσει πηγαίνοντας για μπάνιο στις παραλίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Καβάλας ή και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας σε αρκετά σημεία ότι μπαίνοντας στο νερό συναντούμε θολά νερά, μεγάλη ποσότητα φυτοπλαγκτόν, άσπρους αφρούς στην επιφάνεια αλλά και μέδουσες…

Το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης επισημαίνει το εξής… Το φαινόμενο οφείλεται στην  αύξηση του φυτοπλαγκτόν

Σύμφωνα με ενημέρωση από τα ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης η θολότητα των νερών σε όλες τις ακτές τις βορείου Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού όπως δείχνει και η  φωτογραφία (πυκνότητα χλωροφύλλης) του ωκεανογραφικού δορυφόρου.

Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών (Χαλκιδική) αλλά και μικρών ψαριών.

Αυτή η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού ίσως οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια.

 Η αύξηση φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλης) όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα

  Απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, έτσι το διοξείδιο διαχέεται (διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασιας).

Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή.

Κολυμπήστε άφοβα προς το παρόν!  Προσοχή μόνο στις τσούχτρες που μπορεί να εμφανιστούν γιατί η αύξηση του φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών αλλά και μικρών ψαριών.

Και καταλήγει η ενημέρωση από το ΓΕΩΤΕ – Παράρτημα Θράκης : «…Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Την επόμενη φορά μπορούμε να συνδράμουμε σαν ΓΕΩΤΕΕ σε συσκέψεις και ο νοών νοείτω…»

Σχετικά Άρθρα