Κοινωνία Τελευταία Νέα

Αλλαγή Επιστασίας στο Άγιον Όρος – Νέος Πρωτεπιστάτης ο π. Γεώργιος Βατοπεδινός

Άγιον Όρος: Την Κυριακή, 13 Ιουνίου, κλείνει στο Άγιον Όρος η θητεία της Λαυριωτικής Ιεράς Επιστασίας και την επομένη ημέρα, Δευτέρα, 14 Ιουνίου, αρχίζει η θητεία της Βατοπεδινής Επιστασίας.

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Η Ιερά Επιστασία είναι το διαρκές σώμα που αποτελείται από τους Επιστάτες τεσσάρων Ιερών Μονών, οι οποίοι εναλλάσσονται κάθε χρόνο.

Μόνο όμως οι πρώτες πέντε ιεραρχικά Ιερές Μονές έχουν, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, δικαίωμα να διορίζουν τον επικεφαλής της Ιεράς Επιστασίας, τον Πρωτεπιστάτη.

Η εφετινή τετράδα της Ιεράς Επιστασίας περιλαμβάνει τις Ιερές Μονές Βατοπεδίου, Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου και Σταυρονικήτα.

Πρωτεπιστάτης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ο Ιερομόναχος Γεώργιος από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ο οποίος θα πάρει την θέση του Γέροντα Παύλου από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Η Ιερά Επιστασία έχει δημαρχιακά καθήκοντα για την περιοχή των Καρυών, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένη με την υποχρέωση να εκτελεί τις αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, δηλαδή του σώματος των Αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών.

Στην τελετή της αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας, που θα λάβει χώρα την Δευτέρα το πρωί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, θα παραστούν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι των αρχών και υπηρεσιών του Αγίου Όρους και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας.

Σχετικά Άρθρα