Face to Face Τελευταία Νέα

Τους ζόρισε ο Κυριάκος… Νέο τείχος του Βερολίνου χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι τον… «Φράχτη» του Έβρου

Στα «κάγκελα» οι Τούρκοι – Οι Έλληνες τοποθέτησαν υπερόπλα στα σύνορα του Έβρου

Στα ”κάγκελα” βρίσκονται οι Τούρκοι. Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, την ημέρα που ο Τσαβούσογλου επισκεπτόταν την Ελλάδα, προχώρησαν σε ένα κρεσέντο προκλήσεων, με άρθρα εναντίον της χώρας μας! 

Τι αναφέρουν 

”Η ΕΕ έχει δημιουργήσει, ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Το εμπόδιο, για το οποίο δαπανήθηκαν 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου παράνομων μεταναστών”, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Η περυσινή εμπειρία, της καθοδηγούμενης από τις τουρκικές αρχές, απόπειρας μαζικής εισβολής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στο τελωνείο των Καστανιών, έχει κάνει πιο «σοφές» τις επιφορτισμένες με τη θωράκιση του Έβρου αρχές και η αμυντική θωράκιση ανέβηκε επίπεδα.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο αυτός ο στραγγαλισμός  των συνόρων μας, έναντι των λαθρομεταναστών που προωθούνται από την Τουρκία δεν άργησε να φέρει αντιδράσεις.   

Και συνεχίζουν:

”Ως νέο «Τείχος του Βερολίνου», χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, την κατασκευή φράχτη του Έβρου.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στον «EU Οbserver» υποστήριξε πως στην εποχή μας δεν πρέπει να μιλάμε για τείχη μεταξύ των χωρών, αλλά για γέφυρες, συμπληρώνοντας πως, η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά το Τείχος του Βερολίνου, αλλά και όλα τα Τείχη.

Μάλιστα συμπλήρωσε, πως όλοι τώρα πρέπει να εργαστούν προκειμένου, να «χτίσουν γέφυρες μεταξύ διαφορετικών οπτικών, διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών κρατών».”

Η απρόσμενη υβριδική επίθεση, διαφοροποίησε το υφιστάμενο δόγμα αποτροπής, με την πιο ενεργό εμπλοκή πλέον του ευρωπαϊκού παράγοντα (Frontex) και την ενίσχυση των τεχνικών σχεδίων και μέσων «επί του πεδίου».

Ωστόσο αρμοδίως, δεν καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ότι με την ύψωση και ενίσχυση του τείχους, το πέρασμα του Έβρου θα κλείσει «αεροστεγώς» για τις ροές.

Μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις διελεύσεις, όχι όμως και να τις εξαλείψει, εξαιτίας της συνεχούς μεταβολής της κοίτης του ποταμού, πολύ περισσότερο που στην πλειονότητα  των περιπτώσεων, κατευθύνονται και υποβοηθούνται στο εγχείρημα της διέλευσης του ποταμού, από την τουρκική συνοριοφυλακή.

Η οποία, επινοεί τεχνάσματα για να διευκολύνει την αποβίβασή τους στην ελληνική όχθη, με ένα εξ αυτών, που καταγράφεται σχεδόν καθημερινά όταν πέφτει το σκοτάδι, να αποτελούν οι πυροβολισμοί στον αέρα ή και προς εκφοβισμό των μεικτών ελληνοευρωπαϊκών περιπόλων σε κάποιο σημείο του για αντιπερισπασμό, με την ταυτόχρονη διέλευση ομάδων μεταναστών, σε άλλη, αφύλακτη, διάβαση.

Τα αυξανόμενα μέτρα φρούρησης, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους μετανάστες, οι οποίοι μέσω σημείων του ποταμού που δύσκολα φρουρούνται, εξακολουθούν να περνούν στο ελληνικό έδαφος και διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Εβρου και της Ροδόπης, προωθούνται στα ενδότερα.

Ως κυρίως διάδρομος, για την παράκαμψη της φρουρούμενης από την ΕΛ.ΑΣ. Εγνατίας Οδού, χρησιμοποιείται η περιοχή κοντά στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, οι κάτοικοι των οποίων διαμαρτύρονται ότι εισβάλλουν στα σπίτια τους και στις αποθήκες προκαλώντας κλοπές και ζημιές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει καταγγελθεί η κλοπή αγροτικών αυτοκινήτων, τα οποία οι μετανάστες εγκαταλείπουν σε κάποια σημεία της διαδρομής στις πλαγιές της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Πολλοί εξακολουθούν να συλλαμβάνονται στη διαδρομή προς τη Θεσσαλονίκη, κάποιοι άλλοι όμως, αρκετοί, πιθανότατα, καταφθάνουν στα αστικά κέντρα με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν προς την Ευρώπη.

Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να επαναλειτουργήσει και ο θαλάσσιος δρόμος του Βορείου Αιγαίου, διά του οποίου τα τελευταία χρόνια καταφθάνουν χιλιάδες αλλοδαποί.

Καθώς μπαίνουμε στα βαθιά της άνοιξης και πλησιάζει το καλοκαίρι και η κοίτη του Εβρου θα υποχωρήσει, τα προσφυγικά καραβάνια ετοιμάζονται για την προώθησή τους στη χερσαία πύλη προς την Ευρώπη. 

Και καταλήγουν οι Τούρκοι

”Η ΕΕ δοκιμάζει, το ψηφιακό σύστημα φραγμών που έχει θεσπίσει τους τελευταίους μήνες, για να αποτρέψει τις παράνομες διαβάσεις από τα σύνορα 200 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών προς την ήπειρο, δαπανώντας 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο του συστήματος, το οποίο διαθέτει, ένα δίκτυο παρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη με κάμερες και αισθητήρες, δοκιμάστηκαν έλεγχοι ασφαλείας όπως ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη, bots και κάμερες εικονικής προστασίας περιγράμματος.

Με την ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας, (ηχοβολιστικά συστήματα) εγκατεστημένη στο θωρακισμένο όχημα της ελληνικής αστυνομίας, οι εκκωφαντικοί ήχοι μπορούν να σταλούν προς τα τουρκικά σύνορα. Κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινή όραση και πολλοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν στους πύργους παρακολούθησης κοντά στον ποταμό Meriç.

Όταν εντοπιστεί ύποπτη κίνηση, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα που λαμβάνονται θα σταλούν στο κέντρο ελέγχου.

Με το σαρωτή παλάμης στο σύστημα, το μοτίβο φλέβας των χεριών των ανθρώπων μπορεί να καταγραφεί και να χρησιμοποιηθεί ως βιομετρικό αναγνωριστικό, αποκαλύπτοντας έτσι εκείνους που κρύβονται στην παραμεθόρια περιοχή.”

“Έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στα μεθοριακά σύνορα”, ανέφερε  ο Δημοσθένης Καμάργιος  σε δήλωση  της αστυνομίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την αρχή προστασίας των συνόρων της περιοχής. 

Ο Καμάργιος δήλωσε, ότι οι λεπτομέρειες του συστήματος θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους”, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Πολλά θα εξαρτηθούν, από την εξέλιξη της πανδημίας και βεβαίως τους σχεδιασμούς του Ερντογάν, που ανάλογα με το παζάρι του με τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει ή θα εμποδίσει τη ροή προς τον Εβρο.

Μόνο που τώρα, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά, σε ρόλο «στρατού εισβολής», τους μετανάστες.

Ο περυσινός αιφνιδιασμός, δύσκολα θα επαναληφθεί καθώς οι φύλακες «έχουν γνώσιν» πλέον.

Ιωάννης Χάρχαρης

Σχετικά Άρθρα