Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Σήμερα στο Πετροχώρι Ξάνθης η τελική φάση της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21» (50 φωτογραφίες)

Μαίρη Δαληκριάδου

Σήμερα στην Ξάνθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21 παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Πάϊατ, του Α/ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση και του Διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγου Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli).

Η συνεκπαίδευση αυτή ήταν Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελούσε μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Τα σενάριά της περιελάμβαναν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Συγκεκριμένα διεξήχθησαν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετείχαν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

H ανωτέρω δραστηριότητα είχε προγραμματιστεί και εκτελέσθηκε με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω τη διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η xanthinews.gr παρακολούθησε την άσκηση και σας μεταφέρει εικόνες από το πεδίο βολής:

Σχετικά Άρθρα