fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Διαμαρτυρία γονέων σήμερα στην πλατεία για την μετατροπή του17ου Δημοτικού σχολείου σε πειραματικό (φοτο +video)

Την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ξάνθης γονείς και δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν  ενάντια στην απόφαση για τη μετατροπή των 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και 13ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης ως Πειραματικά. Στο πλευρό των γονέων και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, που αντιδρά στο θεσμό μη συμφωνώντας με τον τρόπο που υλοποιείται.

Δείτε τι είπε η εκπρόσωπος των γονέων του 17 ου δημοτικού σχολείου η κ. Αραμπατζίδου:

Ψύχραιμη φωνή και επεξήγηση όλων των σκοτεινών σημείων στο θέμα της μετατροπής του 17ου Δημοτικού Σχολείου σε πειραματικό από το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης. Διαβάστε την ανακοίνωσή τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η δημιουργία πειραματικού σχολείου στον Δήμο Ξάνθης. Το πειραματικό αυτό σχολείο ουσιαστικά θα είναι ένα σχολείο όπου θα δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών, ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, διδακτικές μέθοδοι, σχολικά εγχειρίδια κτλ. Γίνεται κατανοητό ότι αποτελεί ένα σχολείο ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου του οποίου η γενικότερη λειτουργία στόχος είναι να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα σχολεία σε βάθος χρόνου. Μέχρι τώρα το προνόμιο αυτό το είχαν αποκλειστικά και μόνο οι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς. Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντικό βήμα την δημιουργία ενός πειραματικού σχολείου για την περιοχή μας και νομίζουμε ότι είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης το σχολείο που κρίθηκε ως καταλληλότερο με βάση τις απαιτήσεις για να μετεξελιχθεί σε πειραματικό είναι το 17ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στην Καλλιθέα. Η επιλογή βασίστηκε σε συγκριμένους κρίσιμους παράγοντες και χαρακτηριστικά όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, γεωγραφική τοποθεσία, αριθμός μαθητών, δυνατότητα απορρόφησης μαθητών σε όμορα σχολεία, ευκολία πρόσβασης για μαθητές από όλη την περιφερειακή ενότητα κτλ. Η αλλαγή του σχολείου από συμβατικό σε πειραματικό σχεδιάζεται να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα και γι’ αυτό δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή για τα παιδιά που ήδη φοιτούν. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την Α τάξη όπου θα γίνονται δεκτά παιδιά από ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης έπειτα από την διενέργεια κλήρωσης ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που έχουν ήδη αδέρφια που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, θα γίνονται δεκτά χωρίς κλήρωση. Όσα παιδιά της περιοχής της Καλλιθέας δεν έχουν αδέρφια στο σχολείο ή δεν κληρώνονται θα τοποθετούνται στο όμορο δημοτικό σχολείο της Εκτενεπόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος υπάρχουν 16 μαθητές της Α΄ Δημοτικού από την περιοχή της Καλλιθέας, εκ των οποίων περίπου τα 10 δεν έχουν αδέρφια στο συγκεκριμένο σχολείο και σε περίπτωση που δεν κληρωθούν θα πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλο σχολείο.

Η συγκεκριμένη επιλογή αλλά και οι γενικότερες αλλαγές που σχεδιάζονται όπως είναι φυσικό έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αντιλαμβανόμαστε τις ενστάσεις των γονέων αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και το σημαντικό όφελος από την δημιουργία του πειραματικού σχολείου. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπέρ της δημιουργίας του πειραματικού σχολείου στην πόλη μας όμως σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χρέος μας να συνδράμουμε από την δική μας θέση στην επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν είτε αυτά θα αφορούν το πειραματικό σχολείο είτε τα παιδιά της περιοχής της Καλλιθέας και την τοποθέτησή τους σε όμορα σχολεία.

Καλούμε λοιπόν τους γονείς της Καλλιθέας να συνεργαστούν με το Δ.Σ. της Ένωσης εκθέτοντας τους όποιους προβληματισμούς τους και εργαζόμενοι όλοι μαζί να έχουμε ως μοναδικό στόχο την εξάλειψη των δυσχερειών που θα παρουσιαστούν από την δημιουργία του πειραματικού σχολείου.

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα