Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Μ. Τσέπελης: Μάνα, αιώνια πηγή ζωής και δημιουργίας

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, είναι αφιερωμένη, παγκοσμίως, στην πιο αντιπροσωπευτική έννοια της ανθρώπινης φύσης.

Ίσως η μοναδική στιγμή, που η παγκοσμιότητα μπορεί να βρει απόλυτα, την έκφρασή της. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Μάνα…

Στη δύσκολη, πρωτόγνωρη περίοδο που περνάει ο άνθρωπος, μοιραία στρέφεται να βρει ένα σημείο αναφοράς, μια σταθερά, για να πάρει δύναμη και να προχωρήσει. Μαμά.

Σ’ αυτήν, που αποτελεί την αιώνια πηγή ζωής. Την αιώνια πηγή δημιουργίας. Μητέρα…

Αξιοθαύμαστο, πώς καταφέρνει αυτή η διαδικασία να γίνεται αμφίδρομη. Να ανανεώνει να αναγεννά να αναζωογονεί… Μανούλα.

Αυτή, που προσφέρει ζωή, αλλά και τη ζωή της.

Αυτή, που φροντίζει χωρίς ανταλλάγματα και δεύτερες σκέψεις.

Αυτή, που γίνεται γέφυρα ένωσης με το θείο…

Σήμερα τιμούμε τις μικρές ΜΕΓΑΛΕΣ ηρωίδες της καθημερινότητας…

Τις… ασπίδες μας!

Την Κυριακούλα Στίγκα, παράδειγμα αυτοθυσίας, αλλά και της δύναμης που απορρέει από τη μητρότητα και τις επόμενες, μεταπολεμικές μορφές που δε σκέφτηκαν ποτέ να γιορτάσουν, παρά μόνο να προσφέρουν στα παιδιά τους, κάτω από δύσκολες, άγριες συνθήκες.

Τη μητέρα ΑμεΑ που γέννησε, διακινδυνεύοντας συνειδητά τη ζωή της, κι εκείνη που μεγαλώνει ένα παιδί ΑμεΑ.

Τη μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της μόνη κι εκείνη που μεγαλώνει παιδιά που δε γέννησε…

Τη μητέρα που καθημερινά  παλεύει με τους ρόλους της, έχοντας όμως εξ αρχής θέσει τη μία και μοναδική προτεραιότητά της.

Τη μητέρα, που εν μέσω πανδημίας κερδίζει καθημερινά τον φόβο για την ασφάλεια των παιδιών της και είναι έτοιμη να επωμιστεί και νέους ρόλους, που ούτως ή άλλως είχε πάντα: της θεραπεύτριας, της δασκάλας, της ψυχαγωγού, της φίλης…

Ο Δήμος μας εντείνει τις δράσεις του, ώστε να σταθεί αρωγός στον δύσκολο και απαιτητικό, λόγω και της συγκυρίας της υγειονομικής κρίσης, αγώνα της Ξανθιώτισσας μάνας, στην πόλη και τους οικισμούς.

Με στόχο την εκμηδένιση κοινωνικών, φυλετικών και θρησκευτικών αποκλεισμών, προχωρά απρόσκοπτα και παρά τις αρρυθμίες που προκαλεί η πανδημία του κορωναϊού, τον προγραμματικό του σχεδιασμό, με έμμεσες και άμεσες ενέργειες, που στοχεύουν στην ελάφρυνση αυτής της επίπονης προσπάθειας. Στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας νέες σχολικές υποδομές, όλων των βαθμίδων και ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες, κατασκευάζοντας χώρους άθλησης και χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας σε κάθε γειτονιά μέσα στην πόλη και σε κάθε οικισμό, εντός των ορίων του δήμου Ξάνθης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις μητέρες που έχουν ανάγκη, μέσω του ΤΕΒΑ, ενώ ενισχύουμε την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους συνδημότες μας, άμεσα τη βοήθεια που απαιτείται.

Προτεραιότητά μας, ή αίσθηση ασφάλειας των γυναικών και μητέρων, που η υγειονομική κρίση, όπως αποδείχθηκε, υπονομεύει -και εντός της οικογενειακής εστίας- με την ολοκλήρωση και κατάθεση της πρότασης προς τα Ευρωπαϊκά όργανα, για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου στον Δήμο μας.

Θεωρούμε ότι είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να θωρακίσει τον ύψιστο αυτόν ρόλο που αναλαμβάνει η μητέρα, μεριμνώντας και για την ίδια, αλλά και για τα παιδιά της.

Γιατί, ο σεβασμός στο πρόσωπό της, είναι σεβασμός απέναντι σε όλους μας.

Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε τη ζωή…

Χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα