Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Αυξάνει η κατανάλωση Φυσικού Αερίου Πανελλαδικά (τι θα γίνει στην Ξάνθη)

Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου το α’ τρίμηνο του 2021

  • Αύξηση κατά 4,56% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με την αντίστοιχηπερσινή περίοδο
  • Σημαντική εισροή φυσικού αερίου από το νέο Σημείο Εισόδου του ΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον αγωγό TAP
  • Το Σιδηρόκαστρο η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα στο α’ τρίμηνο του 2021
  • Στο 53% το μερίδιο των ηλεκτροπαραγωγών στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου – σημαντική αύξηση της ζήτησης από εγχώριες βιομηχανίες &CNG

Αθήνα, 21Απριλίου 2021– Συνεχίζεται η αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνοτου 2021, με το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία νασυμβάλλει σημαντικά στηνεισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον αγωγό TAP από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίουγια το διάστημα αυτόαυξήθηκε κατά 4,56%, φτάνοντας στις17,64Τεραβατώρες (TWh), από16,87TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 19,16 TWh, παρουσιάζοντας μείωση από τις 19,82 TWhστο α’ τρίμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (8,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 46,57% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Ακολούθησε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), με κάλυψη του30,37% των εισαγωγών (5,82 TWh).

Στην τρίτη θέση πέρασε για πρώτη φορά το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 18,12% των εισαγωγών εντός του πρώτου τρίμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 3,47 TWh, ενώ τέλος, πάνω από 0,94 TWh (4,94%)εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.

Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται σταθερά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh,που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNGκαταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης.

Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, το 7,76% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσεσε εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,48ΤWh, ποσότητα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μέγεθος που αποδίδεται στην επαναφορά των τιμών για το LNG σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α’ τρίμηνο πέρυσι.

Αναφορικά με τις εκφορτώσεις LNGστον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021 εκφορτώθηκανπερίπου 5,43TWhαπό 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 10,78TWhαπό 15 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστηματου προηγούμενου έτους. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι εισαγωγές από την Αλγερία, με 2,47TWhLNG έναντι περίπου 0,98TWh που είχαν εισαχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Αύξηση 10,84% έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου υπήρξε και στις εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο, οι οποίες κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξαν τις 0,92TWh. Ως αποτέλεσμα, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η Αλγερία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 21% επί των συνολικών ποσοτήτων που εισήχθησαν, ενώ από 17% είναι το μερίδιο για την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (ThirdPartyAccess  TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

*  Το σημείο διασύνδεσης με τον TAP στη Νέα Μεσημβρία τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 31/12/2020.

Πως θα γίνουν τα έργα στην Ξάνθη

Τα έργα για το φυσικό αέριο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και η εταιρία κατασκευής θα ρίχνει σε όλους τους κεντρικούς δρόμους 2 σωλήνες (δεξιά και αριστερά της όδευση) φτιάχνοντας «κλειστές λούπες» σε τετράγωνα. Στην συνέχεια θα γίνουν και οι «κλάδοι» για τους παραδρόμους. Από τον ΔΕΔΑ έχει βγει 4μηνος σχεδιασμός για την όδευση των κεντρικών σωλήνων στην Ξάνθη και εκεί θα πρέπει να είναι έτοιμες οι οικοδομές για να συνδεθούν.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα του πρώτου 4μήνου, θα ανακοινωθεί η δεύτερη φάση σε άλλες γειτονιές κλπ.

Οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου Φυσικού Αερίου στην πόλη της Ξάνθης ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες. Από όπου περνάει το δίκτυο θα πραγματοποιούνται και συνδέσεις σε όσα σπίτια ή πολυκατοικίες είναι έτοιμα και έχουν “αδειοδοτηθεί” για την εσωτερική τους εγκατάσταση.

(Περισσότερα για το θέμα αυτό, για δωρεάν υποβολή του φακέλου σας, (εκπροσώπηση) στον ΔΕΔΑ και πληροφορίες για την (επιδότηση Λέβητα) από την Περιφέρεια ΑΜΘ στο Φυσικό Αέριο Ξάνθης – Σταύρος Καρυπίδης Τηλ 6947267737 και 2541600699 – [email protected])

Το «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ» πώληση Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικού Ρεύματος, Νέες Συνδέσεις, μελέτες και Εγκαταστάσεις είναι Επίσημος Συνεργάτης της Εταιρίας “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας”.

Σχετικά Άρθρα