fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Παρέλαση του Γυμνασίου Αρρένων Ξάνθης το 1950

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Την σχολική χρονιά 1950-51 το μικτό Γυμνάσιο Ξάνθης χωρίστηκε σε Αρρένων και Θηλέων.Το Αρρένων παρέμεινε στο παλιό Γυμνάσιο, πρώην Ελληνική Σχολή και Παρθεναγωγείο, έργο της Ελληνικής Κοινότητας Ξάνθης που η ανέγερσή του χρονολογείται το 1860-63. Το Θηλέων στεγάστηκε στην γνωστή καπναποθήκη του Χαμντή μπέη.

Την σχολική αυτή χρονιά Γυμνασιάρχης στο Αρρένων ήταν ο Νικόλαος Παπανικολάου, ενώ στο Θηλέων ο Σταύρος Ταταρίδης.Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ξάνθης οι μαθητές παρελαύνουν μπροστά απ’ τους επισήμους.Στα τιμώμενα πρόσωπα, στη μικρή εξέδρα των επισήμων, διακρίνεται αριστερά ο Δήμαρχος Ξάνθης Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης (1946-1951), πατέρας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και δίπλα του ο μακαριστός Μητροπολίτης Ξάνθης Ιωακείμ ο Μαρτινιανός.Δεξιά και μπροστά στη Φιλαρμονική, ο αρχιμουσικός και Διευθυντής της Κωνσταντίνος Μιχακόπουλος.

Κάπου εδώ θα βρίσκεται κι ο εξαίρετος Γυμναστής Νικόλαος Παταγιάννης.Στην φωτογραφία δεσπόζει το Πρωτοδικείο, πρώην Επαρχείο και παλιότερα Διοικητήριο του Καζά της Ξάνθης στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.Τα εθνικά λάβαρα στ’ αριστερά είναι της προπολεμικής περιόδου.

Ο άγνωστος φωτογράφος βρίσκεται στο οδοντιατρείο της Άννας Μιχ. Λαδά.

Διαστάσεις : 13.6 x 8.8 εκ.

Σχετικά Άρθρα