Κοινωνία Τελευταία Νέα

Παρεμβάσεις του σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων σε σουπερμάρκετ και επιχειρήσεις της Ξάνθης

Σήμερα 22 Απρίλη-Μέρα Δράσης των Εργαζομένων στο Εμπόριο μέλη του σωματείου μας πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε σουπερμάρκετ (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Ελομάς, Φθηνή Αγορά-Plaza, Γαλαξίας) αλλά και στο κατάστημα της Vodafone της πόλης μας. Συζητήσαμε με τους συναδέλφους τόσο για την οξυμένη ανάγκη που υπάρχει για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όσο και για το επικείμενο αντεργατικό τερατούργημα της 10ωρης εργασίας.

Οι συνάδελφοι στα σουπερμαρκετ με σκληρή δουλειά από την αρχή της πανδημίας είναι αυτοί που σήκωσαν τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών. Όπως αναφέρουν ‘’εργαζόμαστε βρέξει- χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, με υπερωρίες για να καλύψουμε τα κενά που προκύπτουν σε όλα τα πόστα. Σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα δεν τηρούνται, υπάρχει συνωστισμός και ταυτόχρονα πίεση να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πελάτες σε μικρότερο χρονικό διάστημα’’. Από την άλλη οι εργοδότες σημείωσαν ρεκόρ κερδών, φτάνοντας μισό δις τζίρο.  Στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

Εκφράστηκε έντονη ανησυχία από τους συναδέλφους για το νομοσχέδιο που δρομολογεί να φέρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά στο οποίο περιλαμβάνονται ισχυρές ανατροπές που θα επιφέρουν βαριά πλήγματα στη ζωή μας.

Θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποιο ρεπό τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση, χωρίς κοινωνική-προσωπική ζωή. Θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά κι όχι πότε θα τελειώνει.

Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και υγείας, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για σταθερή δουλειά πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την άγρια εκμετάλλευση.

Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν

ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το

8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.

Με το σύνθημα «τα κέρδη τους οι νεκροί μας» δηλώσαμε την αγωνιστική μας ετοιμότητα απέναντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, που χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, που κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο και σε κάθε κλάδο.

Πέμπτη 6 Μάη τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας,

τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά με Απεργία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα