Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων της Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργίου, με ανακοίνωσή του, παραθέτει στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται στην Ξάνθη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, αρκετοί από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με δική τους ευθύνη, ενώ ανήκαν στις πληθυσμιακές ομάδες που δικαιούνταν εμβολιασμού, σε μεγάλο ποσοστό έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
Σχετικά με τη διστακτικότητα που παρατηρείται για τα εμβόλια, τα στοιχεία που παραθέτει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων μιλούν από μόνα τους καθώς όπως σημειώνεται η επικινδυνότητα των εμβολίων είναι αμελητέα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κανένα στην εκτέλεση τους.
Σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca – 222 περιπτώσεις θρομβώσεων
-ποσοστό 0,00065%.
Σε 1 εκατομμύριο πάσχοντες από Covid -167.000 περιπτώσεις θρομβώσεων
-ποσοστό 16,7%.
Σε 1 εκατομμύριο καπνιστές -1.770 περιπτώσεις θρομβώσεων
– ποσοστό 0,18%
Η ανακοίνωση
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στον Νομό μια έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και αρκετοί συμπολίτες μας προσέρχονται στο Νοσοκομείο με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα της νόσου προς αντιμετώπιση. Με βάση πρόσφατες μετρήσεις στα αστικά λύματα της πόλης της Ξάνθης, το ιικό φορτίο SARS-COV-2 είναι υπέρμετρα αυξημένο. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν στην κοινότητα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και συνεπώς είναι υψηλός ο κίνδυνος νόσησης ειδικά από άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ξάνθης υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση στα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του ιού δηλαδή συχνό πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού καθώς και σωστή χρήσης μάσκας προσώπου ενώ κάνει έκκληση για εμβολιασμό του πληθυσμού για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τα οποία ζήσαμε έντονα τον προηγούμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο.
Ο εμβολιασμός είναι το πλέον σημαντικό βήμα για ελάττωση των κρουσμάτων και πρόληψη της νόσου. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας τον παραλείπουν με αποτέλεσμα άτομα στις ηλικιακές ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιστεί να προσέρχονται ανεμβολίαστα και με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στο Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα από τα στοιχεία που διαθέτουμε στο διάστημα από 1/3/2021 έως 15/4/2021 προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα νόσησης από κορονοϊό, 109 ασθενείς.
Από αυτούς:
Οι 63 (58 %) είχαν ηλικία άνω των 65 χρονών
Οι 8 (7%) ήταν ηλικίας από 60-64 και
Οι 38 (35%) ήταν κάτω των 60 χρόνων.
Στο ίδιο διάστημα από τους 53 ασθενείς που διακομίστηκαν στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης με συμπτώματα νόσησης από κορονοϊό, οι 32 (62%) ήταν άνω των 65 χρόνων και 7 (13%) είχαν ηλικία μεταξύ 60-65 χρονών.
Επιπλέον τούτου παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς μεγάλης ηλικίας προσέρχονται για προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς να έχουν εμβολιαστεί –ως όφειλαν- θέτοντας τους εαυτούς τους και το περιβάλλον σε δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης.
Είναι προφανές πως εάν τηρούνταν πιστά και από όλους το πρόγραμμα εμβολιασμών λιγότεροι ασθενείς θα προσέρχονταν για περίθαλψη μικρότερο το ιικό φορτίο στην κοινότητα και βαθμιαία θα χτιζόταν το τείχος ανοσίας που απαιτείται για εξάλειψη της νόσου. Το Νοσοκομείο θα επανερχόταν έτσι σε πλήρη δραστηριότητα με έναρξη χειρουργείων, τακτικών εξωτερικών ιατρείων, εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων.
Η επικινδυνότητα των εμβολίων είναι αμελητέα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κανένα στην εκτέλεση τους. Από τα 34 εκ. δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca που έγιναν μέχρι τώρα, παρατηρήθηκαν 222 περιπτώσεις θρομβώσεων, ποσοστό 0,00065%.Το αντίστοιχο ποσοστό θρομβώσεων στους καπνιστές είναι 0,18% (1.770 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο καπνιστές) ενώ για στους πάσχοντες από Covid ο αριθμός θρομβώσεων είναι 167.000 ανά εκατομμύριο πάσχοντες, ποσοστό 16,7%.
Η ΕΝΛ επαναλαμβάνει την έκκληση της στον γενικό πληθυσμό για μαζικό εμβολιασμό. O εμβολιασμός πέρα από μέτρο πρόληψης αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης, πράξη αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας.