fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Ηνίοχος 21: Σε εξέλιξη η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και για τις επόμενες 10 ημέρες θα διεξαχθεί στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πρόκειται για την ευρύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνείς παράγοντες και στρατιωτικοί αναλυτές.

Γενικά

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιστορία

Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.

Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής μεταστάθμευε στη Λάρισα, όπου χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, συγκροτούσε το «Λευκό Επιτελείο», ένα όργανο υπεύθυνο για τον βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των αποστολών της Άσκησης, ενώ τα Α/Φ μεταστάθμευαν στην Λάρισα, στην 110ΠΜ από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους.

Το 2005, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της Άσκησης, με τα Α/Φ που συμμετέχουν, να επιχειρούν από τις μητρικές τους Μονάδες, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, υλοποιούνται πλέον από το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με σύγχρονα μέσα επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT) και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

Αντικειμενικοί Σκοποί

Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης είναι:

Παροχή ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με την δημιουργία “Ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης”.Το Προσωπικό που συμμετέχει στην Άσκηση εκτίθεται σε συνθήκες μάχης με, “Υψηλούς Ρυθμούς”, “Αληθοφανή Φθορά Δυνάμεων”, την κατά KLAUSEWITZ «Τριβή» και -ως ένα βαθμό- στη σωματική και ψυχική κόπωση που θα αντιμετωπίσει στις επιχειρήσεις.

Αναβαθμισμένη και Ακριβής Μέτρηση των Αποτελεσμάτων Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των καταγραφικών συστημάτων των Α/Φ, την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων των σχηματισμών από το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την μετά πτήση ενημέρωση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην Άσκηση.

Φάσεις

Η Άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις Φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία

Φάση 2: Μεταστάθμευση Δυνάμεων

Φάση 3: Επιχειρήσεις

Φάση 4: Αναδίπλωση

Διοίκηση – Έλεγχος

Την Τακτική Διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός οργάνου – φορέα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικά για την άσκηση.

Ο Τακτικός Έλεγχος των δυνάμεων της Άσκησης έχει μεταβιβασθεί στο Διοικητή του ΚΕΑΤ.

Αποστολές

Για την επίτευξη του αντικειμενικών σκοπών της Άσκησης εκτελούνται αποστολές, οι οποίες σχεδιάζονται από το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που εκτελούνται σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) όπως:

Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

Προσβολή Αεροδρομίου.

Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).

Προσβολής Στόχων επιφανείας.

Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).

Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

Αποστολές Δυναμικής Στοχοποίησης (Dynamic Targeting)/ Strike Coordination and Reconnaissance (SCAR)/ Close Air Support (CAS)/ Time Sensitive Targets (TST).

Προστασία/ Επίθεση Εναέριων Στόχων Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset (HVAA).

Σήμερα

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τη νέα της μορφή έχουν συμμετάσχει αεροπορικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, και υφίσταται αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή και άλλων χωρών.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο της ΠΑ και τις δυνατότητες διεξαγωγής Ασκήσεων με συμμετοχή αξιοζήλευτης ποικιλίας οπλικών συστημάτων καθώς και της προσφοράς ιδιαίτερων γεωγραφικών επιλογών-προκλήσεων, η Άσκηση «Ηνίοχος» εξελίσσεται στην ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής.

Σχετικά Άρθρα