Κοινωνία Τελευταία Νέα

Κινητοποιήσεις Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την ημέρα της Υγείας

7 ΑΠΡΙΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 18:30΄ πλ. Ελευθερίας ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ 7 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ του ΓΝΞ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ!

            Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και παλεύουμε κάθε μέρα για την υγεία και την επιβίωσή μας. Ζούμε κι εργαζόμαστε σε μια περιοχή που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία στο πρώτο και το δεύτερο κύμα μέσα στο 2020 με δεκάδες νεκρούς.  Ένα χρόνο μετά το πρώτο locdown που βιώσαμε με πολύ σκληρό τρόπο στην Ξάνθη ακούγοντας από την κυβέρνηση πως θέλει να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια την κοροϊδία. Ένα χρόνο μετά και το Νοσοκομείο μας παραμένει το ίδιο υποστελεχωμένο, όπως τον περασμένο Μάρτη, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μόνιμοι γιατροί είναι στο 60% του προβλεπόμενου (!), οι συμβασιούχοι επικουρικοί είναι όσοι και πέρσι (13) και από τις 64 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών είναι καλυμμένες οι 34. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να μένουν κλειστές οι 7 ΜΕΘ (!).Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το νοσηλευτικό και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό.  Ο πολυδιαφημιζόμενος εμβολιασμός, στους γονείς και τους παππούδες μας μέχρι στιγμής, γίνεται με το σταγονόμετρο και  αφού διανύσει κάποιος πολλά χιλιόμετρα για να πάει και να γυρίσει σε Σταυρούπολη και  Ίασμο. Μέχρι στιγμής λιγότεροι από 5.000 Ξανθιώτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως! Ακόμα και στις μέρες που πέθαινε σε όλη τη χώρα καθημερινά τριψήφιος αριθμός συνανθρώπων μας οι επιχειρηματίες της υγείας έβλεπαν τα κέρδη τους να αυγατίζουν αντί να επιταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας της υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, για να μη μετατραπεί το σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας μιας νόσου. Γιατί ξέρουμε όλοι μας καλά πως τα κλειστά εξωτερικά ιατρεία, τα ακυρωμένα χειρουργεία, η πλημμελής φροντίδα άλλων ασθενειών επιβαρύνουν επικίνδυνα την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας.

            Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι το 2020 (έτος πανδημίας) μειώθηκε 2.5% το μόνιμο προσωπικό στην Υγεία ενώ αυξήθηκε 6% το μόνιμο προσωπικό στην Αστυνομία. Τις προτεραιότητες αυτές τις νιώσανε καλά στο πετσί τους το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές που διεκδικούσαν το αυτονόητο, να παρθούν μέτρα για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές τους, αλλά και άλλοι νέοι στην Αθήνα κι αλλού. Το σωματείο μας άμεσα στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των παιδιών μας, των φοιτητών στις συγκεντρώσεις στην Ξάνθη ενάντια στις επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, για να παρθούν μέτρα να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια.

            Ακόμα πιο προκλητικό όμως είναι πως την καταστολή την βιώνουνε άμεσα στο πετσί τους οι γιατροί και οι υγειονομικοί και με τα γκλοπ και τα δακρυγόνα αλλά και με ποινικές και διοικητικές διώξεις. Αυτό το διάστημα είχαμε την απόλυση του προέδρου των εργαζομένων του Αγ. Σάββα Κ. Καταρραχιά, την κλήση σε προκαταρκτική εξέταση για κινητοποίηση γιατρώνν της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέντζιου, δικογραφία για κινητοποίηση υγειονομικών του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακού, τη δίωξη του ταμία του ΔΣ της ΕΝΙΦ Α. Σιούλη και η λίστα δεν έχει τελειωμό…

Γιατί άραγε αυτή η έξαρση της κρατικής βίας και καταστολής;

            Η έξαρση αυτή έρχεται μαζί με το ξέσπασμα του τρίτου και ίσως του μεγαλύτερου κύματος της πανδημίας σε όλη τη χώρα, σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει συνειδητοποιήσει ότι οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ δεν είναι η απερισκεψία μας και οι διαδηλώσεις (όπως λένε κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους), αλλά τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και αλλού. Έρχεται σε μια περίοδο που μπαίνουμε σε νέα κρίση του συστήματος τους, σε νέα βαθιά οικονομική ύφεση η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι από τον χώρο της εστίασης και του εμπορίου στη περιοχή που είναι στο όριο της επιβίωσης χωρίς να ξέρουν αν γυρίσουν στη δουλειά τους καθώς είναι δεκάδες οι επαγγελματίες που δεν ξέρουν αν ανοίξουν και αν αντέξουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα σε μια σειρά άλλους εργασιακούς κλάδους (σούπερ μάρκετ, ταχυμεταφορές, τηλεπικοινωνίες) οι συνάδελφοι νιώσανε καλά στο πετσί τους την εντατικοποίηση που χτύπησε κόκκινο είτε δια ζώσης είτε με την τηλεργασία. Η επίθεση στον λαό μεγαλώνει γιατί αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός του συστήματος, αυτός είναι ο φόβος των αφεντικών.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

                        Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

              Η κυβέρνηση βρίσκοντας ευκαιρία τώρα με την πανδημία ψηφίζει μια σειρά αντιλαϊκούς νόμους ενώ έχει στα σκαριά νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο θεσμοθετώντας τη 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες. Συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που χτύπησε με νόμο το απεργιακό δικαίωμα, επιβάλει νέα χτυπήματα στα συνδικαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

            Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης-εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων σε όλη τη χώρα είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

            Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

“Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με μόνιμες προσλήψεις. Να ανοίξουν τώρα οι 7 ΜΕΘ του ΓΝΞ με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

“Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

“Κάτω τα χέρια από γιατρούς – υγειονομικούς! Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

“Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

“Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

“Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ! ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα