Ήταν Σεπτέμβρης του 2019 όταν ο καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης κατέθεσε προς τον Δήμο Ξάνθης σειρά πολιτιστικών προτάσεων, προκειμένου να εξεταστούν και να υλοποιηθούν εν όψει εορτασμού των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ξάνθης (1919 – 2019). Η ανταπόκριση ήταν εξ αρχής θετική και ακολούθησε πρόσκληση και συνάντηση για την κατάρτιση του προγράμματος εκδηλώσεων.
Εν τέλει, αρκετές από αυτές τις προτάσεις υλοποιήθηκαν με επιτυχία, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις (βλ. «Στα βήματα της Απελευθέρωσης», «Συμβολικές πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, κα) και μάλιστα καθιερώθηκαν και θα γίνονται κάθε χρόνο. Στο πέρας των εκδηλώσεων η Δημοτική Αρχή δεν παραμέλησε να αποδώσει τα εύσημα με δημόσιες δηλώσεις κι ευχαριστίες, ενώ ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης συνέχισε και θεσμικά την πολιτιστική του συνεισφορά ως μέλος του ΔΣ στο Κέντρο Πολιτισμού, ενώ με πρωτοβουλία του προέδρου τοποθετήθηκε κι ως πρόεδρος στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.
Μια από τις ιδέες – προτάσεις που έμειναν σε εκκρεμότητα ήταν και η μόνιμη χρησιμοποίηση της επιφάνειας του πύργου ρολογιού στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, ως χώρος προβολής και πολιτιστικής συμμετοχής σε κύρια και σημαντικά δρώμενα της πόλης, όπως εορταστικές επετείους, θρησκευτικές γιορτές, Παγκόσμιες Ημέρες, κτλ. Ο εμπνευστής της ιδέας μιλά για την προσπάθεια κατάρτισης και περαιτέρω πολιτιστικής αναπροσαρμογής, σε πάγιες εκδηλώσεις και γιορτές της Ξάνθης, με στόχο πάντα μέσα απ’ την έκφραση και εφαρμογή να οδηγηθούμε στην ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση. Η πρόταση είχε παρουσιαστεί και μέσα από τα social media, τον Σεπτέμβριο του 2020 (βλ. Αλλιώτικες Προτάσεις»).
Φαίνεται ότι τελικά το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για μια ακόμη πρόταση : Το αρχικό project του οργανωμένου σχεδίου φωτισμού και προβολών στο Ρολόι είχε τον τίτλο «Εικόνα και Φως» (εναλλακτικά «Μνήμες και Φως») και έτυχε υποστήριξης εξ αρχής από τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, με ένθερμο υποστηρικτή και τον Αντιδήμαρχο Μ. Φανουράκη. Τελικά, η γενικότερη Πανελλαδική τάση φωταγώγησης μνημείων και εμβληματικών κτιριακών προσόψεων έγινε όντως απαραίτητη πολιτιστική ανάγκη και παράλληλη δικαίωση για αυτούς που το είχαν προβλέψει. Η Ξάνθη σήμερα απολαμβάνει την φωταγώγηση και προβολή εικόνων στο κορυφαίο μνημείο της πόλης, εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η αξιοποίηση και θεμιτή εκμετάλλευση τέτοιων ατόμων θα πρέπει να αποτελεί απτό παράδειγμα συλλογικότητας και του στοχευμένου αποτελέσματος, κάτω από το πρίσμα της τοπικής αρμονικής συνεργασίας και συνέργειας.