Για τη Χρηματοδότηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 500 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή, χθες. Αποτελεί ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ειδικότερα, αλλά και στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που σχετίζεται με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Και είναι, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Hoyer, η πρώτη φάση, το πρώτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, αφού όσο προχωράμε τα έργα και την υλοποίησή τους τόσο θα έρχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συνδράμει.
Πρόκειται για έργα που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, μιλώ για ένα σχέδιο Μάρσαλ που αλλάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, έχουμε αυτά τα χρήματα στη διάθεσή μας: 2,5 δις ευρώ μόνο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που χρηματοδοτεί διάφορες δράσεις. Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης -όποιος έχει επισκεφθεί την Ανατολική Αττική ξέρει, για παράδειγμα, ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Αττικής, στην πιο ανεπτυγμένη Περιφέρεια της χώρας, είναι πάρα πολλές περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Χρηματοδοτούμε δράσεις που έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία, όποιος έχει πάει στην Περιφέρεια καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό, όχι μόνο για τη μετακίνηση των κατοίκων, αλλά κυρίως για τον πρωτογενή τομέα μας όσον αφορά στην ανάπτυξη είτε του αγροτικού είτε του κτηνοτροφικού τομέα.
ρηματοδοτούμε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως είναι οι ευφυείς πόλεις, αλλά και μετασχηματισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως είναι τα έργα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω ανακύκλωσης για παράδειγμα ή άλλων τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας. Και χρηματοδοτούμε και παραδοσιακές δράσεις : σχολεία, προσεισμικό έλεγχο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του αποτυπώματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ώστε να έχουμε αυτή την αυτογνωσία που θα μας επιτρέψει με ακόμα μεγαλύτερη ορμή να συνεχίσουμε τα επόμενα 200 χρόνια, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2021», με πάρα πολλές δράσεις. Για αυτό μιλώ για ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα αλλάξει την τοπική κοινωνία.
Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη η συμμετοχή και η επιτυχία και της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και της άτυπης διαβούλευσης που έγινε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, τους θεσμικούς μας δηλαδή εταίρους, τις Ενώσεις των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα στον νέο εκλογικό νόμο.
Ο νέος εκλογικός νόμος ενισχύει την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι με 43% εκλέγεται πλέον κάποιος από την πρώτη Κυριακή, βάζουμε ένα όριο εισόδου 3% για την εκπροσώπηση στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, ανάλογα δηλαδή και με το εθνικό όριο εισόδου στη Βουλή, επαναφέρουμε την πενταετή θητεία και κάνουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες επιδέχονται κάποιων βελτιώσεων, όσον αφορά για παράδειγμα τη μείωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, όπου θέλουμε μία λελογισμένη, αλλά όχι διακοσμητική μείωση.
Εκεί έχουμε κάποιες αντιπροτάσεις από τους εταίρους μας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και ενδεχομένως και εκεί να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας αυτά τα σχόλια στο Νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στην τελική του μορφή, κάτι που αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού επεξεργαστούμε όλα τα σχόλια, τα οποία έχουμε συγκεντρώσει. Επίσης, ξέρετε ότι υπάρχει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που εξετάζει όλα τα Νομοσχέδια -αφού έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση- και χθες είχαμε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας από εγνωσμένους ανεξάρτητους νομικούς, η οποία ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη και αυτό, πραγματικά, μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι το Νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι αυτό που περιμένουν οι Έλληνες πολίτες.
Για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων
Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, κάθε φορά αλλάζουν, αυτό το έχουμε διαπιστώσει με αυτό το δυναμικό φαινόμενο από πέρυσι τον Μάρτιο μέχρι και εφέτος τον Μάρτιο, δηλαδή με μία μάχη που δίνουμε εδώ και δεκατρείς μήνες.
Το τι θα επιτρέψει την όποια χαλάρωση των μέτρων, αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και θα το αποτυπώσουν στην εισήγησή τους. Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι ο καιρός από εδώ και πέρα θα είναι σύμμαχός μας, ενώ μέσα στον χειμώνα φυσικά ήταν αντίπαλος.
Από εδώ και πέρα σύμμαχός μας είναι και το γεγονός ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους, ενώ μέχρι τώρα ήμασταν αναγκασμένοι να συνωστιζόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Βλέπω, επίσης, ότι η αισιοδοξία που υπάρχει με τον πολλαπλασιασμό του εμβολιασμού το διάστημα από τώρα μέχρι και τέλος Απριλίου -δηλαδή για περίπου ενάμιση μήνα θα γίνουν όσα εμβόλια δεν είχαν γίνει τους πρώτους τρεις μήνες- δίνει μία μεγαλύτερη άνεση στους ειδικούς να εισηγηθούν μία λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων, πάντα σταδιακά. Το πώς θα διαμορφωθούν τα μέτρα, αυτό είναι κάτι που περιμένουμε να το δούμε. Σίγουρα πάμε σε ένα περιβάλλον , το οποίο θα είναι λίγο πιο χαλαρό, αλλά πάντα με πρώτο μέλημα την ατομική ευθύνη του καθενός μας, ώστε να τηρούμε αυτά τα μέτρα, παρά την κόπωση όλων αυτών των μηνών.
Για την κριτική του αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην πανδημία
Δεν έχω να σχολιάσω πολλά. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι αυτό που καταλαβαίνει και όλος ο κόσμος ότι ευτυχώς υπάρχει αυτή τη στιγμή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι από τον κ. Τσίπρα. Αυτό φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν είναι μία υποκειμενική παρατήρηση. Επομένως, είτε με αυτή την πεποίθηση που έχουν οι πολίτες, είτε με τη διεθνή σύγκριση των στοιχείων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα απέναντι σε μία τρομερή, πρωτοφανή, παγκόσμια υγειονομική κρίση, όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις σαν αυτές στις οποίες επιδίδεται συνεχώς, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας. Να δούμε το πρόβλημα κατάματα ότι, ναι, στη ζωή συμβαίνουν ζητήματα που απαιτούν μία υπέρβαση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και μία κατεύθυνση σοβαρότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνθήκες που κανείς δεν μπορούσε να τις λάβει υπ’ όψιν πριν από λίγους μήνες. Αυτό κάνει η κυβέρνηση.
Στο τέλος, όταν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση -χτίζοντας το τείχος ανοσίας σε αυτό το πρωτοφανές γεγονός που ήταν η πανδημία του κορονοϊού- θα κάνουμε όλοι ταμείο. Αυτό το ταμείο έχει να κάνει με το πώς εμείς μπορέσαμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, πώς καταφέραμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχασαν ξαφνικά τη γη κάτω από τα πόδια τους, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης εισοδημάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πώς τελικά θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε μία δυναμική επανεκκίνηση την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος αυτών των δεκατριών – δεκατεσσάρων μηνών.
Για την απώλεια εσόδων των Δήμων εξαιτίας της πανδημίας
Έχουμε φροντίσει σε συνεργασία με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και με το Υπουργείο Οικονομικών, να καλύψουμε τις ανάγκες των Δήμων που υπέστησαν καθίζηση των εσόδων τους και αύξηση των δαπανών τους για την πανδημία. Έχουμε δώσει το προηγούμενο έτος 187,1 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους και αυτή την εβδομάδα που μας έρχεται θα δώσουμε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, με βάση τα κριτήρια που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την απώλεια εσόδων που είχαν οι Δήμοι, ιδίως από τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν λειτουργούσαν εξαιτίας της πανδημίας.
ρα ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή την απώλεια εσόδων με έκτακτη χρηματοδότηση και πάντα θα είμαστε δίπλα να στηρίζουμε τους Δήμους. Ελπίζουμε ότι τόσο με τα εργαλεία έκτακτης χρηματοδότησης όσο και με τις τακτικές χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σιγά-σιγά να γίνει πραγματικά μία επανάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών.