fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Μανώλης Φανουράκης VS Αιολικοί Σταθμοί: Θα μας βρουν απέναντί τους – Συστράτευση των τοπικών δυνάμεων για κοινό αγώνα

Επί ποδός βρίσκεται ο δήμος Ξάνθης, ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αιτήσεων χορήγησης αδειών για επενδύσεις Αιολικών Πάρκων, καθώς σε αυτές εντάσσεται η ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης.

Άμεσα, ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης τάχθηκε αντίθετος στα δύο έργα που προωθούνται και με επιστολή που απέστειλε, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ, επισημαίνει ότι «μια τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ταυτόχρονα συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων καλώντας τους σε έναν κοινό αγώνα για την αποτροπή της ολέθριας επένδυσης, τόσο, για την αναπτυξιακή πορεία της Ξάνθης, που έχει σχεδιαστεί και στηρίζεται εδώ και δεκαετίες στις ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όσο και για το σπάνιο οικολογικό σύστημα της περιοχής.

«Θα βρουν τον καθένα μας απέναντί του», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου γι’ αυτόν τον σκοπό, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αυτή η επένδυση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Ήδη, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς συλλέγονται όλα τα στοιχεία ώστε να αντικρουστεί η προσπάθεια που «στοχεύει» την ορεινή περιοχή και ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα οικολογικά συστήματα της Ευρώπης…

Ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σχεδιάστηκαν τα στάδια αντίδρασης, τα οποία, όπως είπε, απαιτούν πανστρατιά, τη «συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων στον κοινό αγώνα».

Σε πρώτη φάση, ο δήμος Ξάνθης, δια του νομικού του τμήματος καταθέτει ένσταση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το ίδιο ζήτησε και από τους φορείς και τις συλλογικότητες που έχουν ήδη αντιδράσει στην επικείμενη επένδυση. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο δήμαρχος το νομικό τμήμα του δήμου είναι στη διάθεση των φορέων, ώστε να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι η αντίδραση της περιοχής μας, σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς η διορία για την υποβολή ενστάσεων λήγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

«Άλλο να κατατεθεί μία ένσταση κι άλλο είκοσι», σχολίασε με νόημα ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί ένα μέσο αποτροπής για τον οποιοδήποτε επενδυτή που θέλει να διεκδικήσει την επένδυση.

Η νομική υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες. Ταυτόχρονα πρόταση του δημάρχου είναι ο δήμος Ξάνθης να αναλάβει τα έξοδα για τις νομικές διεργασίες που θα απαιτηθούν και θα γίνουν και από τους φορείς της περιοχής μας.

Όπως είναι φυσικό, το ζήτημα, θα εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. «Θεωρώ ότι όλο το δημοτικό συμβούλιο θα συνταχθεί στο αίτημα του δημάρχου -δεν είναι μέρες για κινήσεις εντυπωσιασμού», σημείωσε και υπογράμμισε πως «Είναι ένα θέμα που αφορά στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο του δήμου Ξάνθης και σε αυτήν τη λογική θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι παράγοντες του νομού Ξάνθης -αιρετοί εκπρόσωποι και φορείς της περιοχής μας».

Να σημειωθεί ότι αν και η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, εντούτοις η νομοθεσία δεν εξαιρεί τις συγκεκριμένες επενδύσεις -τάσσεται, μάλιστα ιδιαιτέρως «φιλικά», αφού δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προχωρήσει στην κατασκευή μίας-μίας ανεμογεννήτριας…

«Αν δει κάποιος τις αιτήσεις για επενδύσεις στη χώρα, όχι μόνο υπερκαλύπτουν τις ανάγκες αιολικής ενέργειας, αλλά φτάνουν σε τριπλάσια και τετραπλάσια επίπεδα», σχολίασε ο κ. Φανουράκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης περιοχών, κυρίως αυτών «που η αναπτυξιακή τους κατεύθυνση έχει στηριχθεί σε επιλογές ήπιου τουρισμού, βάσει αυτού του παρθένου οικολογικού τοπίου και βεβαίως χωρίς να εξαιρούμε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως της ποιμενικής ζωοτροφίας».

Όπως επισήμανε, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στη φύση με τεράστια έργα που θα πρέπει να γίνουν. «Ας σκεφτούμε πώς μια ανεμογεννήτρια 230 μέτρων, μπορεί να θεμελιωθεί μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Και μόνον, οι τόνοι σκυροδέματος που θα απαιτηθούν επηρεάζουν άμεσα τον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε.

Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση 1200 μέτρων από τον Λειβαδίτη και 3000 μέτρων από το Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, οικισμοί που, με μία ροή του ανέμου, θα ζουν με τα συνεχή… «προϊόντα» της επένδυσης: τον όχλο και τη βουή. «Αλλά και η πανίδα θα επηρεαστεί αμετάκλητα», υπογράμμισε.

Συνεχίζονται τα ράπιντ τεστ

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι έλεγχοι γρήγορης ανίχνευσης του ιού, που διενεργούν συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης. Τα ράπιντ τεστ διενεργήθηκαν στο Αμοιρίδιο, καθώς ο καιρός ήταν από το πρωί άστατος.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαρτίου. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος εάν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν τα τεστ θα πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία, μπροστά από το δημαρχείο Ξάνθης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι γίνονται χωρίς ραντεβού, με τους ενδιαφερόμενους να γνωρίζουν απαραιτήτως τον ΑΜΚΑ τους.

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επίκειται χαλάρωση των μέτρων, οπότε, αυτό που θα εντατικοποιηθεί είναι τα τεστ -για μια καλύτερη εικόνα και για μια πιο ασφαλή και γρηγορότερη έξοδο από τη μεγάλη αυτή ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλοι οι συμπολίτες μας, αλλά και οι συμπατριώτες μας σε όλη τη χώρα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα