Δράμα Τελευταία Νέα

Δείτε πως οι Δραμινοί μαθητές θα γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους

Ένα εξαιρετικά αξιόλογο πρόγραμμα επιμόρφωσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση Β΄ θμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Το πρόγραμμα έχει τίτλο: Βιωματική Μάθηση σε Ιστορικούς – Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς Χώρους «Γνωρίζω τον τόπο μου ακολουθώντας τα Βήματα της Ιστορίας και του Πολιτισμού».

Σκοπός του Δικτύου, το οποίο απευθύνεται σε όλα τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι η ενεργός συνεργασία των σχολείων διά ζώ- σης ή και εξ αποστάσεως για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τον τόπο μας.

Ο τόπος νοείται ως φυσικός και υλικός χώρος, ως πεδίο συμβολικών αναπαραστάσεων, ως πλαίσιο βιωμάτων, αλληλεπιδράσεων και δράσης ταυτοτήτων μέσα στον χρόνο. Η εμπλοκή των συμμετεχόντων στην πραγματικότητα του τόπου υπερβαίνει τα όρια της άμεσης εμπειρίας και της ανίχνευσης του παρελθόντος. Ανοίγει κριτικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον, εμβαθύνει την εμπειρία, έχει χειραφετικό ρόλο και κινητοποιεί την υπεύθυνη και ενεργητική συμμετοχή σε αυτή.

Για το σχολικό έτος 2020-21 προτείνεται η θεματική ενότητα/το θέμα: «Φωτογραφίζοντας τον τόπο μου: Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός, Άνθρωποι». Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να φωτογραφίσουν και να «σχολιάσουν» όψεις του τόπου τους, ο καθένας με την ιδιαίτερη οπτική του. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί και οι εργασίες που θα εκπονηθούν (αφηγήσεις, ιστορικά τεκμήρια, καθημερινή ζωή, προσχεδιασμένος-κριτικός λόγος ή δημιουργικά «κείμενα», εικαστικά ή καλλιτεχνική έκφραση) θα δώσουν νέες αναπαραστάσεις και θα σημασιοδοτήσουν εκ νέου τον τόπο μας. Οι συμμετέχοντες από την πλευρά τους, θα «γίνουν» κατασκευαστές νοήματος και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα υπάρχοντα μνημεία της «ιδιαίτερης» πατρίδας.

Για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21 τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε επίπεδο Δήμων, στον οποίο ανήκει κάθε σχολείο, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.

Διάρκεια και Χρονοδιάγραμμα Ανάπτυξης

Η διάρκεια εφαρμογής του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων είναι τριετής (2020-21, 2021-22 και 2022-23) με την προοπτική ανανέωσης για τα επόμενα χρόνια ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο. Η συμμετοχή των σχολείων μπορεί να είναι ετήσια, διετής ή τριετής ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων.

Συμμετοχές στο ΤΘΔ για το σχολικό έτος 2020-21:

Συμμετοχή Σχολείων: 11 Σχολικές Μονάδες όλων των Βαθμίδων Εκπαίδευσης,

Συμμετοχή Εκπαιδευτικών: 35 εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία της Π.Ε. Δράμας,

Συμμετοχή Μαθητών: 317 Μαθητές στο σύνολο των προγραμμάτων του ΤΘΔ,

Υλοποίηση Προγραμμάτων: Θα υλοποιηθούν 13 προγράμματα.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα:

Προβολή της Π.Ε. Δράμας,

Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς,

Προώθηση του Μαθητικού Τουρισμού με την συμμετοχή σχολείων εντός και εκτός νομού,

Εκπόνηση Οδηγού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Βιωματικών Δράσεων,

Δημιουργία βάσης δεδομένων ψηφιακού και έντυπου υλικού για την Δράμα.

Σχετικά Άρθρα