Του Δήμου Μπακιτζάκη – xronos.gr
Όπου κι αν πατήσεις… ιστορία. Αυτό επιβεβαιώνει περίτρανα η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη, που ήρθε στο «φως» στη Μαρώνεια, από μία απλή παραλιακή βόλτα του κατοίκου Θεόδωρου Περβανά στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.
Η ιστορία της Μαρώνειας
Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Χίους αποικιστές. Η παράδοση μεταφέρει την ίδρυση της πόλης παλαιότερα, θεωρώντας ιδρυτή της τον ιερέα Μάρωνα, ο οποίος αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Η πόλη γρήγορα εξελίχθηκε σε ισχυρή τοπική δύναμη. Το τείχος της ξεπερνούσε σε περίμετρο τα 10 χιλιόμετρα γεγονός που φανερώνει πως ήταν πολυάνθρωπη. Τον 5ο αιώνα η πόλη εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Η Μαρώνεια άκμασε ιδιαίτερα κατά τον 4ο αιώνα κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να κόψει χρυσό νόμισμα. Το 350 π.Χ. υποτάχθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο του Φιλίππου. Μετά το 190 π.Χ. Θράκες πρόσφυγες ίδρυσαν μιαν άλλη Μαρώνεια στην εύφορη Σελευκίδα.
Η Μαρώνεια υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης και ήταν μάλιστα η μόνη που παρουσιάζει συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.
Η πόλη από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έγινε έδρα επισκοπής. Κατά τον 6ο και 7ο αιώνα ο πληθυσμός της πόλης περιορίστηκε εξαιτίας συχνών πειρατικών επιδρομών. Η θέση της βυζαντινής Μαρώνειας βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, γνωστό και ως Παληόχωρα. Η Μαρώνεια τον 11ο αιώνα προβιβάστηκε σε αρχιεπισκοπή και συνέχισε να ακμάζει μέχρι τον 13ο αιώνα.
Όσο για το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα στην ευρύτερη περιοχή, το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας -και μοναδικό στην Θράκη- αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 και παρουσιάζει δύο οικοδομικές φάσεις.
Η νέα ανακάλυψη
Το πως βρέθηκε ενώπιος με ένα αρχαιολογικό εύρημα, διηγήθηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κάτοικος κι επαγγελματίας της Μαρώνειας Θεόδωρος Περβανάς.
«Περνώντας από τον Άγιο Χαράλαμπο, κάνοντας μία βόλτα, είδα από τον περίβολο στα κόκκινα χώματα, στο λιμάνι, ένα σημείο που από τις βροχές έχει κατέβει πολύ το χώμα και εμφανίστηκε ένα ειδώλιο του αρχαίου θεάτρου. Είναι συγκλονιστικό, γιατί είναι έτοιμο να πέσει, κρέμεται στα τρία μέτρα ύψους […] δίπλα υπάρχουν κι άλλα αρχαία, πρέπει να είναι μέρη του κυκλικού οχετού του θεάτρου», είπε και πληροφόρησε πως ειδοποίησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, ενώ ζήτησε προς πάσα κατεύθυνση, αρχαιολόγους και πολιτικούς, «να ενδιαφερθούν, κάτι να κάνουν, να κινηθούμε για να το σώσουμε», διότι με τις προσεχείς κακοκαιρίες ενδέχεται η ανακάλυψη να φθαρεί ή καταστραφεί.
Η ανακάλυψη έγινε 50-60 μέτρα από το μνημειώδες ρωμαϊκό πρόπυλο στην Παλαιοχώρα (Άγιος Χαράλαμπος). Υλικά από το αρχαίο θέατρο, φαίνεται πως είχαν μεταφερθεί στην Παλαιοχώρα, για την κατασκευή της βυζαντινής Μαρώνειας, και -όπως αποδεικνύεται- ακόμη κι εν έτει 2021 έρχονται στην επιφάνεια, τυχαία! Ο κος Περβανάς εικάζει πως το αποκαλυφθέν ειδώλιο και τα υπόλοιπα ευρήματα στο σημείο, αποτελούσαν τμήματα του αρχαίου θεάτρου, τα οποία ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την συνέχιση της αναστήλωσης, θυμίζοντας πως «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας είναι το σημαντικότερο μνημείο της Θράκης».