«Παρόλες τις καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κarfitsa» και το δημοσιογράφο κ. Γ. Νεοχωρίτη.
Υπενθυμίζει ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και άλλων επτά ευρωπαίων ηγετών και πλέον, όπως σημειώνει, η Ευρώπη «μπορεί να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο, δίνοντας στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιχορηγήσεις και να προωθήσουν σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει (32,1 δις ευρώ) θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π.».
Ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση και αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους ομολόγους του και την ηγεσία της Ε.Ε., ακόμα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός των συνεπειών της πανδημίας», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα διεκδικήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα μας».
Όσον αφορά την πανδημία, όπως λέει, «στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε πίσω από αυτές», ενώ για τους εμβολιασμούς αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής λειτουργεί ο αρχικός σχεδιασμός, έχουν γίνει σχεδόν 900.000 εμβολιασμοί και φαίνεται ότι οι όποιες καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιριών, αντιμετωπίζονται άμεσα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Λαζαρίδης τονίζει πως «ο λόγος ανήκει στους ειδικούς, με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει αποφανθεί, βάσει των κλινικών δοκιμών, ότι όντως, αποδίδουν. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει και ότι σύντομα θα μπορέσουμε να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω».
Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην εφημερίδα «Κarfitsa» και το δημοσιογράφο κ. Γ. Νεοχωρίτη
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί σε πολλά επίπεδα με το οικονομικό πλήγμα να μεγαλώνει. Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων; Υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια;
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται σταθερά δίπλα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ανέργους, αγρότες και νοικοκυριά. Παρά τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες, είναι κοντά στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους με ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης. Και συνεχίζει τη στήριξη αυτή με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα,με τη συνετή και υπεύθυνη πολιτική που ακολουθήθηκε, έχουμε κρατήσει και ταμειακές εφεδρείες, δεδομένης της άγνωστης διάρκειας της πανδημίας.Θα παραμείνουμεστο πλευρό κάθε επαγγελματικής και κοινωνικής ομάδας, κάθε πολίτη, για όσο χρειαστεί. Όλοι μαζί, θα περάσουμε στην ασφαλή απέναντι όχθη του ποταμού. Και αυτή η στιγμή δεν δείχνει να αργεί.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας σχετικά με τον ιό; Οι αντοχές της οικονομίας; Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος υγείας; Οι μεταλλάξεις; Ή ο βαθμός αποτελεσματικότητας των εμβολίων, που αποτελούν και την μεγαλύτερη ελπίδα μας για επιστροφή στην κανονικότητα περασμένων ετών;
Κύριε Νεοχωρίτη, οι συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, όπως άλλωστε όλος ο πλανήτης, είναι πρωτόγνωρες.Πρωτόγνωρες όσον αφορά τα ύπουλα κτυπήματα του «αόρατου εχθρού», όσον αφορά τις μεταμορφώσεις του, όσον αφορά την πίεση που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφαλώς όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες αυτής της εφιαλτικής περιπέτειας. Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, έχει καταφέρει να ισορροπήσει με επιτυχία σε αυτό το δύσκολο στοίχημα. Σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, ακόμα και τις πιο αναπτυγμένες από την Ελλάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων, διαπιστώνουμε ότιτα πήγαμε και συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλά.Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει με γνώμονα τις εισηγήσεις τους, ήταν -εκ του αποτελέσματος κρινόμενη- πετυχημένη. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε πίσω από αυτές.Την ίδια στιγμή, οεμβολιασμός του πληθυσμού έχει ξεκινήσει, μέχρι στιγμής λειτουργεί ο αρχικός σχεδιασμός, έχουν γίνει σχεδόν 900.000 εμβολιασμοί και φαίνεται ότι οι όποιες καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιριών, αντιμετωπίζονται άμεσα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που ρωτάτε, ο λόγος ανήκει στους ειδικούς, με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει αποφανθεί, βάσει των κλινικών δοκιμών, ότι όντως, αποδίδουν. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε.Είμαι αισιόδοξος ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει και ότι σύντομα θα μπορέσουμε να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω.
Τα ποσά που θα καταβληθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίστηκαν, με άλλα δεδομένα που έχουν διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο. Μήπως πρέπει να ξεκινήσει μία κουβέντα ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει το “χέρι” στην τσέπη πιο βαθιά;
Η αλήθεια είναι ότι, παρόλες τις καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θυμίζω ότι ήταν πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και άλλων επτά ευρωπαίων ηγετών. Πλέον, μπορεί να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο, δίνοντας στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιχορηγήσεις και να προωθήσουν σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει (32,1 δις ευρώ) θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του Α.Ε.Π.Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαφορετικό σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος, δεδομένου αφενός διότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα έργα και οι επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026 και αφετέρου επειδή κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των EταιρειώνEνεργειακώνYπηρεσιών.Η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση και αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους ομολόγους του και την ηγεσία της Ε.Ε., ακόμα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός των συνεπειών της πανδημίας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διεκδικήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα μας.
Κατά την γνώμη σας θέμα παραίτησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τίθεται; Είτε γιατί παραδέχθηκε ότι ξεγελάστηκε, είτε για να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, όπως πρότεινε η Ευρωβουλευτής ΕλίζαΒόζενμπεργκ;
Πολιτική ευθύνη υπάρχει για κάποιον όταν γνωρίζει και παραμένει αδρανής. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την κυρία Μενδώνη. Όταν υπήρξε η πρώτη επώνυμη καταγγελία, στις 6 Φεβρουαρίου, δίχως δεύτερη σκέψη, ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε από τη θέση του. Στην υπουργό Πολιτισμού καταλογίζεται ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός τα υπόθεσης, όμως αυτός δεν είναι λόγος αποπομπής της από την θέση της. Η μεγάλη εικόνα για την κυρία Μενδώνη είναι πως πρόκειται για μία εξαιρετική Υπουργό, με σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα ήθελα την άποψη σας για την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων. Μήπως αντί να λύσει προβλήματα γίνει αιτία νέων εντάσεων;Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση τονίζει πως πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει ανάλογο «σώμα» φύλαξης και πως ο βαθμός εγκληματικότητας εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Τι απαντάτε;
Με αφορμή την αναφορά σας στο εξωτερικό, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία χώρα δεν συναντά κανείς εικόνες όπως αυτές στα ελληνικά πανεπιστήμια: με τις απειλές και τις χειροδικίες σε βάρος καθηγητών, τον βανδαλισμό ιστορικών κτιρίων, την λεηλασία εξοπλισμών, τη μετατροπή χώρων τους σε γιάφκες και σημείαπαραεμπορίου και τελικά με τη χρήση τους για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πραγματικό τους προορισμό.Στα ελληνικά Πανεπιστήμια ουσιαστικά καταστρατηγείται η Δημοκρατία, αφού μια μικρή, ισχνή συνήθως, μειοψηφία επιβάλλει τις θέσεις της, κάποιες εκ των οποίων, κινούμενες εκτός νόμου, στην μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού. Με τον πρόσφατη νόμο που ψήφισε η Βουλή, θεσμοθετήσαμε την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με την ελεγχόμενη είσοδο, την προστασία του χώρου και την περιφρούρηση του. Έτσι, θα αποτρέπονται έκνομες ενέργειες. Γιατί ασφάλεια σημαίνει ελευθερία. Και ελευθερία είναι να εκφράζονται ανοιχτά όλες οι γνώμες, όχι να επιβάλλονται με κρέμασμα ταμπέλας στο λαιμό των πρυτάνεων.