Παρά το γεγονός ότι με απόφαση της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας , αποσυμφορήθηκε από νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης δεν δύναται να εξυπηρετήσει ανάγκες ασθενών της περιοχής, αφού υπάρχει έλλειψη στον απαιτούμενο αριθμό ιατρών εντατικολόγων.
Η απόφαση της 4ης Υ.ΠΕ, υπενθυμίζουμε, ελήφθη μετά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Β. Ελλάδα , την οποία διαχειρίστηκαν συνολικά τα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ απαιτήθηκαν και διακομιδές ασθενών με Covid 19 σε νοσοκομεία των Αθηνών, αλλά χρειάστηκε και νοσηλεία ασθενών από άλλες περιοχές της χώρας και στα νομαρχιακά νοσοκομεία της περιφέρειας μας. Στη ΜΕΘ που αριθμεί 7 κλίνες έχουν φιλοξενηθεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης περιστατικά από Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς και Κατερίνη.
Για τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν ανάγκης ΜΕΘ, όπως π.χ. μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, βαριά καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, σοβαρά τροχαία, αναγκαστικά, γίνονται διακομιδές των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, με τον παράγοντα του «χρόνου», πολλές φορές, να είναι καθοριστικής σημασίας.
Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης για να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει ασθενείς χρειάζεται τέσσερις Εντατικολόγους. Το Νοσοκομείο Ξάνθης διαθέτει μόλις δύο. Οι θέσεις εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν – όμως και λόγω της διαδικασίας αλλά και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος – είναι άγνωστο πότε θα καλυφθούν.
Την πληροφορία, που έδωσαν συνδημότες στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππος Φιλίππου.
Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης, λειτουργούσε και εξυπηρετούσε περιστατικά covid 19, ενισχυόμενη με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και από την Αθήνα, με αποσπάσεις Ιατρών.
Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης, ως ΜΕΘ Covid-19, έκλεισε και απολυμάνθηκε, όπως τα πρωτόκολλα απαιτούν, με την προοπτική να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά, εκτός covid-19, που λόγω των συνθηκών και της συγκυρίας, δεν εξυπηρετούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε, λογικό είναι να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, σήμερα, της λειτουργίας της.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, γίνεται προσπάθεια σε μια προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα από την επόμενη εβδομάδα να λειτουργήσουν τα Τακτικά Ιατρεία και τα Χειρουργεία, η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική και άκρως απαραίτητη.
Σημειώνουμε ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης διαθέτει 7 κλίνες, με πλήρη εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την περιοχή.
Η διαχείριση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΜΕΘ στην Ξάνθη, το προηγούμενο διάστημα, με τη διάθεση και ενίσχυσή της, με Ιατρούς Εντατικολόγους, καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι, κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, αρκεί το Σύστημα Υγείας, να την υποστηρίξει.