Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης για τις αντιπολιτεύσεις και το «Όλοι μαζί»

Την παρακάτω επιστολή μου έστειλε χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου και γνωστός δικηγόρος Ξάνθης κ. Βασίλης Χαραλαμπίδης, σχετικά με την προτροπή μου προς την αντιπολίτευση της Ξάνθης για να βοηθηθεί η πόλη μας…

Κύριε Καρυπίδη.

Με αφορμή άρθρο σας στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα της 23-2-2021, σχετικά με την λειτουργία της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης και τι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος οι παρατάξεις μεταξύ τους, προκειμένου να πάει η πόλη μπροστά, σκέφτηκα να γράψω κάποιες σκέψεις, χωρίς να τοποθετηθώ υπέρ ή κατά της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης και χωρίς πρόθεση να θίξω πρόσωπα και καταστάσεις.

            Τι εστί αντιπολίτευση; Αντιπολίτευση είναι η παράταξη που επιθυμεί να γίνει διοικούσα αρχή. Έτσι άλλωστε λειτουργεί η δημοκρατία και μόνο στη δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει αντιπολίτευση.

            Γιατί θέλει να γίνει διοικούσα αρχή; Γιατί πιστεύει πως αυτή ξέρει καλύτερα, αυτή θα τα κάνει καλύτερα, αυτή έχει όραμα που θα κάνει πράξη, ενώ η διοικούσα αρχή δεν ξέρει, δεν θέλει, δεν μπορεί.

            Τι πρέπει όμως να πράξει προκειμένου να πετύχει το σκοπό της, που είναι θεμιτός και νομοθετικά κατοχυρωμένες οι λειτουργίες της;

            Πρέπει να παρακολουθεί, να ελέγχει και να αξιολογεί τα τεκταινόμενα της διοικούσας αρχής και να τάσσεται υπέρ αυτών που οδηγούν σε θετικό πρόσημο; Προφανώς και ναι.

            Πρέπει να αιτιολογεί την αρνητική της ψήφο με τεκμηριωμένα και ακαταμάχητα επιχειρήματα και όχι με γενική και αόριστη αιτιολογία; Προφανώς και ναι.

            Πρέπει να προτείνει εποικοδομητικές, εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις; Προφανώς και ναι. (Εδώ να σημειώσω ότι και η διοικούσα αρχή πρέπει να έχει την ωριμότητα να τις υιοθετεί).

            Πρέπει να είναι συνεργάσιμη με τη διοικούσα αρχή, να έχει διάθεση συναίνεσης, χωρίς όμως να χάνει τον θεσμικό της ρόλο (το ίδιο και αντιστρόφως); Προφανώς και ναι.

            Πρέπει να κατηγορεί και να επικρίνει συνεχώς την διοικούσα αρχή για όλες τις πράξεις της; Προφανώς και όχι.

            Πρέπει να αντιπολιτεύεται προς όφελος του τόπου και όχι να τον υπονομεύει με μια στείρα αντιπολίτευση; Προφανώς και ναι.

            Είναι εξίσου σημαντική η αντιπολίτευση, όσο και η διοικούσα αρχή; Προφανώς και ναι. Γι΄ αυτό άλλωστε έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά οι λειτουργίες της.

            Άχαρος και δύσκολος ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να προκαλέσει αυτούς που δεν την ψήφισαν και πως να το πράξει, αν θέλει να τους <<κερδίσει>>, αλλά δεν πρέπει να προκαλέσει και αυτούς που τάχθηκαν υπέρ της, αν δεν θέλει να τους <<χάσει>>. Πρέπει να αγωνιστεί για να αποδείξει ότι αυτή θα είναι καλύτερη ως διοικούσα αρχή. Και είναι πολύ δύσκολος ο αγώνας.

(Κύριε Καρυπίδη υιοθετώ αυτό που γράψατε: Κάντε πράξη το «όλοι μαζί»… τίποτε δεν έχετε να χωρίσετε).

Με εκτίμηση

Βασίλειος Χαραλαμπίδης

Σχετικά Άρθρα